فنی مگ
0

علت برق دار شدن آب منزل چیست؟ + 5 دلیل اصلی

علت برق دار شدن آب منزل چیست؟
بازدید 25

آیا تا به حال هنگام استفاده از شیر آب خانه، برق‌گرفتگی جزئی را احساس کرده‌اید؟ برق دار شدن آب منزل یک موضوع رایج و نسبتا کم خطر است. برق وارد شده به جریان آب منزل در حدی نیست که برق‌گرفتگی ناشی از آن خطرات آسیب‌زننده‌ای ایجاد کند. برق دار شدن آب خانه بنا به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. با انجام چند کار مهم می‌توانید از برق دار شدن آب خانه جلوگیری کنید. همچنین می‌توانید از ایجاد خطرات بیشتر هنگام برق دار شدن آب هم پیشگیری نمایید. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از علل برق دار شدن آب خانه و راه‌های جلوگیری از رخ دادن این اتفاق می‌پردازیم.

5 علت برق دار شدن آب منزل

آب هم مانند بدن انسان و فلزات مختلف، مسیر مناسبی برای هدایت و انتقال جریان برق است. بسیاری از مردم هنگام استفاده از شیر آب منزل، برق‌گرفتگی ناچیز، جرقه زدن یا شوک الکتریکی کوچک را احساس می‌کنند. این موضوع می‌تواند بنا به دلایل مختلفی رخ دهد، ولی باتوجه به اثراتی که تماس جریان برق با بدن انسان می‌تواند به جای بگذارد، بهتر است زمینه برق دار شدن آب منزل را از بین ببرید. از جمله مهم‌ترین علل برق دار شدن آب خانه می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1_ رعد و برق

یکی از مهم‌ترین علل برق دار شدن آب خانه، رعد و برق است. زمانی که رعد و برق ایجاد می‌شود، ممکن است جریان الکتریسیته با ساختمان برخورد کرده و در زمین پخش شود. سپس جریان برق می‌تواند از طریق رساناهای مختلف مانند سیستم لوله‌کشی آب یا برق‌کشی به داخل ساختمان منتقل شود. در این شرایط برق به جریان آب وارد شده و هنگام باز کردن شیر آب، جرقه‌های کوچک یا همان شوک الکتریکی ناچیز را احساس خواهید کرد.

2_ قطع کننده مدار خطای اتصال به زمین

قطع کننده مدار خطای اتصال به زمین یا GFCI معمولا در داخل دیوار نصب می‌شود و از ایجاد برق‌گرفتگی در خانه جلوگیری می‌کند. در شرایطی که خطای اتصال به زمین رخ می‌دهد، قبل از اینکه شوک الکتریکی ایجاد شود؛ قطع کننده مدار خطای اتصال به زمین، جریان برق را قطع خواهد کرد. به این ترتیب از ایجاد شوک الکتریکی و در نتیجه برق‌گرفتگی جلوگیری می‌کند.

این قطعه کاربردی یک عملکرد مهم دیگر هم دارد. GFCI نشت جریان الکتریکی را هم تحت کنترل قرار می‌دهد. قطع کننده مدار خطای اتصال به زمین در محیط‌هایی که سیستم برق‌کشی و لوله‌کشی در مجاورت یکدیگر هستند، نصب می‌شود. حمام و آشپزخانه از جمله رایج‌ترین محل‌های نصب GFCI هستند.

3_ الکتریسیته ساکن

آیا می‌دانید الکتریسیته ساکن در همه جا وجود دارد؟ این موضوع در فصل‌های سرد سال که هوا خشک است، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. ذرات الکترون دارای بار منفی هستند و در اثر تماس با بدن انسان به آن منتقل می‌شوند. زمانی که شیر آب را باز می‌کنید، دست شما با یک فلز رسانا تماس پیدا کرده و ذرات الکترون از بدن به شیر آب منتقل می‌شوند. در این شرایط شوک استاتیک ایجاد شده و شما برق‌گرفتگی ناچیزی را احساس خواهید کرد. این مورد از علل برق دار شدن آب منزل می‌تواند با ایجاد یک جرقه کوچک نیز همراه باشد.

4_ لوازم برقی معیوب

در کنار سایر مواردی که به عنوان علت برق دار شدن آب خانه نام بردیم، باید به استفاده از لوازم برقی معیوب هم اشاره کنیم. اگر هنگام استفاده از وسایل برقی معیوب مانند سشوار، جاروبرقی، چای ساز و… دست دیگر خود را زیر شیر آب بگیرید، ممکن است شوک الکتریکی احساس کنید. در این شرایط جریان برق از وسیله الکتریکی معیوب به بدن شما و سپس به شیر آب منتقل می‌شود. بنابراین بهتر است لوازم برقی معیوب را در اسرع وقت تعمیر کرده و هیچ وقت از لوازم برقی و شیر آب به صورت همزمان استفاده نکنید.

5_ سیستم لوله‌کشی ساختمان

سیستم لوله‌کشی فلزی خانه با شیرهای آب محیط در ارتباط است. چنانچه لوله‌های فلزی با جریان برق تماس پیدا کنند، برق به شیر و جریان آب هم منتقل می‌شود. در نتیجه هنگام باز کردن شیر آب، برق‌گرفتگی احساس می‌کنید. انتقال جریان برق به لوله‌کشی ساختمان و به اصطلاح رخ دادن اتصال کوتاه، دلایل مختلفی دارد. در ساده‌ترین حالت ممکن، شل شدن یک سیم برق و تماس آن با لوله آب می‌تواند عامل برق دار شدن آب خانه باشد. این موضوع زمانی حساسیت بیشتری پیدا می‌کند که سیستم لوله‌کشی آب و برق‌کشی ساختمان در مجاورت یکدیگر باشند.

ایمنی در هنگام برق دار شدن آب منزل

زمانی که شیر آب را باز کرده و با جرقه، شوک الکتریکی یا برق‌گرفتگی ناچیز مواجه می‌شوید، بهتر است خونسردی خود را حفظ کنید. میزان جریان برق وارد شده به شیر آب ساختمان در حدی نیست که آسیب‌های جدی ایجاد کند. با این حال باید نکات ایمنی نامبرده در ادامه مطلب را رعایت کنید:

  • بهترین کار در این شرایط فاصله گرفتن از شیر آب و خشک کردن دستانتان است.
  • چنانچه یک وسیله برقی دیگر در دست دارید، باید آن را خاموش کرده و کنار بگذارید.
  • تا حد امکان برای مدت زمانی کوتاه به سایر وسایل رسانای محیط دست نزنید.
  • هنگام رعد و برق از استحمام، شستن ظرف، لباس و حتی صحبت کردن با تلفن ثابت خودداری کنید.
  • هیچگاه با دست خیس حتی در شرایطی که برق‌گرفتگی را احساس نکرده‌اید، به وسایل الکتریکی دست نزنید.

در مورد موضوع برق دار شدن آب منزل، انجام اقدامات پیشگیرانه تصمیم منطقی‌تری است. برای انجام این اقدام نیز راهکارهای مختلفی وجود دارند.

برای رفع برق دار شدن آب منزل چه کنیم؟

با انجام دو اقدام ساده ولی بسیار مهم و کاربردی می‌توانید مشکل برق دار شدن آب خانه را برطرف کنید. در ادامه مطلب این دو راهکار را معرفی می‌کنیم:

1_ برای وسایل الکتریکی محافظ برق نصب کنید

محافظ برق یک وسیله الکتریکی ساده است که از وسایل برقی در برابر تغییرات ولتاژ جریان محافظت می‌کند. زمانی که جریان برق نوسانی می‌شود، محافظ به طور کلی جریان را قطع خواهد کرد. به این ترتیب برق به وسایل الکتریکی وارد نشده و باعث آسیب دیدن آن‌ها نمی‌شود. از طرفی همین موضوع از برق دار شدن آب منزل هم جلوگیری می‌کند، زیرا اجازه ورود جریان برق مشکل دار به وسایل الکتریکی و در نتیجه بدن انسان را صادر نخواهد کرد.

2_ وسایل الکتریکی را از شیر آب دور کنید

در برخی مواقع قرارگیری وسایل الکتریکی در کنار سینک ظرفشویی فلزی باعث انتقال جریان برق به آب می‌شود. بنابراین باید وسایلی مانند چای ساز، پلوپز و سایر لوازم برقی آشپزخانه را از سینک ظرفشویی دور نگه دارید.

پیشگیری از برق دار شدن آب منزل

همه مردم در هر محیطی که جریان برق در آن وجود دارد، باید از شکل‌گیری زمینه برق‌گرفتگی جلوگیری کنند. این موضوع برای جلوگیری از برق دار شدن خانه هم صدق می‌کند. برای پیشگیری از برق دار شدن جریان آب خانه علاوه بر نصب محافظ برق برای وسایل الکتریکی و دور نگه داشتن لوازم برقی از سینک ظرفشویی، باید یک کار مهم دیگر هم انجام دهید. ظرف آب قرار گرفته روی پیشخوان آشپزخانه هم می‌تواند جریان برق را از اجسام رسانای پیرامون خود دریافت کند. بنابراین بهتر است از قرار دادن آب روی پیشخوان خودداری کنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *