فنی مگ
0

علت سوختن المنت بخاری برقی + آموزش نحوه تعویض المنت

علت سوختن المنت بخاری برقی
بازدید 41

بخاری برقی یک وسیله گرمایشی منحصر به فرد و کارآمد است که از جریان برق، گرما تولید می‌کند. تبدیل انرژی الکتریسیته به گرما نیز توسط المنت حرارتی انجام می‌شود. امروزه انواع مختلفی از المنت تولید می‌شوند که ویژگی‌های گوناگونی دارند. هر یک از انواع المنت را می‌توان در توان‌های مختلف تولید کرد. به همین علت قدرت بخاری‌های برقی با یکدیگر متفاوت بوده و برای گرم کردن محیط‌هایی با متراژ مختلف کاربرد دارند. احتمال خراب شدن المنت بخاری برقی هم مانند هر قطعه دیگری وجود دارد. با اطلاع از دلایل و علت سوختن المنت بخاری برقی می‌توانید تا حدودی از شکل‌گیری آن‌ها جلوگیری کرده و در صورت نیاز علت را به موقع تشخیص دهید. بر همین اساس در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از انواع المنت بخاری برقی و علل خرابی آن می‌پردازیم.

معرفی انواع المنت بخاری برقی

هنگامی که جریان برق از یک تجهیز رسانا یا نیمه رسانا عبور می‌کند؛ مقداری گرما تولید خواهد شد. مقدار گرمای تولید شده به میزان مقاومت آن تجهیز رسانا یا نیمه رسانا بستگی دارد. هر چقدر مقاومت بیشتر باشد؛ میزان گرمای تولید شده نیز افزایش می‌یابد. مکانیسم عملکرد انواع المنت بخاری برقی بر همین موضوع استوار است. به طور کلی انواع المنت بخاری برقی از یک سیم با مقاومت الکتریکی بسیار بالا تشکیل می‌شوند که درون استوانه‌ای از جنس خاک نسوز یا سرامیک قرار گرفته‌اند. این استوانه یک تجهیز نارسانا بوده و در تماس با بدن انسان باعث انتقال جریان برق نمی‌شود، ولی دمای آن بسیار زیاد است. امروزه انواع مختلفی از المنت بخاری برقی تولید می‌شوند. در ادامه مطلب به بررسی هر یک از انواع المنت بخاری برقی به صورت مجزا می‌پردازیم:

1_ المنت سرامیکی

یکی از شناخته شده‌ترین المنت‌های حرارتی؛ نوع سرامیکی است. یک المنت سرامیکی از چند بخش مختلف تشکیل می‌شود. نقش و وظیفه قطعات مختلف المنت سرامیکی به شرح زیر است:

  • سیم رسانا: هادی این نوع المنت حرارتی؛ سیمی از جنس نیکل و کروم است. این سیم مقاومت بسیار زیادی در برابر جریان الکتریسیته داشته و گرما تولید می‌کند.
  • سرامیک: برای جلوگیری از اتلاف انرژی و محبوس کردن گرما از یک عایق سرامیکی نارسانا استفاده می‌شود. این عایق به دور سیم رسانا قرار می‌گیرد.
  • غلاف استیل: به منظور افزایش طول عمر المنت سرامیکی، جلوگیری از زنگ زدگی، خوردگی و… یک غلاف استیل به دور ساختار المنت سرامیکی نصب می‌شود.

در حال حاضر انواع مختلفی از المنت سرامیکی مانند تسمه‌ای، ترمینال دار، یک تکه، دو تکه و المنت سرامیکی بخاری برقی تولید می‌شوند.

2_ المنت فشنگی

نوع دیگری از المنت حرارتی هم در دسترس است که ساختار فشنگی دارد. این نوع المنت دارای سطح مقطع دایره بوده و ساختاری بلند و باریک دارد. به همین علت از المنت فشنگی برای قرارگیری در حفره‌ها و سوراخ‌های وسایل مختلف استفاده می‌شود. هر یک از شرکت‌های تولید کننده المنت فشنگی؛ مدل‌های مختلفی از این نوع المنت حرارتی را با قطر متفاوت تولید می‌کنند. انواع المنت فشنگی قابلیت قرارگیری در حفره‌هایی با اندازه متفاوت دارند. برای تولید المنت حرارتی فشنگی هم سیمی از جنس نیکل و کروم درون غلاف و عایق قرار می‌گیرد.

3_ المنت میله‌ای

از جمله دیگر المنت‌های پرکاربرد می‌توانیم به المنت میله‌ای اشاره کنیم. المنت‌های میله‌ای در مدل‌های مختلف تولید می‌شوند. با این حال ساختار اصلی و قطعات تشکیل دهنده تمامی آن‌ها یکسان است. یک المنت میله‌ای از قرارگیری سیم نیکل کروم در داخل لوله‌ای از جنس آلومینیوم، استیل و حتی مس تولید می‌شود. سیم نیکل کروم این نوع المنت با استفاده از خاک اکسید منیزیم عایق خواهد شد. المنت پره دار، فین دار رادیاتی، ضد آب و ضد اسید از جمله مهم‌ترین المنت‌های حرارتی میله‌ای هستند.

المنت بخاری برقی

عیب یابی و علت سوختن المنت بخاری برقی

بخاری برقی هم مانند هر وسیله گرمایشی دیگری با مشکلات مختلفی مواجه می‌شود. المنت حرارتی یکی از اصلی‌ترین قطعات تشکیل دهنده بخاری برقی است. به همین علت آشنایی با علل خرابی المنت بخاری برقی، اهمیت بسیار زیادی دارد. المنت بخاری برقی دارای سیمی از جنس نیکل و کروم با مقاومت الکتریکی بسیار زیاد است. بنابراین بخشی از مشکلات ایجاد شده برای المنت بخاری برقی می‌تواند مربوط به سیم رسانای آن باشد. در ادامه مطلب به بررسی مهم‌ترین علل خرابی المنت بخاری برقی می‌پردازیم:

1_ شکستن المنت به دلیل تشکیل نقطه داغ

هنگام عبور جریان برق از سیم المنت حرارتی، گرما تولید می‌شود. در ساختار هر یک از انواع المنت حرارتی، قسمتی وجود دارد که دمای آن بیشتر از سایر بخش‌هاست. این قسمت را اصطلاحاً نقطه داغ می‌نامند. احتمال شکستن المنت حرارتی و خاموش شدن آن در همین نقطه وجود دارد.

2_ خرابی در اثر خوردگی و اکسیداسیون

هر یک از انواع المنت از قسمت‌های مختلف و با جنس‌های متفاوت تولید می‌شوند. همه قطعات تشکیل دهنده المنت حرارتی اعم از عایق، غلاف و… هم در اثر حرارت بسیار زیاد، اکسید می‌شوند. خوردگی و اکسیداسیون بخش‌های مختلف المنت حرارتی یکی از اصلی‌ترین دلایل خرابی این تجهیز است.

3_ سوختن در اثر سیم کشی معیوب

حرارت منتقل شده از یک المنت حرارتی در اثر عبور جریان برق از سیم نیکل کروم ایجاد می‌شود. چنانچه سیم‌کشی بخاری به درستی انجام نشده باشد؛ جریان برق به اندازه کافی عبور نکرده و المنت می‌سوزد. برای جلوگیری از رخ دادن این اتفاق باید بخاری برقی را از یک برند معتبر خریداری کنید.

4_ خرابی مکانیکی

 در ساخت عنصر گرمایی یک المنت حرارتی از آهن هم استفاده می‌شود. آهن در اثر دریافت گرما منبسط شده و پس از خاموش شدن المنت، منقبض خواهد شد. انقباض و انبساط مکرر آهن می‌تواند باعث شکستگی المنت و خرابی آن شود. از طرفی وارد شدن آسیب‌های مکانیکی، هر چند کوچک هم یکی دیگر از عوامل شکستن آهن و خرابی المنت بخاری برقی است.

5_ سایش و پارگی

از جمله دیگر دلایل خراب شدن المنت حرارتی که هیچ ارتباطی با وارد شدن ضربه، سیم‌کشی معیوب و… ندارد؛ می‌توانیم به فرسودگی اشاره کنیم. ممکن است یک المنت حرارتی بر اثر کار کردن طولانی مدت دچار سایش و پارگی شده و خراب شود.

6_ خرابی به دلیل فشار سیستم ناشی از درست عمل نکردن ترموستات

برخی از مردم به صورت مداوم و مکرر، میزان حرارت بخاری برقی را تغییر می‌دهند. انجام این کار باعث وارد شدن فشار به ترموستات و اختلال در عملکرد آن خواهد شد. در نهایت المنت بخاری برقی به دلیل درست عمل نکردن ترموستات می‌سوزد.

نحوه تعویض المنت

المنت حرارتی اصلی‌ترین قطعه تشکیل دهنده یک بخاری برقی است. بنا به هر دلیلی که المنت بسوزد یا بشکند؛ باید آن را تعویض کنید. تعویض المنت حرارتی کار سختی نیست، ولی چنانچه در انجام این کار تجربه و مهارت کافی یا تجهیزات مناسب را در اختیار نداشته باشید؛ باید از تکنسین‌های فنی کمک بگیرید. در ادامه مطلب مراحل تعویض المنت حرارتی را بررسی می‌کنیم:

1_ باز کردن قسمت توری شکل

اولین اقدام برای تعویض المنت حرارتی؛ باز کردن توری بخاری برقی است. توری هر یک از انواع بخاری برقی به واسطه پیچ یا خار به بدنه این دستگاه متصل می‌شود. برای باز کردن پیچ‌ها باید از پیچ گوشتی مناسب استفاده کنید. جدا کردن توری متصل شده از طریق خار هم نیازمند فشار دادن توری است. با انجام این کار توری از بدنه جدا شده و دسترسی به المنت بخاری برقی امکان‌پذیر خواهد شد.

2_ باز کردن المنت قبلی و جایگزین المنت جدید

بعد از باز کردن توری بخاری برقی باید المنت سوخته یا شکسته را از پایه آن جدا کنید. برای انجام این کار باید پیچ‌های قرار گرفته بر روی پایه المنت را باز کرده و المنت را از بخاری برقی خارج کنید. سپس المنت جدید را در جای المنت قبلی قرار داده و پیچ‌های پایه را ببندید.

3_ بستن قسمت توری

در نهایت باید قسمت توری بخاری برقی را به همان روشی که باز کردید، ببندید. برای انجام این کار باید توری را در جای خود قرار داده و پیچ‌ها را متصل کنید. چنانچه توری از طریق خار به بدنه متصل می‌شود؛ باید توری را از قسمت خارها فشار دهید.

نکات مهم هنگام تعویض المنت بخاری برقی

اگر خودتان قصد تعویض المنت بخاری را دارید؛ بهتر است چند نکته مهم را رعایت کنید. با در نظر گرفتن این نکات، ایمنی انجام کار افزایش می‌یابد. از طرفی تعویض المنت حرارتی به درستی انجام شده و بخاری برقی مجددا قابل استفاده خواهد بود. در ادامه مطلب به مهم‌ترین نکات در تعویض المنت بخاری برقی اشاره می‌کنیم:

  • به المنت‌های سفالی ضربه فیزیکی و فشار وارد نکنید، زیرا ساختار بسیار حساسی دارند.
  • هیچ یک از سیم‌های المنت بخاری برقی نباید به بدنه دستگاه برخورد داشته باشد.
  • هنگام تعویض المنت حرارتی باید از بسته شدن تمام پیچ‌ها اطمینان حاصل کنید.
  • پس از تعویض المنت باید بخاری برقی را در فضای باز روشن کنید.

چنانچه پس از روشن شدن بخاری برقی، المنت گرم و قرمز شود؛ مراحل تعویض را به درستی انجام داده‌اید. برای افزایش طول عمر المنت بخاری برقی هم باید المنت‌های با کیفیت را از یک برند و فروشگاه معتبر خریداری کنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *