بست کمربندی (به انگیسی Cable tie) نوعی مهارکننده است که برای محکم نگهداشتن انواع سیم و کابل برق در کنار هم طراحی شدهاند، اگرچه معمولاً در کاربردهای متفاوت دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل تنوع مدلهای بست کمربندی، تشخیص اینکه کدام یک را انتخاب کنیم ممکن است دشوار باشد. از مواد و اندازه گرفته تا درجهبندی ساختمانی و دما، بستهای مختلفی در بازار موجود هستند. به منظور کمک به شما در انتخاب بست کمربندی مناسب، به معرفی این محصول کاربردی در طیف گستردهای از طولها، رنگها و مواد پرداختهایم که هنگام تصمیمگیری باید در نظر داشته باشید.
بست کمربندی چیست؟
در بسیاری از دستگاهها و در مناطقی مانند تابلوهای برق، کابلهای زیادی یافت میشوند. بست کمربندی که به آن زیپ کابل نیز گفته میشود برای جمع کردن سریع و آسان کابلها یا سیمها ایده آل است و به عنوان یک گیره عمل میکند که برای نگه داشتن بستههای کابل در کنار هم استفاده میشود. معمولاً از جنس نایلون بادوام ساخته میشود و دارای بخش نواری انعطافپذیر با یک دهانه در انتها است. این نوع بست به شکل کراوات به دور شئی موردنظر برای بستن پیچیده میشود و با انتهای صاف وارد سر شده و محکم کشیده میشود تا محکم شود.
استفاده از بست کمربندی به نسبت استفاده از طناب و چسب سودمندتر و کاربردیتر است. این وسیله، یک مهار مطمئن را فراهم میکند که بدون بریدن یا شکستن نمیتوان آن را باز کرد. سفتی بست نیز به راحتی قابل تنظیم است و آن را به یک انتخاب بسیار متنوع تبدیل میکند. مکانیسم بستن از طریق یک بخش نواری حاوی دندانههای مثلثی که با پنجه در سر بند کابل درگیر میشود و یک بست را شامل میشود، تشکیل شده و تضمین میکند با کشیدن آن به عقب نمیتوان به راحتی بست را باز کرد.
تاریخچه اختراع بست کابل
بست کابل توسط شرکت Thomas & Betts در سال 1958 با نام تجاری Ty-Rap اختراع شد. در ابتدا این بستها برای مهار سیم هواپیما طراحی شده بودند. در طرح اصلی از یک دندان فلزی استفاده شده است و هنوز هم نمونههایی از آن در بازار موجود است. در طراحیهای بعدی از نایلون/پلاستیک در تولید محصول استفاده شد.
Maurus C. Logan، مخترع محصول است که ایده بستن کابل هنگام بازدید از تاسیسات ساخت هواپیمای بوئینگ در سال 1956 به ذهن او رسید. سیم کشی هواپیما کاری دشوار و زمان بر بود و شامل مقدار سیم زیادی بود که بر روی صفحات نصب میشدند و با Cable lacing در جای خود محکم میشدند. در این روش هر گره با پیچاندن بند به دور انگشت محکم میشود که گاهی اوقات انگشتان اپراتور را قطع یا زخم میکرد. لوگان متقاعد شده بود که برای انجام این وظیفه حیاتی باید راهی آسانتر وجود داشته باشد. برای چند سال بعد، لوگان ابزارها و مواد مختلفی را آزمایش کرد. در 24 ژوئن 1958، حق ثبت اختراع برای کابل کشی Ty-Rap ارائه شد.
کاربردهای بست کمربندی چیست؟
بست کمربندی عمدتاً کوچک است و برای بستهبندی بستههای کوچک کابل استفاده میشود؛ اما بست کمربندی برای کابلهای بلند نیز تولید میشود. به این ترتیب میتوان کابلهایی با طولهای مختلف را در کنار هم نگه داشت.
آنها در طیف گستردهای از طول، رنگ و اندازههای مختلف در دسترس هستند تا برای طیف وسیعی از مشاغل هم در داخل و هم در خارج از خانه مناسب باشند و آنها را به یک محصول ضروری برای هر جعبه ابزار تبدیل میکند.
اکثر کابلهای مورد استفاده در بازار سخت افزار، کابلهای استاندارد هستند. بست کمربندی نیز کمک بزرگی به حفظ عمر کابلها میکند. کابلها را کنار هم نگه میدارند و از آویزان شدن آنها در هر جایی و آسیب دیدن آنها توسط عوامل خارجی جلوگیری میکنند. از بست کمربندی برای ثابت نگه داشتن کابلهای شارژ، کابلهای داخل کیس کامپیوتر و بسیاری دیگر از کابلها نیز استفاده میشود.
یکی دیگر از کاربردهای بست استفاده در زمان کابلکشی به منظور جلوگیری از حوادث ناشی از اتصالات کابل است. اگر کابلها در مکانی نامرتب باشند، ممکن است شخصی در آن کابل گیر کند، اما اگر کابلها با یک بند کابل وصل شده باشند، میتوان از چنین حادثهای جلوگیری کرد. همچنین میتوان از بستهای کمربندی برای منظم نشان دادن محیط استفاده کرد. به طور کلی در بسیاری از زمینههای مختلف مانند بخشهای فنی شرکتهای خدمات اینترنتی، بازارهای ساختمانی، نجاری، صنعت خودرو، مناطق کشاورزی، ساختمانها، سازمانهای نظامی / امنیتی و فرودگاهها از بست کمربندی استفاده میشود.
دستبند پلاستیکی پلیس چیست؟
یکی از کاربردهای جالب و عجیب این محصول به عنوان دستبند پلیس است. همانطور که در قسمتهای قبل نیز توضیح دادیم، این بستها بعد از اینکه بسته میشوند کاملاً محکم میگردند. از طرفی برعکس دستبندهای فلزی که سنگین و گران هستند، ارزان و سبک بوده و نگهداری از آنها حتی در تعداد بالا نیز سختی خاصی ندارد. بنابراین پلیسها و نیروهای انتظامی به جای استفاده از دستبندهای آهنی اخیراً از بستها استفاده میکند. بست را میتوان متناسب با اندازه دست تنظیم کرد و باز کردن آن نیز به آسانی ممکن نیست. برعکس مدلهای سنتی، این دستبندها نیاز به قفلی ندارند و یکبار مصرف هستند. بست پلاستیکی برای بستن پای مجرمان نیز کاربرد دارد.
انواع بست کمربندی
بست کمربندی در انواع مختلفی تولید میشود تا تمام نیازها را برطرف کند. رایجترین نوع بست کمربندی، بست کمربندی استاندارد است. بست کمربندی استاندارد، برای کابلهای سبک وزنی که بار زیادی ندارند، مناسب است. انواع مختلف بست وجود دارد که هرکدام از آنها مزیت متفاوتی را ارائه میدهند. انواع بست کمربندی را میتوان از نظر اندازه و جنس به صورت زیر دستهبندی کرد:
انواع بست کمربندی بر حسب جنس
تنوع جنس بستهای در بازار زیاد است. البته، انتخاب شما به عوامل مختلفی بستگی دارد، ازجمله اینکه در کجا از بست کمربندی استفاده میشود، برای چه چیزی استفاده میشود، چه تعداد کابل جمع میشود و اینکه آیا میخواهید گزینهای از بست کمربندی برای استفاده مجدد داشته باشید یا خیر.
1- پلاستیکی
متداولترین مادهای که برای ساخت بست کمربندی استفاده میشود پلاستیک و یا همان نایلون است، یک بست کمربندی پلاستیکی استاندارد میتواند در برابر دمای بالا نیز مقاومت کند (کمتر از -4 درجه سانتیگراد تا 82 درجه سانتیگراد).
بست کمربندی پلاستیکی معمولاً هزینه کمتری دارد و برای کاربردهای خانگی یا اداری مناسب است. بست کمربندی پلاستیکی به دلیل ویژگی مقاومت بالا و عایق بودن گزینه مناسبی برای جمع و تقسیمبندی کابلهای برق در محیطهای بسته هستند. با وجود مقاومت بالا، امکان دارد برابر تماس با نور خورشید و نور ماوراءبنفش، مقاومت این نوع بست کاهش یابد؛ به همین دلیل در نوع خاصی از بست کمربندی پلاستیکی به اندازه 2 درصد از کربن استفاده میشود که به افزایش مقاومت آن کمک میکند.
2- فلزی
یکی دیگر از مواد متداول در تولید محصول، فولاد ضدزنگ است که میتواند دمای بسیار پایین و بالا را در مقیاسی بسیار بیشتر از نایلون تحمل کند. معمولاً زیپهای فولادی ضدزنگ را میبینید که منحصراً در محیطهای صنعتی استفاده میشوند. اغلب بست کمربندی فلزی در جایی که مواد شیمیایی استفاده میشود به کار گرفته میشود. به همین دلیل استفاده از انواع کابلهای فولادی ضدزنگ در کشتیها، تونلها، معادن و صنایع پتروشیمی محبوبیت دارند.
بست کمربندی فلزی برای کاربردهایی توصیه میشود که به استحکام کششی شدید یا به مواد محکم در شرایط سخت نیاز دارند. آنها حداکثر ایمنی و مقاومت در برابر آتش را در سختترین شرایط اضطراری تضمین میکنند. مکانیسم قفل غیرقابل باز شدن آنها نیز یک ویژگی ایمنی اصلی برای این نوع بست است. بست کمربندی فلزی به دو نوع بدون روکش و با روکش اپوکسی تقسیم می شود که دسته دوم به دست بدون دستکش و محافظ آسیب وارد نخواهد کرد.
3- استیل
در میان انواع بست کمربندی، مواردی نیز وجود دارند که از ویژگی ضدزنگ بودن برخوردار هستند. بند این نوع بست از جنس استنلس استیل است که عمر طولانیتری نسبت به مدلهای معمولی دارد. استیل در مقایسه با بیشتر مواد، دوام بیشتری داشته و برای شرایطی که نیاز به مقاومت بالاتری باشد، مناسبتر هستند. بست کمربندی استیل هیچ دندانهای روی بند ندارد و به موازات سر رزوه میشوند و در زیر مکانیزم قفل بلبرینگ فلزی سر میخورند که وقتی بند سعی میکند در قسمت حرکت کند در جهت مخالف در جای خود فرو میرود.
4- کشی
بست با این ویژگی میتواند دوباره استفاده شود. بیشتر مدلهای بازار به خصوص محصولات از جنس نایلون، معمولاً یک بار قابل استفاده هستند، اما برخی از بستهای کمربندی قابلیت استفاده بیش از یک بار را دارند. یکی از انواع بست کمربندی که میتوان بیش از یک بار از آن استفاده کرد، بست کمربندی کشی است.
5- رنگی
انواع بست کمربندی در رنگهای مختلف نیز موجود است که هیچ ویژگی اضافی دیگری ندارند جز اینکه ازنظر زیباییشناختی دلپذیرتر به نظر میرسند و برای دستهبندی و نشانه گذاری کابلها مناسب هستند. آنها را میتوان در اندازههای مختلف تولید کرد.
بست کمربندی رنگی برای کدگذاری رنگی ایدهآل هستند: به عنوان مثال، میتوان به کارگران کمک کرد تا قطعات خاصی را سریعتر پیدا کنند. این ویژگی بهویژه در بخش خودرو و همچنین در بسیاری از صنایع دیگر اهمیت دارد. به هر حال برخی از صنایع رنگهای بست کمربندی رنگی خاصی را ترجیح میدهند به عنوان مثال، در صنایع غذایی، رنگ آبی اغلب ترجیح داده میشود، درحالیکه صورتی نقش مهمی در بخش هوافضا بازی میکند.
6- چسبی
بست کمربند چسبی نیز نوع دیگری از این وسیله کاربردی است که میتوانید به سرعت با دست، بند کابل آن را بچسبانید و با استفاده از چسب به سرعت آن را وصل کنید.
انواع بست کمربندی بر حسب اندازه
اندازه بست کمربندی از انتهای سر کراوات تا انتهای دم گرفته میشود. طول زیپ استاندارد 30.5 سانتیمتر است، اما بستهای کمربندی در اندازههای مختلف با توجه به نیاز از 8 تا 250 سانتیمتر تولید میشوند. بست کمربندی 20، 25، 30 و 40 از مدلهای پرفروش در بازار ایران هستند. قطر بست کمربندی به اندازه دسته کابلها یا سیمهایی بستگی دارد که میتوان آن را محکم کرد که بر حسب میلیمتر اندازهگیری میشود.
محکمترین بست کمربندی، از نظر حداقل استحکام کششی، میتوانند وزن تا 166 کیلوگرم را برای کابلهای فولادی ضدزنگ 1000mm x 7.9mm تحمل کنند که آنها را برای کاربردهای صنعتی بسیار ایدهآل میکند.
چگونه بست را باز کنیم؟
همانطور که در بالا نیز شرح داده شد، این محصول دو نوع اصلی دارد: یک بار مصرف و قابل استفاده مجدد. بست کمربندی یک بار مصرف را بدون نیاز به پاره کردن آن میتوان به آسانی باز و استفاده کرد. باز کردن بست بسیار ساده است. فقط یک سنجاق یا یک چیز کوچک در مکانیسم قفل بچسبانید، آن را فشار دهید و بیرون بکشید.
مدل یکبار مصرف با یک چاقو یا قیچی بریده میشود ولی گاهاً افراد از آن چندین بار استفاده میکنند. اما به خاطر داشته باشید که بست کمربندی یکبار مصرف زیاد قابل استفاده مجدد نیستند، بنابراین حتی اگر از نظر فنی باز کردن و استفاده مجدد از آنها امکانپذیر باشد، دندانهای پلاستیکی بعد از چند بار فرسوده و خراب میشوند. همچنین، دستکاری مکانیسم قفل میتواند به آن آسیب برساند، به این معنی که بست دیگر محکم نیست و امکان باز شدن آن افزایش مییابد. بنابراین از استفاده از بست کمربندی قدیمی برای بستن هر چیزی که واقعاً باید ایمن باشد، خودداری کنید.
حرف آخر
هنگام انتخاب بست کمربندی، باید به استحکام کششی آنها نیز توجه کنید. استحکام کششی به مقاومت در برابر شکستن تحت کشش بستگی دارد. هر چه درجه استحکام کششی بالاتر باشد، وزن بیشتری را میتواند تحمل کند.
نظرات کاربران