از جمله رایجترین مشکلات فنی خودروها؛ سوختن فیوز است. برای یک خودرو چندین نوع فیوز نصب میشود. در واقع هر یک از سیستمها و قطعات الکتریکی خودرو دارای فیوز مجزا هستند. فیوز یک تجهیز حافظتی است که از سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی خودرو محافظت میکند. زمانی که یکی از فیوزهای ماشین میسوزد؛ برق همان بخش قطع خواهد شد. قطع جریان برق هم مانع از روشن شدن و فعالیت آن قسمت میشود. فیوزهای خودرو بدون دلیل نمیسوزند. با اطلاع از دلایل سوختن فیوز ماشین میتوانید مشکلات شکل گرفته را برطرف کنید. از طرفی باید با نشانهها و علائم خرابی فیوز ماشین هم آشنا باشید. در غیر این صورت پیدا کردن مشکل روشن نشدن ماشین و سایر بخشهای آن امکانپذیر نیست. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از دلایل سوختن فیوز ماشین میپردازیم.
چرا فیوز ماشین می سوزد؟
فیوز یک تجهیز محافظت کننده است که برای سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی نصب میشود. در انواع خودرو نیز سیستمهای الکتریکی مختلفی مانند ضبط، روشنایی، استارت، برق پاک کن، دزدگیر و… وجود دارند. چنانچه برق وارد شده به این سیستمها دارای اضافه بار، اتصال کوتاه یا نوسان باشد؛ مشکلات فنی متعددی شکل میگیرند. برای جلوگیری از رخ دادن چنین مشکلاتی از فیوز استفاده میشود. فیوز هنگام مواجه شدن با اضافه بار، جریان برق سیستم را قطع میکند. به این ترتیب سیستم الکتریکی و الکترونیکی با مشکلات ناشی از افزایش میزان جریان مواجه نخواهند شد.
امروزه انواع مختلفی از فیوز تولید میشوند. با این حال نحوه عملکرد آنها برای قطع جریان برق، تقریبا مشابه است. دو سر هر یک از انواع فیوز با یک سیم یا نوار فلزی نازک به یکدیگر متصل میشوند. زمانی که جریان در حالت عادی است؛ برق بدون هیچ مشکلی از فیوز عبور خواهد کرد. در شرایطی که برق با اضافه بار، نوسان یا اتصال کوتاه مواجه است؛ سیم یا نوار فلزی فیوز ذوب شده و امکان عبور جریان برق از بین میرود. سوال مهمی که مطرح میشود؛ این است که چرا فیوز میسوزد؟ از جمله مهمترین دلایل سوختن فیوز خودرو میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1_ نصب تجهیزات اضافه و غیر استاندارد
یکی از اصلیترین دلایل سوختن فیوز ماشین؛ نصب تجهیزات اضافه و غیر استاندارد است. زمانی که تجهیزات و وسایل اضافه و پرقدرت به سیستم برق خودرو متصل میشوند؛ میزان فشار وارد شده به این سیستم افزایش مییابد. افزایش بیش از حد فشار نیز منجر به سوختن و خراب شدن فیوز خواهد شد. از جمله مهمترین تجهیزات آسیبرسان به سیستم برق خودرو میتوانیم به سیستمهای صوتی قدرتمند اشاره کنیم.
2_ غیر استاندارد یا معیوب بودن فیوز
چنانچه فیوزهای نصب شده برای سیستم برق خودرو؛ بی کیفیت، غیر استاندارد یا معیوب باشند؛ در مواجه شدن با کمترین میزان نوسان، ذوب میشوند. اتصال چنین فیوزهایی به شدت ضعیف بوده و در صورت نصب، به سرعت میسوزند.
3_ اتصال وسایل متفرقه به سیستم برق خودرو
حتما تا به حال دیدهاید که برخی افراد پروژکتور یا چراغهای قوی را به سیستم برق خودرو متصل میکنند. این وسایل از توان بالایی برخوردار بوده و جزئی از سیستم برق خودرو نیستند. به همین علت به شبکه برق ماشین فشار بسیار زیادی وارد کرده و باعث سوختن فیوزها میشوند. علاوه بر افزایش میزان مصرف برق در اثر نصب چنین وسایلی، احتمال نوسانی شدن جریان هم افزایش مییابد. افزایش میزان نوسان برق خودرو هم یکی دیگر از دلایل سوختن فیوز است.
4_ باتری به باتری کردن غیر اصولی
یکی از رایجترین کارهایی که برای روشن شدن ماشینهایی با باتری ضعیف انجام میشود؛ باتری به باتری کردن است. چنانچه این کار به صورت غیر اصولی انجام شود؛ میزان نوسان سیستم برق خودرو افزایش مییابد. همین موضوع یکی از اصلیترین دلایل سوختن و خرابی فیوز ماشین است.
5_ مشکلات فنی دینام
دینام یکی از اصلیترین اجزاء سیستم برق خودرو است. به طور کلی دینام وظیفه شارژ کردن باتری را برعهده دارد. چنانچه دینام دچار مشکلات فنی باشد؛ میزان احتمال نوسانی شدن جریان برق افزایش مییابد. افزایش شدت نوسان هم منجر به سوختن فیوزهای سیستم برق ماشین خواهد شد.
6_ ایجاد اتصال در سیستم برق
زمانی که از طریق وسایل مختلف مانند پیچ گوشتی بین بدنه خودرو و سیستم برق اتصال برقرار میشود؛ نوسانات مختلفی در شبکه برقرسانی ماشین شکل میگیرند. همانطور که گفتیم افزایش نوسان هم یکی از دلایل سوختن فیوز خودرو است. بنابراین هنگام تعمیر خودرو باید از ایجاد اتصال میان بدنه و سیستم برق ماشین جلوگیری کنید.
7_ تماس فیوز با آب و رطوبت
از جمله دیگر دلایل اصلی خرابی فیوز خودرو میتوانیم به تماس آب و رطوبت با فیوز اشاره کنیم. فیوزها تجهیزات حفاظتی سیستم برق خودرو هستند که حساسیت بسیار زیادی نسبت به آب دارند. چنانچه بنا به دلایل مختلف مانند موتورشویی غیر اصولی، سیستم برق خودرو با آب تماس پیدا کند؛ احتمال سوختن فیوز نیز افزایش مییابد. متاسفانه کم نیستند تعداد خودروهایی که بعد از موتورشویی، روشن نشده و به تعمیر نیاز دارند.
دلایل سوختن فیوز پراید
همه خودروهایی که امروزه تولید میشوند دارای چندین نوع فیوز هستند. سوختن و خرابی هر یک از فیوزهای ماشین هم باعث قطع شدن برق یک قسمت خواهد شد. در نتیجه فعالیت بخشی که برق آن قطع شده است، متوقف میشود. یکی از رایجترین سوالات مطرح شده در مورد فیوز خودروها نیز دلیل سوختن فیوز پراید است. از جمله مهمترین دلایل خرابی فیوز پراید میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- باتری به باتری کردن غیر استاندارد
- نصب تجهیزات پرقدرت با مصرف برق بسیار زیاد
- وجود مشکلات فنی برای دینام پراید
- تماس فیوزهای پراید با آب و رطوبت
- نصب فیوز معیوب و بی کیفیت
- کمبود آب در رادیاتور و داغ شدن زیر کاپوت
- ایجاد اتصال بین بدنه و سیستم برق ماشین
- نصب باتری با ظرفیت بیشتر از نیاز سیستم پراید
- وجود مشکلات مربوط به سیمکشی برق پراید
توجه داشته باشید دلایل سوختن فیوز پراید برای سایر ماشینهای این گروه خودروسازی مانند سایتا، تیبا، کوئیک و… هم صدق میکند.
دلایل سوختن و خرابی فیوز پژو
فیوزها از جمله اصلیترین قطعات تشکیل دهنده سیستم برق خودرو هستند. انواع فیوز جزء تجهیزات حفاظتی بوده و از مدارهای الکتریکی و الکترونیکی خودرو در برابر اضافه بار، نوسان و اتصال کوتاه محافظت میکنند. احتمال سوختن فیوز ماشین برای هر نوع خودرویی با مدلهای مختلف وجود دارد. دلایل خرابی فیوز پژو هم مانند پراید است. از طرفی دلایل سوختن فیوز انواع پژو مانند پژو پارس، 206، 207 و سایر محصولات این گروه خودروسازی هم یکسان است.
روش های جلوگیری از سوختن فیوز و افزایش عمر آن
تعویض فیوز خودرو کار سخت و زمان بری نیست، ولی سوختن مکرر فیوز خودرو بسیار آزار دهنده است. برای جلوگیری از خرابی فیوز و از کار افتادن بخشهای مختلف سیستم برق ماشین باید چند نکته مهم را رعایت کنید. از جمله مهمترین راهکارها برای جلوگیری از سوختن فیوز ماشین میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- موتورشویی ماشین خود را به مراکز معتبر بسپارید.
- از باتری به باتری کردن غیر اصولی و بدون تجهیزات استاندارد خودداری کنید.
- تجهیزاتی مانند سیستمهای پخش قدرتمند یا کمپرسور باد را به شبکه برق ماشین متصل نکنید.
- برای نصب سیستمهای صوتی حتما با تکنسینهای کاربلد مشورت کرده و تجهیزات مناسب خریداری کنید.
- مشکلات ایجاد شده برای دینام خودرو را در اسرع وقت برطرف کنید.
- برای جلوگیری از تعویض مکرر فیوز از فیوزهای با کیفیت استفاده کنید.
- سطح آب رادیاتور را به صورت منظم بررسی کنید تا از داغ شدن بیش از حد زیر کاپوت جلوگیری شود.
با رعایت این نکات میتوانید طول عمر فیوزهای ماشین را افزایش دهید. سیستم برق خودرو یکی از اصلیترین بخشهای ماشین است. بنابراین باید به فکر محافظت از آن باشید.
سوالات پرتکرار
کدام فیوز باعث روشن نشدن ماشین پراید می شود؟
در سیستم برق پراید چندین فیوز وجود دارند. یکی از اصلیترین فیوزهای پراید هم فیوز استارت است. سوختن فیوز استارت باعث روشن نشدن ماشین میشود. این فیوز، برق را از باتری گرفته و به شیر برقی استارت منتقل میکند. در نهایت جرقهزنی صورت گرفته و ماشین روشن میشود. بنابراین اگر فیوز استارت خراب باشد؛ پراید روشن نخواهد شد.
دلایل ذوب شدن فیوز اصلی پراید چیست؟
برای ذوب شدن فیوز اصلی پراید و سایر خودروها دلایل مختلفی وجود دارند. برخی از این دلایل برای بسیاری از مردم بی اهمیت هستند. به همین علت به صورت مکرر با سوختن و ذوب شدن فیوز مواجه میشوند. دلایل ذوب شدن فیوز اصلی پراید شامل موارد زیر است:
- تماس فیوز با آب
- باتری به باتری کردن غیر اصولی
- دینام خراب
- نقص در سیمکشی برق
- نصب سیستمهای اضافی و پرمصرف
- استفاده از فیوز معیوب و بی کیفیت
- ایجاد اتصال بدنه با سیستم برق خودرو
برای جلوگیری از سوختن و ذوب شدن فیوز پراید باید از شکلگیری دلایل نامبرده ممانعت کنید.
کدام فیوز باعث روشن نشدن پژو می شود؟
تنها فیوزی که باعث روشن نشدن همه ماشینها اعم از پژو و پراید میشود؛ فیوز استارت است. چنانچه فیوز استارت خراب شود؛ ماشین هم روشن نخواهد شد.
نحوه تعمیر فیوز سوخته ماشین چگونه است؟
همانطور که گفتیم همه فیوزها دارای یک سیم یا نواری فلزی هستند که در صورت افزایش میزان جریان یا نوسانی شدن و ایجاد اتصال کوتاه، ذوب میشوند. بنابراین فیوز سوخته قابل تعمیر نیست، بلکه باید آن را تعویض کنید. برای تعویض فیوز سوخته هم ابتدا باید از ذوب شدن آن مطمئن باشید. برای اطمینان از ذوب شدن فیوز سه راهکار وجود دارند که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم:
- استفاده از مولتی متر یا چراغ آزمایش
- مشاهده چشمی نوار فلزی ذوب شده
- تعویض فیوزی که احتمال سوختن آن وجود دارد
مورد سوم برای شرایطی است که ساختار فیوز شفاف نبوده، امکان مشاهده نوار فلزی آن وجود نداشته و تجهیزاتی مانند مولتی متر و چراغ آزمایش هم در اختیار ندارید. به طور کلی زمانی باید به سوختن فیوز شک کنید که بخشهای مرتبط با سیستم برق خودرو کار نمیکنند. برای تعویض فیوز سوخته ماشین هم باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- ابتدا ماشین را خاموش کنید.
- محل قرارگیری فیوز مورد نظر را پیدا کنید.
- ذوب شدن نوار فلزی فیوز را بررسی نمایید.
- فیوز جدید را در جای فیوز قبلی قرار داده و نصب کنید.
- ماشین را روشن کرده و نصب درست فیوز را بررسی نمایید.
توجه داشته باشید فیوز جدید باید همان مشخصات فیوز قبلی را داشته باشد. از نصب فیوز ضعیف یا قویتر به جای فیوز قبلی خودداری کنید.
علائم خرابی فیوز ماشین چیست؟
فیوز ماشین به صورت مستقیم با سیستم برق خودرو در ارتباط است. زمانی که جریان برق خودرو از حالت عادی خارج میشود؛ فیوز میسوزد و برق ماشین را قطع میکند. البته قطع شدن برق ماشین فقط در قسمتی رخ میدهد که فیوز آن سوخته است، زیرا برای هر بخش از سیستم برق خودرو یک سری فیوز مجزا وجود دارند. سوختن فیوز ماشین علائم و نشانههای مختلفی به همراه دارد. با اطلاع از این نشانهها بهتر میتوانید سوختن فیوز خودرو را تشخیص دهید. از جمله مهمترین نشانههای فیوز سوخته خودرو میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- استارت نخوردن ماشین
- پخش بوی سوختگی
- روشن نشدن سیستم صوتی
- سوسو زدن یا روشن نشدن چراغها
- روشن شدن چراغهای هشدار
- ایجاد صدای غیر عادی از سیستمهای الکتریکی
- قطع ناگهانی برق بخشهای الکتریکی
بنابراین با مشاهده چنین علائمی باید به سوختن فیوز ماشین شک کنید. برای اطمینان از ذوب و خرابی فیوز خودرو هم باید از راهکارهای گفته شده استفاده کنید.
نظرات کاربران