فنی مگ
0

لیست کامل علت‌های خرابی کولر ماشین + راهکارهای تعمیر

علت خرابی کولر ماشین
بازدید 31

یکی از قسمت‌های مهم در داخل خودرو که نقش بسیار مهمی در آرامش سرنشینان ایفا می‌کند، کولر است که در آب و هوای گرم به خصوص در فصل تابستان از اهمیت زیادی برخوردار است. کولر ماشین هم مانند سایر سیستم‌های موجود در ماشین ممکن است به مرور زمان دچار مشکل و خرابی شود و توانایی برآورده کردن نیاز سرنشینان را نداشته باشد. خراب شدن کولر ماشین یک سری علائم هشدار دهنده دارد که آشنایی با این علائم و همچنین دلایل خرابی کولر از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا به شناسایی به موقع مشکل و جلوگیری از تحمیل هزینه‌های اضافی برای تعمیر کولر کمک می‌کند. 

علائم خرابی کولر ماشین چیست؟

همانطور که اشاره شد خرابی کولر ماشین همراه با یک سری علائم و نشانه‌ها است که به کمک این علائم می‌توانیم از خراب شدن کولر به موقع مطلع شویم. از مهم‌ترین علائم خرابی کولر ماشین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تولید نکردن هوای سرد: در صورتی که پس از روشن کردن کولر خودرو متوجه شدید که هوای سرد یا خنک تولید نمی‌کند، یکی از نشانه‌های خراب شدن کولر است. 
  • نشت مایع: یکی از علائم و نشانه‌های خرابی کولر ماشین نشت مایع خنک کننده (مایع سبز،‌ نارنجی یا بنفش رنگ) یا روغن از هر نقطه‌ای از سیستم کولر است. 
  • صدای غیر عادی: در صورتی که پس از روشن کردن کولر صدای نویز، تق تق یا غررش غیر عادی از زیر داشبورد داخل کابین یا موتور شنیده شود، نشان دهنده وجود خرابی در کمپرسور، فن یا سایر اجزای سیستم کولر است. 
  • بوی بد: یکی از نشانه‌های بروز خرابی در کولر ماشین، به مشام رسیدن بوی کپک، سوختگی یا بوی الکتریکی از دریچه‌های هوای داخل کابین است. 
  • عملکرد ضعیف: ضعیف شدن عملکرد کولر ماشین یعنی خنک نکردن به اندازه کافی، نشانه کمبود گاز، گرفتگی در سیستم یا مشکل الکتریکی است. 
  • یخ زدگی: در صورتی که یخ روی لوله‌های اوپراتور یا دریچه‌های هوای داخل کابین ماشین مشاهده شود، نشانه وجود خرابی در کولر مانند خرابی ترموستات یا مشکل در تنظیم کننده است. 

علت‌های کار نکردن کولر ماشین

یکی از مشکلات مربوط به کولر ماشین که ممکن است به مرور زمان رخ دهد، کار نکردن کولر است. کار نکردن کولر ماشین ممکن است به دلایل مختلف رخ دهد. به همین دلیل آشنایی با علل بروز این مشکل به منظور اخذ تصمیم در مورد اقدام لازم از اهمیت زیادی برخوردار است. 

1- نشتی داشتن کولر ماشین

وجود نشتی در قسمت‌های مختلف سیستم کولر ماشین یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین دلایل کار نکردن کولر ماشین است. نشتی ممکن است در هر نقطه‌ای از سیستم تهویه مطبوع ماشین رخ دهد؛ به همین دلیل در برخی موارد تشخیص محل دقیق نشتی در سیستم کار دشواری خواهد بود و باید توسط افراد متخصص و با استفاده از تجهیزات مخصوص انجام شود. رایج‌ترین محل نشتی در کولر ماشین مربوط به شیلنگ واحد A/C است که ممکن است در اثر جمع شدن موارد روغنی رخ دهد. یکی از راه‌های مؤثر در رفع این مشکل استفاده از درزگیرهای مخصوص است. 

2- مسدود شدن کندانسور

مسدود شدن کندانسور سیستم تهویه مطبوع ماشین یکی دیگر از دلایل کار نکردن کولر است. کندانسور قطعه‌ای است که وظیفه دارد هوای گرم را دوباره خنک کند؛ این کار در کندانسور با کمک جریان هوایی انجام می‌شود که در زمان حرکت خودرو از قسمت جلو وارد می‌شود. این احتمال وجود دارد که به مرور زمان کندانسور توسط زباله‌ها مسدود شود؛ در این شرایط کولر قارد به خنک کردن نبوده و سیستم کلی ماشین نیز بیش از حد گرم می‌شود. در واقع مسدود شدن کندانسور باعث می‌شود که هوای گرم داخل ماشین توسط سیستم تهویه مطبوع خارج نشود. کندانسور در اکثر مدل‌های خودرو در قسمت جلویی قرار گرفته و به همین دلیل به راحتی می‌توان آن را بازدید کرده و مشکل را برطرف کرد. 

در صورتی که پس از بررسی کندانسور به این نتیجه رسیدید که مسدود نشده، احتمال بروز شکستگی در آن به دلیل وارد شدن ضایعات مختلف از طریق جلو پنجره ماشین وجود دارد. در صورتی که شکستگی کندانسور قابل ترمیم نباشد برای رفع مشکل باید آن را تعویض کرد. 

3- ضعیف بودن باتری ماشین

یکی دیگر از ایراداتی که می‌تواند منجر به کار نکردن کولر ماشین شود، ضعیف بودن باتری ماشین است. در صورتی که باتری ماشین ضعیف شده باشد نمی‌تواند ولتاژ مناسب به ماژول‌های الکتریکی و دینام برساند؛ همین موضوع باعث می‌شود که کولر ماشین کار نکند. شارژ یا تعویض باتری ماشین می‌تواند این مشکل را رفع کند. 

4- روشن کردن کولر بلافاصله پس از استارت

یکی از کارهای اشتباهی که باعث می‌شود کولر ماشین کار نکند، روشن کردن آن بلافاصله پس از استارت زدن ماشین است. در صورتی که کولر ماشین بلافاصله پس از استارت زدن روشن شود، هوای گرم به داخل کابین وارد شده و همین موضوع باعث ایجاد مشکل در سیستم خنک کننده می‌شود. یکی دیگر از خطرات این کار ساطع کردن گازهای سمی از روکش‌های صندلی، داشبورد و سایر قطعات داخلی ماشین است. 

5- وجود مشکلات برقی در ماشین

در صورتی که مشکل در سیستم برق ماشین وجود داشته باشد، احتمال کار نکردن کولر افزایش پیدا می‌کند. تشخیص مشکل در سیستم الکتریکی خودرو کار دشواری است و حتما باید افراد متخصص با استفاده از تجهیزات مخصوص این کار را انجام دهند. برای تشخیص وجود مشکلات برقی بایید همه سیم‌های آسیب دیده بررسی شده و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض شوند. 

6- معیوب بودن و کار نکردن فن خودرو

اگر به هر دلیل فن خودرو به درستی کار نکند، کندانسور به خوبی خنک نشده و همین موضوع باعث می‌شود که با گذشت زمان هوای گرم در داخل ماشین باقی بماند. به منظور برطرف کردن این مشکل، باید فن خنک کننده را بازدید و در صورت وجود مشکل آن را برطرف کرد. فن خنک کننده در ماشین ممکن است به دلایلی همچون ضربه خوردن و… دچار آسیب و شکستگی شوند؛ در این شرایط بهترین اقدام تعویض کردن فن آسیب دیده با فن سالم است. همچنین این امکان وجود دارد که فن خنک کننده در اثر بروز مشکل در فیوزها،‌ مدارهای الکتریکی و… نیز از کار افتاده باشد. در این شرایط باید از یک فرد متخصص برای رفع مشکل کمک گرفته شود. 

7- معیوب بودن کمپرسور

کمپرسور یکی از مهم‌ترین قسمت‌های سیستم تهویه مطبوع ماشین به حساب می‌آید که معیوب شدن و بروز خرابی در آن می‌تواند منجر به کار نکردن کولر شود. یکی از دلایل معیوب شدن کمپرسور عدم استفاده از آن برای مدت زمان طولانی است. در صورتی که کمپرسور کولر خراب شود، باد گرم به داخل ماشین وارد شده و همچنین ممکن است کولر به صورت کامل قطع یا به صورت مکرر قطع و وصل شود. یکی از راه‌های جلوگیری از خراب شدن کمپرسور کولر این است که بدون توجه به هوای محیط اجازه دهید که سیستم A/C ماشین هر چند وقت یک بار به مدت 15 دقیقه روشن شده و کار کند. این کار در حفظ سلامت و همچنین افزایش طول عمر کمپرسور نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. 

8- رانندگی با گاز بالا

رانندگی با گاز بالا یکی دیگر از دلایل مهم کار نکردن کولر ماشین است. رانندگی کردن به صورت تخته گاز در بسیاری از مدل‌های خودرو می‌تواند منجر به قطع شدن و کار نکردن کولر شود. در واقع برخی از مدل‌های خودرو دارای سیستمی هستند که در صورت فشار دادن پدال گاز تا انتها، سیستم کولر قطع می‌شود و به همین دلیل کولر در برخی مواقع قطع شده و باد گرم به داخل ماشین وارد می‌کند. 

9- خرابی اوپراتور کولر

اوپراتور یا هسته اوپراتور در سیستم خنک کننده ماشین، عملکردی مانند یک رادیاتور کوچک دارد. اوپراتور در عمق داشبورد ماشین قرار گرفته و به همین دلیل در صورتی که دچار عیب و خرابی شود، تعمیر آن دشوار بوده و باید توسط افراد متخصص انجام شود. یکی از علت‌های خراب شدن اوپراتور، نشتی است که در نهایت باعث کار نکردن کولر می‌شود. 

تعمیر کولر ماشین

10- خرابی تسمه

خراب شدن تسمه را می‌توان یکی دیگر از دلایل کار نکردن کولر دانست. در واقع پاره شدن یا شل شدن تسمه کمپرسور کولر می‌تواند منجر به خراب شدن آن شود. در این شرایط با تعمیر یا تعویض تسمه می‌توان مشکل به وجود آمده را برطرف کرد. 

علت گرم بودن هوای کولر

در برخی موارد کولر ماشین کار می‌کند اما به جای باد سرد،‌ باد گرم از آن خارج می‌شود. به وجود آمدن این مشکل از دلایل متفاوتی ناشی می‌شود که آشنایی با آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. از مهم‌ترین علل گرم بودن هوای کولر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. 

1- مسدود شدن ورودی هوا

دو ناحیه در خودروها وجود دارد که هوا از آن‌ها وارد خودرو می‌شود. یکی از ناحیه‌ها محلی است که هوا از طریق دریچه‌های نیمه پایینی شیشه جلو خودرو وارد کابین می‌شود و دیگری هوایی است که در داخل کابین در حال گردش است. ممکن است به مرور زمان یکی از این نواحی ورود هوا به دلایل مختلف مانند گرفتگی فیلتر یا وجود شیء خارجی مسدود شود و هوای خنک وارد کابین نشود. 

2- تسمه‌ها و شیلنگ‌های آسیب دیده

در داخل سیستم‌ خنک کننده یا تهویه مطبوع ماشین تعداد زیادی شیلنگ و تسمه وجود داد که باعث به کار افتادن سیستم می‌شوند. در صورتی که هر نوع نشتی،‌ جدا شدن یا انسداد در تسمه‌ها و شیلنگ‌ها وجود داشته باشد از جریان هوای مناسب از طریق دریچه‌ها جلوگیری می‌کند. 

3- صدمه به موتور دمنده

موتور دمنده یکی از قسمت‌های مهم سیستم تهویه خودرو است که وظیفه دارد هوا را از طریق دریچه‌ها به داخل کابین ماشین وارد می‌کند. یکی از مهم‌ترین دلایل گرم بودن هوای کولر فرسودگی یا خرابی این موتور است. 

4- خرابی فیوز

یکی از مهم‌ترین دلایل گرم بودن هوای کولر ماشین، سوختن فیوز است. سوختن فیوز باعث می‌شود که نیرویی برای موتور دمنده وجود نداشته باشد و هوای کولر ماشین گرم باشد. 

5- روشن کردن کولر بلافاصله بعد از استارت

اجزای مختلفی در داخل کابین خودرو از جمله روکش صندلی‌ها، روکش درب‌ها و داشبورد می‌توانند در اثر قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید، گاز سمی و سرطان‌زا تولید کنند. بدون شک زمانی که در فصل تابستان سوار ماشین شده‌اید، متوجه بوی ناشی از تابش نور خورشید به اجزای داخلی خودرو شده‌اید که در بسیاری از مواقع آزاردهنده است. این بو ناشی از انتشار گازهای سمی است و به همین دلیل باید قبل از روشن کردن کولر ماشین، برای مدتی پنجره‌ها را باز بگذارید تا هوای داخل ماشین خارج شود. 

6- رانندگی پر گاز (تخته گاز و دور موتور بالا)

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلایل گرم شدن باد کولر این است که در حالت پر گاز یا تخته گاز رانندگی کنید. درصد زیادی از مدل‌های خودرو به نحوی طراحی شده‌اند که در صورت فشار دادن پدال گاز تا انتها، کولر را قطع می‌کنند. به همین دلیل در صورتی که به صورت پر گاز یا تخته گاز رانندگی کنید این امکان وجود دارد که کولر به صورت خودکار قطع شده و باد گرم از آن‌ خارج شود. 

علت سرد نشدن باد کولر چیست؟

یکی از مشکلاتی که در کولر برخی از مدل‌های خودرو دیده می‌شود، سرد نشدن باد کولر است. این مشکل ممکن است به دلایل مختلف رخ دهد؛ به همین دلیل آشنایی با علت‌های سرد نشدن باد کولر به منظور انجام اقدام لازم در صورت بروز مشکل از اهمیت زیادی برخوردار است. 

1- خرابی یا مسدود شدن کندانسور

کندانسور یکی از قطعات مهم در سیستم کولر خودرو است که وظیفه دارد حرارت مبرد را حذف کرده و آن را از حالت گاز به مایع تبدیل کند. در صورتی که کندانسور به هر دلیل دچار آسیب یا انسداد شود، هوای خروجی از دریچه‌ها به داخل کابین ماشین سرد نخواهد بود. 

2- خرابی سوئیچ کلاچ

سوئیچ کلاچ یکی از قطعات مهم در سیستم تهویه مطبوع خودرو است که در صورتی که خراب و معیوب شود، باعث از کار افتادن کمپرسور هوا می‌شود. همین موضوع از متراکم شدن مبرد مایع به گاز جلوگیری کرده و به همین دلیل هوای کولر سرد نمی‌شود. 

علت بو دادن باد کولر چیست؟

یکی از مشکلاتی که ممکن است در زمان روشن کردن کولر با آن مواجه شوید، به مشام رسیدن بوی مخرب کپک است. استشمام این بو از کولر ماشین رشد باکتری‌های مختلف در داخل سیستم کولر است. این موضوع به طور معمول در خودروهایی به وجود می‌آید که به ندرت از کولر استفاده می‌کنند یا قدیمی‌تر هستند. باکتری‌ها،‌ کپک‌ها، قارچ‌ها و سایر عوامل بیماری‌زا به احتمال زیاد در پشت داشبورد ماشین و در اوپراتور شکل گرفته‌اند. همچنین فیلترهای هوا نیز ممکن است با جذب خاک، آب،‌ گرد و غبار و سایر آلاینده‌ها باعث ایجاد بو شوند. در این شرایط می‌توان با تعویض فیلتر این مشکل را برطرف کرد. در صورتی که پس از تعویض فیلتر بوی بد از بین نرفت، می‌توانید از محلول ضد باکتری در منطقه تبخیر کننده استفاده کنید تا کپک و سایر آلودگی‌ها را از بین ببرد. 

علت صدا دادن سیستم AC هنگام روشن کردن کولر چیست؟

به طور معمول سیستم تهویه خودرو در زمان کار کردن بدون صدا است. در صورتی که پس از روشن کردن سیستم تهویه صدای جغحغه‌ای، جیغ زدن و هر نوع صدای نامطبوع به گوش رسید، بدون شک مشکلی در سیستم تهویه ماشین وجود دارد. یکی از دلایل بروز این مشکل گیر کردن زباله و قطعات مختلف در داخل دریچه هوا است. یکی دیگر از دلایل شنیدن صدای غیر معمول و ناهنجار از کولر ماشین می‌تواند مربوط به فرسوده شدن یاتاقان‌ها باشد. در این شرایط بهترین کار تعویض یاتاقان‌های معیوب یا فرسوده با یاتاقان‌های جدید و سالم است. 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *