راههای افزایش طول عمر کولر آبی چیست؟ اغلب مردم ایران برای خنک شدن هوای محیطهای سربسته از کولر آبی استفاده میکنند. در حال حاضر شرکتهای مختلفی مدلهای متنوعی از کولر آبی پوشالی و سلولزی را تولید میکنند. فارغ از تفاوتهایی که در مورد میزان قدرت، ظرفیت باددهی، مصرف برق، ابعاد کولر آبی و… وجود دارند؛ برای افزایش طول عمر همه آنها باید چند کار مهم انجام دهید. افزایش طول عمر کولر آبی باعث به صرفه بودن خرید این وسیله سرمایشی، عدم نیاز به تعمیرات اساسی و در نتیجه خرید مجدد کولر خواهد شد. نگهداری اصولی از کولر آبی کار سختی نیست، بلکه به رعایت چند نکته مهم و در عین حال ساده نیاز دارد. در ادامه مطلب به مهمترین نکات برای افزایش طول عمر کولر آبی اشاره میکنیم.
1- سرویس دوره ای کولر آبی
کولر آبی جزء آن دسته از وسایلی است که برای افزایش طول عمر آن باید قطعات مختلف را بررسی و سرویس کنید. بهترین زمان برای سرویس دوره ای کولر آبی؛ قبل از شروع به کار این وسیله سرمایشی در فصلهای گرم سال است. سرویس کولر آبی میتواند شامل بررسی موتور، پمپ، کانال، تعویض پوشال و قطعات فرسوده و تمیز کردن رسوب باشد. فراموش نکنید یکی از مهمترین عوامل موثر بر افزایش کارایی کولر آبی؛ تعویض هر ساله پوشال کولر آبی و تعویض 4 سال یکبار پد سلولزی در کولر آبی سلولزی است.
2- بررسی و روغن کاری دینام یا موتور کولر
همه کولرهای آبی دارای یک موتور الکتریکی هستند که به عنوان دینام نیز شناخته میشود. دینام کولر وظیفه تامین انرژی لازم برای چرخش پروانه را برعهده دارد. بدون وجود دینام، کولر قابلیت خنککنندگی هوا را ندارد. بنابراین برای افزایش طول عمر کولر آبی باید دینام را به صورت دورهای بررسی و روغنکاری کنید. چنانچه هنگام روشن بودن کولر متوجه ایجاد مشکلات فنی میشوید؛ باید کولر را خاموش کرده و از تکنسینهای با تجربه برای بررسی قطعات مختلف به ویژه موتور کمک بگیرید.
3- تعویض تسمه
در یک کولر آبی چندین قطعه مختلف وجود دارند. یکی از اصلیترین اجزاء کولر آبی هم تسمه است. از تسمه برای انتقال انرژی حرکتی موتور به پولی و در نهایت پروانه استفاده میشود. تسمه از مواد پلیمری تولید شده و بر اثر چرخش مداوم دچار سایش و فرسودگی میشود. چنانچه تسمه فرسوده به موقع تعویض نشود؛ میزان باددهی کولر کاهش مییابد. به همین علت برای افزایش طول عمر کولر آبی باید تسمه را به موقع تعویض کنید.
4- بررسی و روغن کاری یاتاقان
نیروی حرکتی ایجاد شده توسط موتور کولر آبی در نهایت به پروانه میرسد. در طول این مسیر قطعات مختلفی مانند تسمه، پولی، حلزونی و یاتاقان وجود دارند. همه این قطعات به انتقال نیروی حرکتی کمک میکنند. یاتاقانهای کولر آبی در دو سمت محور مرکزی پروانه قرار دارند. بنابراین عملکرد درست یاتاقان تاثیر مهمی بر چرخش پروانه دارد. به همین علت باید یاتاقان را بررسی و روغنکاری کنید.
5- تعویض پوشالها یا پد سلولزی
نمونه جدید و امروزی کولرهای آبی، مدل سلولزی است. برای کولر آبی سلولزی به جای پوشال، پد سلولزی نصب میشود. آب در میان پوشال و پد سلولزی جریان پیدا کرده و باعث خنک شدن هوا خواهد شد. چنانچه پد سلولزی و پوشال، فرسوده شده و به موقع تعویض نشوند؛ بازدهی و در نهایت طول عمر کولر آبی کاهش مییابد. به طور کلی پوشال کولرهای آبی معمولی را باید هر سال و پد سلولزی را تقریبا هر 4 سال یکبار تعویض کنید.
6- شستشوی حلزونی داخل کولر
هنگام باز کردن پنلها یا به اصطلاح دربهای کولر آبی یک بخش فلزی بزرگ میبینید. ساختار این بخش شباهت بسیار زیادی به حلزون دارد. به همین علت به آن حلزونی کولر آبی گفته میشود. در حلزونی کولر یک محور مرکزی و پروانه نصب میشود. پروانه هم فرآیند تولید باد را به کمک سایر قطعات تکمیل میکند. برای افزایش طول عمر کولر آبی باید حلزونی را به طور کامل از وجود رسوب، جلبک، گل و آلودگی تمیز کنید.
7- شستشوی بدنه کولر
بدنه کولرهای آبی پوشالی از فلز تولید میشود. وجود آب در ساختار کولر هم باعث ایجاد رسوب و در مورد مدلهای بیکیفیت منجر به زنگزدگی خواهد شد. همه این موارد بر کاهش طول عمر کولر آبی موثر هستند. بنابراین باید قبل از تجمع بسیار زیاد رسوب، آلودگی و… بدنه کولر را از داخل و خارج شستشو دهید.
8- تمیز کردن شبکه آبرسانی کولر
در داخل کولر آبی چندین لوله و شلنگ برای انتقال آب به قسمتهای مختلف پوشال و پد سلولزی وجود دارند. مجموعه این شلنگها و لولهها را شبکه آبرسانی کولر مینامند. کولر آبی زمانی به کاهش دمای محیط کمک خواهد کرد که باد خنک تولید کند. خنک شدن باد تولید شده توسط کولر آبی هم به جریان پیدا کردن آب وابسته است. برای جریان یافتن آب در کولر آبی و خنک شدن محیط؛ نباید لولهها و شلنگهای این وسیله سرمایشی مسدود باشند. با توجه به اینکه احتمال مسدود شدن آنها به واسطه تجمع رسوب وجود دارد؛ باید لولهها و شلنگهای کولر را بررسی و تمیز کنید.
9- تراز کردن شناور کولر
شناور یک وظیفه بسیار مهم در کولر آبی برعهده دارد. انواع شناور باعث قطع و وصل ورود آب به مخزن کولر آبی میشوند. زمانی که سطح آب داخل مخزن کاهش مییابد؛ شناور پایین رفته و آب به داخل مخزن جریان پیدا میکند. سپس با افزایش سطح آب داخل مخزن کولر؛ شناور بالا رفته و جریان آب قطع میشود. چنانچه شناور تراز نباشد و با مشکل مواجه شود؛ آب یا به طور مداوم به مخزن وارد شده، یا به طور کلی قطع میشود. به این ترتیب طول عمر تمام قطعات کولر آبی اعم از موتور، پوشال، بدنه و… کاهش مییابد. بنابراین باید هر زمان که سایر قطعات کولر را بررسی میکنید؛ به تراز بودن شناور هم توجه داشته باشید.
10- نصب در محل مناسب
از جمله دیگر نکات برای افزایش کارایی و طول عمر کولر آبی میتوانیم به انتخاب محل نصب مناسب اشاره کنیم. برای بهبود عملکرد کولر و کاهش میزان فشار وارد شده به آن باید کولر آبی را در جایی به دور از تابش مستقیم نور آفتاب نصب کنید. همچنین برای جلوگیری از ورود بوی نامطبوع و دود به داخل محیط؛ باید کولر را دور از هواکش و دودکش قرار دهید.
11- نصب سایبان برای بدنه کولر
آیا میدانید چرا توصیه میشود برای کولر آبی سایبان نصب کنید؟ تابش مستقیم نور آفتاب به بدنه کولر آبی باعث افزایش دمای این وسیله سرمایشی و آب تجمع یافته در مخزن آن خواهد شد. به این ترتیب کولر فشار بیشتری را برای خنک کردن باد تولید شده تحمل میکند. همین موضوع باعث کاهش بازدهی و طول عمر کولر میشود. بنابراین بهتر است برای افزایش طول عمر کولر آبی یک سایبان با ابعاد مناسب نصب کنید.
12- باز گذاشتن یکی از در و پنجرهها
یک راهکار ساده دیگر هم برای افزایش طول عمر کولر آبی وجود دارد. باز گذاشتن بخشی از درب یا پنجره محیط میتواند به افزایش بازدهی و طول عمر کولر کمک کند. با انجام این کار هوا در محیط جریان پیدا کرده و رطوبت اضافی خارج میشود. نتیجه باز گذاشتن یکی از پنجرهها برای ایجاد جریان هوا، کاهش فشار به قطعات مختلف کولر آبی است. کاهش رطوبت محیط یک مزیت مهم دیگر هم دارد. جلوگیری از رشد باکتری و کپک در محیط داخلی کولر نیز یکی از مهمترین فواید باز گذاشتن درب یا پنجره است.
13- روشن کردن کولر روی دور تند
یکی از مهمترین توصیههایی که برای کاهش میزان مصرف برق کولر آبی مطرح میشود؛ عدم استفاده از دور تند این وسیله سرمایشی است. استفاده از دور کند کولر در شرایطی که دمای هوا بالاست؛ باعث دیرتر خنک شدن محیط و در نتیجه افزایش مدت زمان روشن ماندن کولر میشود. افزایش فشار وارد شده به قطعات مختلف کولر به ویژه موتور آن هم منجر به کاهش طول عمر کولر آبی خواهد شد. بنابراین برای افزایش طول عمر این وسیله سرمایشی بهتر است در روزهای گرم سال از دور تند کولر استفاده کنید.
14- روشن کردن پمپ آب قبل از موتور
برای کاهش مدت زمان تولید باد خنک توسط کولر آبی باید پمپ آب وسیله سرمایشی را قبل از موتور آن روشن کنید. با انجام این کار ابتدا پوشالها به اندازه کافی خیس شده و فشار کمتری به کولر آبی وارد میشود. کاهش میزان فشار هم منجر به افزایش طول عمر کولر خواهد شد.
15- استفاده از رسوب گیر در داخل آب کولر
تجمع آب در داخل مخزن کولر آبی و جریان پیدا کردن آن در لولهها، شلنگها و پوشالها باعث ایجاد رسوب میشود. رسوبگذاری هم اصلا به نفع طول عمر کولر آبی نیست. برای جلوگیری از رسوبگذاری در کولر آبی باید از رسوبگیر استفاده کنید. رسوبگیرهای کولر در شکلهای مختلف مایع و پودر تولید و عرضه میشوند.
16- کاهش طول کانال کشی
برای کاهش میزان فشار وارد شده به کولر آبی و در نتیجه افزایش طول عمر آن باید طول کانالکشی را هم در نظر بگیرید. هر چقدر طول کانالکشی کوتاهتر باشد؛ فشار کمتری به کولر وارد میشود. چنانچه در طبقات ابتدایی یک ساختمان هستید؛ باید کولر را به جای پشت بام، در بالکن خانه نصب کنید.
17- انتخاب ظرفیت کولر آبی متناسب با فضا
هنگام خرید کولر آبی با اعداد مختلفی مانند 3500، 5500، 7000 و… مواجه میشوید. این اعداد نشان دهنده قدرت یا در واقع میزان باد دهی کولر آبی هستند. هر چقدر این اعداد بالاتر باشد؛ کولر آبی قدرت بیشتری برای خنک کردن محیط دارد. کولر آبی نصب شده در محیطی که متراژ آن بیشتر از قدرت و میزان باد دهی کولر است؛ فشار بیشتری را تحمل میکند. در نتیجه طول عمر کولر کاهش مییابد. بنابراین انتخاب کولر آبی که قدرت متناسب با متراژ محیط دارد به افزایش طول عمر کولر کمک میکند.
نظرات کاربران