پکیجهای دیواری یکی از پرکاربردترین انواع سیستم حرارتی هستند که امروزه به صورت گسترده در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. این پکیجها میتوانند آب گرم لازم برای شستشو و استحمام و همچنین گرم کردن رادیاتورها را فراهم نمایند. پکیجهای دیواری به مرور زمان با مشکلات و خرابیهایی مواجه میشوند که نیاز به رفع مشکل و تعمیر آنها وجود دارد. برخی از این مشکلات ساده بوده و افراد میتوانند با انجام یک سری اقدامات به راحتی آنها را رفع کنند اما برخی خرابیها پیچیدهتر بوده و برای رفع آنها باید از افراد متخصص کمک گرفت. در این مقاله مشکلات رایج در پکیجهای دیواری به صورت سوال مطرح شده و اقدامات لازم برای رفع و تعمیر پکیج در پاسخ آورده شده است.
معرفی قسمتهای اصلی پکیج دیواری
اولین و مهمترین اقدام برای رفع مشکل یا تعمیر پکیج این است که با قسمتهای مختلف این سیستم آشنایی داشته باشید. پکیجهای دیواری از چندین قسمت تشکیل شدهاند که هر کدام از این قسمتها وظایف مشخصی را به منظور تأمین آب گرم مصرفی بر عهده دارند. قسمتهای اصلی پکیج دیواری به شرح زیر است:
- واحد نمایش و کنترل اجزای پکیج (Control and Display Unit): امکان مشاهده و تنظیم درجه حرارت آب، فشار آب پمپاژ شده، خاموش یا روشن بودن دستگاه و میزان گرمایش رادیاتور را فراهم میکند.
- پمپ پکیج (Pump): به منظور عملکرد صحیح اجزای پکیج، فشار آب ورودی را چند برابر میکند.
- شیر ایمنی (Safety Valve): آب بیشتر از نیاز منبع را تخلیه کرده و از وارد شدن آسیب به آن جلوگیری میکند.
- شیر برقی یا سه طرفه (Three-Ways Valve): آب ورودی را بر حسب نیاز به سمت سیستم گرمایشی یا مصرف بهداشتی هدایت میکند.
- سنسورهای حرارتی (Heat Sensors): مسئولیت کنترل دمای آب بر روی یک محدوده دمایی مشخص را بر عهده دارند.
- رابط برقی و مکانیکی اجزای پکیج یا برد الکترونیکی (Electronic Board): رابط بین اجزای الکترونیکی و مکانیکی پکیج است و دستورات لازم را از سنسورها به قطعات مکانیکی ارسال میکند.
- ترموستات (Thermostat) یا واحد تشخیص دمای اجزای پکیج: یک نوع تنظیم کننده دما است که در صورت از کار افتادن سنسورهای حرارتی وارد مدار شده و کنترل دما را بر عهده میگیرد.
- محفظه احتراق (Combustion Chamber): فرایند احتراق برای گرم کردن آب در این محفظه صورت میگیرد؛ همچنین این محفظه از ورود دود و گازهای خطرناک به محیط جلوگیری میکند.
- فن تهویه (Fan): این قسمت از پکیج دیواری وظیفه دارد که دود و گازهای ناشی از احتراق را وارد مسیر دودکش کند.
- سنسور دود (Fume Sensors): یکی از حساسترین قسمتهای پکیج است که در صورت عمل نکردن فن تهویه و نشت دود و گازهای خطرناک به محیط وارد عمل شده و با ارسال فرمان به برد، پکیج را خاموش میکند.
- سوئیچ جریان (Flow Switch): این سوئیچ آب مورد نیاز را تشخیص داده و در صورتی که آب داخل مخزن پکیج برای مصرف کافی باشد اجازه ورود آب بیشتر به مخزن را نمیدهد.
لیست کامل راهحلها برای رفع ایرادات پکیج
حال که با قسمتهای مختلف پکیج دیواری و وظایف هر کدام در تأمین آب گرم به صورت مختصر آشنا شدیم، نوبت به آشنایی با مشکلات و ایرادات رایج و احتمالی در پکیج دیواری و راهحلهای رفع آنها میرسد. در ادامه رایجترین ایرادات پکیجهای دیواری به صورت سوال مطرح شده و راه حل رفع آنها به صورت پاسخ در زیر سوال آمده است.
چرا پکیج دیواری خود به خود خاموش میشود؟
یکی از قسمتهای مهم در پکیج دیواری، قطعهای به نام ترموستات است که وظیفه دارد دمای محیط را اندازهگیری کرده و بر اساس دمای محیط شعله پکیج را برای حفظ کردن دمای مطلوب تنظیم کند. یکی از ایراداتی که ممکن است در پکیجهای دیواری مشاهده شود، خاموش شدن خود به خود و ناگهانی آن بدون هشدار است. از مهمترین عوامل بروز این ایراد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود گاز: در صورتی که منبع گاز قطع یا فشار گاز دچار افت شده باشد، به علت عدم تأمین سوخت مورد نیاز برای روشن بودن شعله، ممکن است که پکیج خاموش شود. به همین دلیل در اولین قدم باید وضعیت گاز را بررسی کنید و در صورت نیاز با شرکت گاز تماس گرفته و علت را جویا شوید.
- خرابی الکتریکی: در صورتی که برق دستگاه قطع شود یا فیوز آن سوخته باشد، پکیج دیواری به صورت ناگهانی خاموش میشود. در این شرایط باید فیوز دستگاه را بررسی کرده و در صورت سوخته بودن برای تعویض آن اقدام کنید.
- خرابی ترموستات: در صورتی که ترموستات خراب شده و عمل نکند یا تنظیمات اشتباه داشته باشد، نمیتواند دمای محیط را به شکل صحیح تشخیص داده و تنظیم کند و ممکن است باعث خاموش شدن پکیج شود. در این شرایط باید ترموستات را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را تعمیر یا تعویض کرد.
- خرابی سایر قطعات: اگر دلیل خاموش شدن پکیج هیچکدام از موارد بالا نبود، ممکن است خرابی برخی از قطعات داخلی مانند شیر گاز، فن یا فلام دلیل این موضوع باشد که باید مورد بررسی قرار بگیرد.
چرا پکیج دیواری روشن نمیشود؟
انواع پکیج دیواری به یک پنل کنترل الکترونیکی مجهز شدهاند که با استفاده از این پنل میتوان دستگاه را خاموش و روشن کرد و تنظیمات مختلف مربوط به دما، فشار، جریان آب و.. را انجام داد. یکی از مشکلات و ایراداتی که ممکن است در پکیجهای دیواری رخ دهد، روشن نشدن پکیج است. این مشکل ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- کمبود گاز: بسته بودن شیر گاز پکیج یا افت فشار در گاز شهری باعث میشود که سوخت کافی برای روشن شدن پکیج وجود نداشته و دستگاه روشن نشود. در صورت روشن نشدن پکیج در قدم اول از باز بودن شیر گاز مطمئن شوید. اگر شیر باز بود و مشکلی نداشت باید با استفاده از یک مانومتر فشار گاز را بررسی کنید. در صورتی که فشار گاز در محدوده کاری دستگاه نبود برای بررسی و رفع مشکل باید با شرکت گاز تماس گرفته و گزارش دهید.
- خرابی الکترونیک: پنل الکترونیکی پکیج دیواری مغز متفکر دستگاه به حساب میآید. در صورتی که این قسمت خراب شده یا به برق متصل نباشد، دستگاه روشن نمیشود. برای بررسی این موضوع در قدم اول، برق پکیج را قطع و وصل کنید و کد خطای نمایش داده شده روی صفحه نمایش را با استفاده از دفترچه راهنما بررسی کنید. اگر کدهای خطا قابل حل نباشند باید با یک تعمیرکار متخصص تماس گرفته و مشکل را گزارش کنید.
- خرابی مکانیکی: یکی از دلایل روشن نشدن پکیج خراب بودن قطعات مکانیکی مانند فن، شیر آب، ترموستات و… است. در این شرایط باید از دفترچه راهنمای سازنده استفاده کرده و این قطعات را تست کنید و در صورت نیاز نسبت به تعویض این قطعات اقدام کنید. برای این کار میتوان با تعمیرکار متخصص و مجاز تماس گرفت.
فشار پکیج دیواری افت پیدا میکند، علت چیست؟
افت فشار پکیج دیواری یکی دیگر از ایرادات رایج در این دستگاه به حساب میآید. به منظور حفظ جریان آب درون سیستم پکیج، باید فشار آن در یک محدوده مشخص باشد که ایدهآلترین حالت آن در محدوده 1 بار است. یکی از دلایل عمده افت فشار در پکیج دیواری، وجود نشتی در خطوط لولهکشی دستگاه است. در این شرایط باید از یک تعمیرکار متخصص برای رفع مشکل کمک بگیرید. در صورتی که افت فشار به دلیل وجود نشتی آشکار در پکیج نباشد با استفاده از گیج فشار میتوان فشار سیستم را به میزان قابل توجهی افزایش داد.
دلیل نشتی پکیج دیواری چیست؟
یکی از ایرادات مهم در پکیجهای دیواری بروز نشتی در سیستم است که میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
- خوردگی در لولهها و اتصالات پکیج دیواری
- ترکیدگی با شکستگی در برخی قطعات مانند مبدل حرارتی، شیر تخلیه، واشرها و…
- بالا بودن فشار آب در سیستم گرمایشی
- نصب غیر اصولی و نامناسب پکیج
- توجه نکردن به استانداردهای ایمنی و فنی در نگهداری از پکیج
به منظور بررسی دلیل نشتی پکیج به صورت دقیق، در اولین گام باید محل نشتی شناسایی شود. پس از شناسایی محل نشتی میتوان با استفاده از روشهای مختلف و قطعات و تجهیزات مورد نیاز، مشکل را رفع کرد. در صورتی که نمیتوانید علت نشتی را پیدا کرده و آن را رفع کنید، بهترین کار تماس گرفتن با یک تکنسین مجرب و متخصص برای عیبیابی و تعمیر دستگاه است. بازدید دورهای پکیج و تمیز و تنظیم کردن آن یکی از اقداماتی است که میتوان از بروز نشتی در پکیج جلوگیری کند.
دلیل صدای ناهنجار پکیج دیواری چیست؟
یکی از ایراداتی که توسط برخی از کاربران گزارش شده، شنیده شدن صداهای ناهنجار مانند صدای زنگ زدن، سوت زدن، تق تق کردن و… از پکیج دیواری است. به گوش رسیدن این صدا ممکن است به دلیل مشکل در فشار آب، لولههای آب، الکترو والو، پمپ گرمایش یا فن دستگاه باشد. برای رفع این مشکل ابتدا باید از یک مانومتر استفاده کرده و فشار آب را بررسی کنید. در قدم بعدی باید لولههای آب را به منظور برطرف کردن حباب هوا و همچنین گل و لای شستشو دهید. همچنین میتوایند الکترو والو، پمپ گرمایش و فن را بازدید و بررسی کرده و در صورت نیاز نسبت به تعویض یا تعمیر آن اقدام کنید.
چرا پکیج دیواری گرم نمیشود ولی آب را گرم میکند؟
یکی از مشکلات و ایرادات رایج در پکیج دیواری به حساب میآید که به عنوان اصلیترین دلیل آن میتتوان به افت فشار پکیج اشاره کرد. در مورد افت فشار پکیج و راهکارهای رفع آن در بالا مطالبی گفته شد. در صورتی که این مشکل به دلیل افت فشار نباشد، باید قطعات دیگری مانند شیر دیورتر، دیافراگم، چراغ پیلوت، ترموستات و مبدل حرارتی را مورد بررسی قرار داد. در صورتی که هر کدام از این قطعات دچار ایراد و خرابی شده باشند، باید از یک تعمیرکار پکیج برای تعمیر یا تعویض آنها کمک گرفته شود.
پکیج دیواری شوفاژ و آب گرم مصرفی را گرم نمیکند، چرا؟
در صورت به وجود آمدن این مشکل در پکیج دیواری، در اولین قدم باید دستگاه بررسی شود تا بتوان علت اصلی آن را مشخص کرد. به طور کلی در صورتی که پکیج نتواند شوفاژ و آب مصرفی را گرم کند، عدم برقرسانی یا گازرسانی به دستگاه و همچنین خرابی پمپ و پروگرام میتواند از علتهای بروز این مشکل باشد.
چرا قسمت بالای رادیاتور پکیج دیواری سرد است؟
در صورتی که پس از روشن کردن پکیج متوجه شدید که قسمت بالای رادیاتورها گرم نشده و سرد است، در اولین قدم باید تراز بودن پکیج را بررسی کنید. در صورتی که پکیج تراز نباشد آب به صورت مساوی در تمام قسمتهای پخش نشده و میتواند باعث بروز این مشکل شود. در صورتی که پکیج به صورت تراز نصب شده بود، دلیل این مشکل وجود هوا در رادیاتورها است که با هواگیری کردن برطرف میشود.
چرا قسمت بالایی و میانی پکیج دیواری سرد است؟
اگر احساس میکنید که قسمت بالا و میانی پکیج گرما نداشته و سرد است، گرفتگی لولهها و رسوب، ممکن است علت بروز این مشکل باشد. تجمع رسوب و لجن در پکیج میتواند منجر به وارد شدن آسیب به دستگاه و اختلال در کارکرد آن شود. از این روز با رسوبگیری کردن لولهها و اتصالات پکیج میتوان این مشکل را برطرف کرد.
علت اینکه دکمههای پکیج دیواری کار نمیکند، چیست؟
در صورتی که برای روشن و خاموش کردن و تنظیم پکیج، دکمههای آن کار نمیکند، ممکن است چند دلیل مختلف داشته باشد. در قدم اول باید مطمئن شوید که پکیج به برق متصل است و سیمهای آن سالم و بدون نقص هستند. در مرحله بعدی باید دکمهها را از نظر گیر کردن یا خراب شدن بررسی کنید. اگر دکمهها گیر کرده باشند میتوان از یک پنس یا چاقو استفاده و آنها را آزاد کرد. اما در صورتی که دکمهها خراب شده باشند تنها راه برطرف کردن مشکل، تعویض دکمهها است.
در صورتی که بخواهید دکمهها را تعویض کنید، در قدم اول باید پکیج دیواری از دیوار جدا شده و قطعات آن باز شود. پس از جدا و باز کردن قطعات، دکمههای قدیمی را از برد الکترونیک جدا کرده و دکمههای جدید را جایگزین کنید. در آخر باید قطعات پکیج را دوباره به هم متصل کرده و آن را در محل خود بر روی دیوار نصب کنید. تعویض کردن دکمههای پکیج ممکن است به تخصص و ابزار مناسب نیاز داشته باشد. به همین دلیل بهتر است برای این کار از یک تعمیرکار متخصص کمک بگیرید.
تغذیه برق پکیج دیواری مشکل دارد، راه حل چیست؟
در صورت بروز این مشکل باید ابتدا کنترلرها را بررسی کرده و صفحه نمایش و چراغهای آن را بررسی کنید. در صورتی که در این قسمت ایرادی وجود نداشت باید قسمتهای دیگر را چک کرد. در صورتی که مشکل در قطعات پکیج وجود ندارد باید جعبه تقسیم منزل را مورد بررسی قرار دهید؛ زیرا ممکن است که کلید یا فیوز پریده باشد و برقرسانی به پکیج مختل شده باشد. در نهایت اگر مشکل برطرف نشد ممکن است ایراد از فیوز باشد؛ در آخر فیوز را مورد بررسی قرار داده و در صورت ایراد آن را تعویض کنید.
تغذیه گاز پکیج دیواری مشکل دارد، راه حل چیست؟
اگر بوی گاز استشمام میکنید، در اولین قدم لولهها و اتصالات را از نظر نشتی مورد بررسی قرار دهید؛ در صورتی که هر گونه نشتی مشاهده کردید، در کمترین زمان برای رفع آن اقدام کنید. در اولین قدم، شیر گاز را بسته و درب و پنجرهها را به منظور تخلیه گاز از محیط باز کنید و با یک تکنسین متخصص تماس بگیرید. برای پیدا کردن محل نشت گاز میتوانید محلول آب و صابون را روی قسمتهای مختلف لوله و اتصالات بمالید و هر جا که حباب و کف کردن مشاهده کردید به این معنی است که محل نشتی را پیدا کردهاید.
از کجا بفهمیم رادیاتور پکیج هوا گرفته است؟
در بسیاری از موارد گرم نشدن رادیاتورها به دلیل وجود مشکل در پکیج نیست و وجود هوا در رادیاتورها عاملی است که باعث میشود به خوبی گرم نشوند. در این شرایط با هواگیری کردن رادیاتورها میتوان مشکل گرم نشدن آنها را برطرف کرد. برای این کار باید مراحل زیر را انجام دهید.
- شناسایی رادیاتورهای مشکلدار: برای این کار پکیج را روشن کنید و چند دقیقه منتظر بمانید تا رادیاتورها گرم شوند. برای شناسایی کردن رادیاتورهای مشکل دار به سطح آنها دست بزنید. در صورتی که حرارت و دمای سطح آنها یکنواخت نبود به این معنی است که نیاز به هواگیری دارند. اگر از رادیاتورها سر و صدا شنیدید به این معنی است که در آنها هوا محبوس شده و باید هواگیری شوند.
- خاموش کردن پکیج: پس از شناسایی کردن رادیاتورهای مشکلدار، پکیج را خاموش کنید تا به صورت کامل خنک شوند.
- باز کردن دریچه رادیاتور: در گوشه رادیاتورها یک دریچه یا شیر تخلیه وجود دارد. یک ظرف مناسب یا دستمال در زیر دریچه قرار دهید و از آچار مخصوص برای باز کردن پیچ هواگیری استفاده کنید. با چرخاندن دریچه بر خلاف جهت عقربههای ساعت، دریچه باز شده و هوا از داخل رادیاتور خارج میشود. پس از اینکه هوا از داخل رادیاتور خارج شد، آب در داخل لولهها جاری میشود. پس از خروج یکنواخت آب در دریچه، آن را ببندید.
- تنظیم فشار: پس از هواگیری کردن رادیاتورها، فشار پکیج را تنظیم کنید زیرا ممکن است هواگیری باعث برهم خوردن فشار آن شده باشد. فشار بین 1 تا 2 بار بهترین محدوده فشار است که باید پکیج را در این محدوده تنظیم کرد.
چگونه مشکل یخ زدن لوله های پکیج را برطرف کنیم؟
یکی از مشکلاتی که ممکن از در روزهای سرد سال و همچنین در مناطق سردسیر به خصوص برای پکیجهای نصب شده در محیط بیرون به وجود آید، یخ زدن لولهها است. در صورتی که لولههای پکیج یخ زده بود باید آنها را در معرض حرارت قرار دهید تا یخ لوله باز شود. همچنین برای جلوگیری از این مشکل میتوان از عایقهای حرارتی مناسب برای لولهها استفاده کرد.
چرا شمعک پکیج خاموش میشود؟
شمعک یکی از قطعات مهم در پکیج به حساب میآید که در مواقع لزوم باعث روشن شدن شعله داخل پکیج برای گرم شدن آب میشود. یکی از ایرادات و مشکلاتی که میتواند در پکیجهای دیواری رخ دهد، خاموش شدن شمعک است. خاموش شدن شمعک باعث میشود که در موقع نیاز به آب گرم شعله روشن نشود. یکی از اصلیترین دلایل خاموش شدن شمعک در پکیجهای دیواری، وجود مشکل در تغذیه گاز است. تأمین نشدن گاز برای شمعک به اندازه کافی باعث میشود که عملکرد آن مختل شده و در نتیجه شمعک خاموش شود. از مهمترین دلایل خاموش شدن شمعک پکیج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم بودن فشار گاز: در صورتی که گاز شهری از فشار کافی برخوردار نباشد، سوخت مناسب برای روشن بودن شمعک فراهم نمیشود که این موضوع منجر به خاموش شدن شمعک میشود. به همین دلیل باید فشار گاز شهری مورد بررسی قرار بگیرد.
- خراب یا تنگ شدن لوله گاز: در صورتی که به هر دلیل لوله گاز دچار خرابی یا تنگی شود، باعث محدود شدن جریان گاز میشود که این موضوع میتواند منجر به خاموش شدن شمعک شود. در این شرایط باید لوله گاز از نظر خرابی یا تنگی مورد بررسی قرار بگیرد.
- کثیف بودن فیلتر گاز: در صورتی که ذرات و آلودگی در فیلتر گاز وجود داشته باشد، میتواند جریان گاز را مسدود کند؛ این اتفاق باعث میشود که شمعک پکیج خاموش شود. تمیز کردن فیلتر به صورت دورهای و منظم میتواند از بروز چنین اتفاقی جلوگیری کند.
علاوه بر موارد اشاره شده در بالا برخی از عوامل غیر فنی میتوانند باعث خاموش شدن شمعک پکیج شوند. از مهمترین عوامل خاموش شدن شمعک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رطوبت و باران: در برخی از مناطق که دارای آب و هوای مرطوب و بارانی هستند، میزان بالای رطوبت میتواند منجر به خاموش شدن شمعک پکیج شود. همچنین بالا بودن رطوبت میتواند منجر به تشکیل رسوب در داخل شمعک و مسدود شدن آن شود که نتیجه آن خاموش شدن شمعک است.
- خراشیدگی شمعک: یکی از عواملی که میتواند منجر به خاموش شدن شمعک شود، خراشیدگی و وارد شدن آسیب به آن است. خراب شدن سطح شمعک میتواند منجر به متوقف شدن جریان هوا شده که نتیجه آن خاموش شدن شمعک میشود.
جمعبندی
امروزه پکیجها اصلیترین تجهیزاتی هستند که به منظور تأمین آب گرم مصرفی و سیستم گرمایشی در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. این سیستمها به دلیل اشغال کردن فضای کم و همچنین کارایی بالا در تأمین آب گرم مورد نیاز کاربرد گستردهای دارند. با این حال برخی عوامل ممکن است که باعث اختلال در عملکرد آنها و بروز مشکل و ایراد در پکیجها شوند. به همین دلیل آشنایی با دلایل و عوامل بروز این ایرادات و مشکلات و همچنین راهحلهای رفع هر کدام کمک میکند که در مواقع لزوم مشکل و دلیل آن را شناسایی کرده و بهترین اقدام را برای رفع آن انجام داد.
نظرات کاربران