سشوار یکی از لوازم برقی است که هم اکنون در اکثر خانهها و سالنهای زیبایی وجود دارد. این وسیله برقی مثل هر وسیله دیگری به دلیل معیوب شدن قطعات داخلی دچار خرابی خواهد شد و عملکرد آن با مشکل مواجه میشود. به همین منظور در ادامه این مطلب قصد داریم تا ابتدا قطعات و تجهیزات داخلی سشوار را معرفی کنیم سپس موضوعاتی مانند لیست عیب یابی و تعمیر سشوار در منزل و نکاتی که طول عمر سشوار بالا میبرد را مورد بررسی قرار دهیم.
آشنایی با تجهیزات داخلی سشوار
گام اول در عیب یابی و تعمیرات لوازم الکترونیکی این است که تعمیرکار با تجهیزات داخلی و وظیفه آنها آشنایی داشته باشد، زیرا عدم شناخت قطعات داخلی معمولا پروسه تعمیرات و عیب یابی را با شکست مواجه خواهد کرد. به همین منظور اگر سشوار شما دچار مشکل شده است و قصد تعمیر با عیب یابی آن را دارید ابتدا باید تجهیزات داخلی سشوار را بشناسید و بدانید هر کدام چه نقشی در سشوار دارند.
- موتور: موتور یکی از اجزای اصلی سشوار به شمار میرود و نقش اصلی آن تبدیل انرژی الکتریکی به باد گرم یا سرد است.
- کلید: کلید به کار رفته در سشوار به دو صورت دو حالته یا سه حالته است و نقش قطع و وصل جریان برق را بر عهده دارد.
- دیود: دیود یک قطعه الکترونیکی است که کنترل جریان عبوری از المنت و تبدیل جریان متناوب به مستقیم از جمله کارهایی است که انجام میدهد.
- المنت: این قطعه از کروم نیکل یا کورم آلومینیوم ساخته میشود و وظیفه آن گرم کردن جریان هوایی است که موتور تولید میکند.
- ترموستات: نقش ترموستات محافظت از سشوار در برابر گرما است زیرا نسبت به گرما حساسیت دارد و زمانی که دمای المنتها افزایش پیدا میکند، سشوار را به طور خودکار خاموش میکند.
- فن پروانه: هوای گرم یا سردی که موتور تولید میکند به وسیله فن پروانه به سمت بیرون هدایت میشود.
- دو شاخه و سیم رابط: این قطعه داخل سشوار نیست بلکه جزو قطعات خارجی آن به شمار میرود اما چون نقش مهمی مثل عبور برق از پریز به دستگاه را بر عهده دارد لازم دانستیم که نام آن را در این لیست قرار دهیم.
لیست عیب یابی و تعمیر سشوار در منزل
بر اساس بررسی سایتهای مخصوص تعمیرات لوازم برقی دریافتیم که رایجترین مشکلاتی برای سشوارها پیش میآید شامل موارد زیر میشود. از آنجایی که هر مشکلی دارای یک یا چند علت مختلف است، علت هر ایراد را به همراه نحوه تشخیص و راه حل برطرف کردن آن مورد بررسی قرار دادیم تا اگر سشوار شما به مشکل برخورده است به راحتی بتوانید آن را برطرف کنید.
البته این نکته را هم باید گفت که تعمیر و عیب یابی سشوار یک کار نسبتا تخصصی است و برای انجام این کار باید دانش و تخصص لازم را داشته باشید و از لوازم تخصصی مانند مولتیمتر استفاده کنید. در نتیجه اگر در زمینه سیم کشی لوازم برقی یا حوزه تعمیرات آنها هیچ دانشی ندارید لطفا تعمیر و عیب یابی را به یک تعمیر کار متخصص بسپارید.
عیب اول – چرا سشوار روشن نمیشود؟
اولین و شاید بتوان گفت رایجترین مشکلی که ممکن است برای سشوار پیش آید این است که دوشاخه را به برق میزنید و کلید روشن سشوار را میفشارید ولی سشوار به هیچ عنوان روشن نمیشود. این مشکل معمولا به دلایل زیر رخ خواهد داد.
1- پریز برق ندارد
خراب بودن پریز برق و عدم وجود انرژی الکتریکی در آن یکی از علتهایی است که باعث میشود، سشوار و سایر لوازم برقی روشن نشوند. برای فهمیدن این موضوع باید از یک اهم متر کمک بگیرید و با کمک آن ولتاژ پریز را اندازهگیری کنید. معمولا زمانی که پریز مشکل داشته باشد، عقربه اهممتر تکان نمیخورد و ثابت است اما در صورتی که پریز سالم و بدون مشکل باشد، عقربه آن تکان میخورد و مقدار ۲۲۰ ولت را نشان میدهد.
اگر پریز برق مورد نظر مشکل داشت باید ایراد آن توسط یک برقکار برطرف شود اما چنانچه پریز مشکلی نداشت یعنی سایر قطعات سشوار مشکل دارند و باید ایراد آن از بین برود.
2- سیم رابط یا دوشاخه ایراد دارد
خراب بودن سیم رابط یا دو شاخه سشوار را میتوان یکی از علل اصلی روشن نشدن سشوار دانست. برای تشخیص خرابی سیم رابط یا دو شاخه باید دستگاه را از برق خارج کنید و ورودی برق که درون دستگاه وجود دارد را از بقیه اتصالات جدا کنید سپس سیمهای ورودی را باید به هم وصل کنید.
پس از انجام این اقدامات باید دستگاه مولتیمتر را روی حالت R*1 قرار دهید و رابطهای مولتیمتر را به دو شاخه سشوار وصل کنید. اگر عقربه مولتی متر تکان خورد و صفر را نمایش داد یعنی دوشاخه یا سیم رابط مشکلی ندارد اما اگر عقربه ثابت ماند یعنی دو شاخه یا سیم رابط خراب است و باید عوض شود.
3- ایراد در فاز یا نول اصلی در داخل دستگاه
سیم فاز، حمل کننده جریان الکتریکی در مدار است پس یکی از مواردی که منجر به روشن نشدن سشوار میشود این است که سیم فاز از داخل مدار خارج شده باشد یا حتی ممکن است که سیم نول دستگاه دچار مشکل شده باشد زیرا جریان الکتریکی پس از مصرف به سمت سیم نول میرود. در واقع باید گفت که اگر سیم فاز یا نول دستگاه مشکل داشته باشد، جریان الکتریکی در مدار جریان پیدا نمیکند و سشوار روشن نمیشود.
جهت برطرف کردن این مشکل باید وضعیت سیم فاز و نول سشوار را مورد بررسی قرار دهید و اگر از جای خود خارج شدهاند با قلع کاری در جای خود قرار بگیرند.
4- خرابی کلید سشوار
در اکثر سشوارها یک کلید اصلی برای کنترل دستگاه یا بهتر است که بگوییم خاموش و روشن شدن آن وجود دارد پس یکی از دلایل روشن نشدن سشوار معمولا خراب بودن کلید است. برای آن بتوانید به خراب بودن کلید کنترل دستگاه پی ببرید، به یک مولتیمتر نیاز دارید که روی حالت ( R * 1) باشد. جهت انجام تست باید یکی از سیمهایی که به کلید وصل است را از آن جدا کنید و آن را به رابطهای مولتیمتر وصل کنید و کلید را در دو حالت بسته و باز قرار دهید. اگر کلید شما سالم باشد، در حالت بسته بودن عقربه را منحرف میکند و صفر را نمایش میدهد و در حالت باز بودن عقربه مولتیمتر روی بی نهایت (؟؟؟) میایستد. اما اگر کلید خراب باشد، عقربه مولتیمتر اصلا تکان نمیخورد و کاملا ثابت است.
5- ایراد در سیمکشی داخل دستگاه
سیم کشی داخلی سشوار شامل سیمهای برق، کلید روشن/خاموش، المنت حرارتی، موتور فن و دکمههای تنظیم دما و سرعت میشود. در صورتی که اتصالات داخلی سشوار شل شوند یا سیمهای آن آسیب ببینند یا این که کلیدها و المنتهای حرارتی مشکل داشته باشند، سشوار روشن نمیشود.
برای تشخیص ایرادات سیم کشی داخل دستگاه باید از مولتیمتر استفاده کنید و ولتاژ آنها را مورد بررسی قرار دهید. چنانچه اجزای داخل سیم کشی مانند سیمهای برق و موتور سالم باشند، ولتاژ آنها برابر با ۲۲۰ ولت خواهد بود اما اگر مشکل داشته باشند ولتاژ آنها کمتر یا بیشتر از ۲۲۰ ولت است.
برای تشخیص خراب یا سالم بودن کلید خاموش و روشن هم باید از همان شیوه بالا استفاده کنید یعنی اگر مولتیمتر در حالت بسته بودن کلید، صفر و در حالت باز بینهایت را نمایش داد یعنی کلید شما سالم است و در غیر اینصورت کلید خراب است و باید آن را عوض کنید.
6- سوختن موتور سشوار
اگر تمام موارد و علتهای گفته شده بالا را مورد بررسی قرار دادید ولی باز هم سشوار شما روشن نشد، پس حتما موتور آن سوخته است و باید توسط یک تعمیرکار حرفهای تعویض شود. البته لازم به ذکر است که تعویض موتور معمولا هزینه بالایی دارد و گاهی اوقات خرید یک سشوار جدید و با کیفیت از یک فروشگاه معتبر، از نظر اقتصادی به صرفهتر است.
عیب دوم – بدنه سشوار بیش از حد داغ میشود
داغ شدن بیش از حد بدنه سشوار یکی از مشکلاتی است که در سشوار دیده میشود و میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
1- خرابی ترموستات
ترموستات قطعهای است که کار اصلی آن این است که اگر دمای داخلی دستگاه بیش از حد مجاز افزایش پیدا کرد، مدار را قطع کند تا سشوار خاموش شود. در صورتی که ترموستات خراب باشد، پس از افزایش دمای داخلی دستگاه، سشوار خاموش نمیشود و گرمای داخلی به بدنه منتقل خواهد شد و باعث داغ شدن بدنه میشود.
برای رفع چنین مشکلی باید ترموستات را تعویض کنید البته لازم به ذکر است که ترموستات به تنهایی قابل عوض کردن نیست زیرا بر روی یک المنت قرار دارد. پس برای رفع خرابی ترموستات باید یک المنت جدید که مجهز به ترموستات است و با اجزای مدار سازگاری دارد، در دستگاه قرار دهید.
2- افزایش دمای ترموستات
افزایش دمای ترموستات یکی از دلایل داغ شدن بدنه سشوار است که معمولا بعد از این اتفاق به طور خودکار خاموش میشود تا سایر قطعات آسیب نبینند. اگر مشکل سشوار شما این موضوع است باید کمی صبر کنید تا ترموستات سرد شود سپس میتوانید دوباره آن را روشن کنید.
3- خرابی سوئیچ قطعکننده حرارت
سوئیچ قطعکننده حرارت همانطور که از نام آن مشخص است هنگام داغ شدن سشوار فعال میشود و سشوار را خاموش میکند تا اجزای داخلی آن بر اثر حرارت بالا نسوزند. چنانچه این قطعه خراب شود، پس از افزایش دمای سشوار، دستگاه همچنان روشن میماند و دمای بدنه آن افزایش پیدا میکند. تنها راه برطرف کردن این مشکل تعویض سوئیچ قطعکننده حرارت است.
4- خرابی فیوز حرارتی
فیوز حرارتی از دیگر قطعات داخلی سشوار است که در صورت بالا رفتن دمای داخلی سشوار، به طور کاملا خودکار خاموش میشود و تا زمانی که دمای آن کاهش پیدا نکند دیگر روشن نمیشود. در صورتی که این قطعه خراب شود، وظیفه خود را به درستی انجام نمیدهد و در نتیجه بدنه داغ میشود و از عمر مفید دستگاه کاسته خواهد شد. معمولا تعویض فیوز حرارتی تنها راه حل برای رفع این معضل است.
5- نیم سوز شدن موتور دستگاه
هنگامی که موتور سشوار نیم سوز میشود مقدار مقاومت در مدار کاهش پیدا میکند و میزان جریان الکتریکی بالا میرود که نتیجه آن داغ شدن بیش از حد المنتها و بدنه سشوار است. برای رفع چنین مشکلی باید سشوار را به یک تعمیرکار حرفهای نشان داد زیرا تعمیر تا تعویض موتور دستگاههای برقی یک کار بسیار حساس و تخصصی است.
6- خرابی سیم المنت
خراب بودن المنتهای به کار رفته در مدار سشوار نیز میتواند یک عامل داغ شدن بدنه آن باشد زیرا زمانی که المنتها خراب میشوند، جریان الکتریکی به درستی در مدار هدایت نمیشود سپس دمای المنت بالا میرود و بدنه داغ میشود. جهت رفع این ایراد باید المنتهای دستگاه عوض شوند.
عیب سوم – ترموستات در سشوار کار نمیکند و بدنه بیش از حد داغ است
معمولا برخی از سشوارها مجهز به ترموستات هستد و کار اصلی ترموستات همانطور که قبلا هم گفتیم این است که اگر مقدار حرارت از حد مجاز بالاتر رفت و بدنه داغ شد، ترموستات مدار را قطع کند تا سشوار خاموش شود. اما گاهی اوقات مشاهده خواهید کرد که بدنه سشوار بیش از حد داغ است و سشوار خاموش نمیشود. در چنین موقعیتی حتما موارد زیر اتفاق افتاده است:
1- کنتاکت های ترموستات به یکدیگر جوش خورده اند
رطوبت محیط و حرارت داخل دستگاه منجر به از بین رفتن پایداری کنتاکتهای ترموستات و فرسودگی آنها میشود که نتیجه آن جوش خوردن کنتاکتها به هم است. برای رفع این مشکل میتوانید کنتاکتها را از هم جدا کنید و با سنباده کاری آنها را از هم جدا کنید . ولی لازم به ذکر است که مجدد به هم جوش میخورند و نتیجه این کار بسیار کوتاه است.
اگر میخواهید نتیجه بهتری را کسب کنید بهتر است که ترموستات را یکسره کنید یا این که یک المنت دارای ترموستات که با نوع مشابه خود تناسب دارد، پیدا کنید و روی سشوار قرار دهید، زیرا ترموستات به تنهایی قابل تعویض نیست.
عیب چهارم – موتور سشوار کار میکند اما باد گرم نمیدهد
یکی از مشکلات رایج در سشوارها این است که موتور کار میکند اما باد سشوار گرم نیست. این مشکل معمولاً در اثر دو اتفاق زیر رخ میدهد:
1- هرز گرد شدن پروانه فن
معمولا پروانههای فن را با پلاستیکهای معمولی میسازند تا وزن دستگاه سنگین نشود. در نتیجه خیلی سریع شکل آنها تغییر میکند و از محل خود بیرون میآیند یا به اصطلاح هرز گرد میشوند و بر روی عملکرد موتور تاثیر میگذارند. جهت رفع این عیب باید فن جدید که با قطر محور تناسب دارد در دستگاه استفاده شود زیرا تعمیر پروانه یا چسباندن آن تاثیری نخواهد داشت و مجدد خراب میشود.
2- خرابی یا پارگی المنت
وظیفه المنت در سشوار تولید هوای گرم در مسیر باد تولید شده توسط موتور است در نتیجه زمانی که خراب یا پاره میشود، موتور سشوار کار میکند ولی باد گرم از سشوار خارج نمیشود. برای برطرف کردن این مشکل باید المنت سالم و مناسب در دستگاه قرار بگیرد.
عیب پنجم – با زدن کلید، گرمای سشوار تغییر نمی کند
اگر کلید مخصوص گرمای سشوار را میزنید و هیچ تغییری در گرمای آن به وجود نمیآيد باید دو مورد زیر را مورد بررسی قرار دهید:
1- المنت حرارت اضافی قطع شده است
قطع شدن المنت حرارتی اولین علت بروز این اتفاق است که برای تشخیص آن باید به کمک یک دستگاه مولتیمتر، مقاومت الکتریکی آن را اندازه بگیرید. چنانچه پس از اتصال المنت به مولتیمتر، عقربه آن ثابت ماند یعنی المنت آسیب دیده است و باید آن را حتما تعویض کنید.
لازم به ذکر است که المنتهایی که پاره شده است را حتما عوض کنید و به هیچ عنوان آنها را گره نزنید زیرا اگر آنها را گره بزنید خیلی سریع دوباره دستگاه دچار مشکل میشود.
2- به المنت موازی برق نمی رسد
اگر پس از تست المنت با مولتیمتر متوجه شدید که المنت سالم است پس حتما دلیل اصلی این که گرمای سشوار تغییر نمیکند این است که به المنت برق نمیرسد. برق نرسیدن به المنت معمولا به دو علت زیر رخ میدهد:
- قطع شدن سیم و اتصالات المنت
- خراب بودن کلید
برای فهمیدن مشکل اول باید سیم و اتصالات المنت بررسی شوند و اگر جدا شدند، باید دوباره آنها را متصل کنید. برای مشکل دوم هم باید از مولتیمتر کمک بگیرید مثلا اگر کلید سالم باشد، در حالت بسته بودن کلید عقربه به سمت صفر و در حالت باز بودن کلید عقربه مولتیمتر روی بینهایت میایستد. اما اگر این وضعیت را نداشت یعنی کلید خراب است و باید آن را تعمیر یا تعویض کنید.
عیب ششم – با زدن کلید، المنت سشوار داغ میشود اما سشوار باد نمیدهد
چنین عیبی را فقط میتوان در سشوارهایی که مدار آنها موازی یا سری – موازی است، مشاهده کرد چون در سشوارهایی که مدار سری دارند، در صورتی که المنت یا هر قطعه دیگری در مدار خراب باشد اصلا سشوار روشن نمیشود. اما در سشوارهای موازی چون المنت به صورت موازی قرار دارد و در مدار مستقل است، شاهد همچین مشکلی خواهیم بود.
در حالت کلی باید گفت که این مشکل معمولا بر اثر موارد زیر اتفاق میافتد.
1- قسمت سِری سشوار آسیب دیده است
در صورتی که مدار سشوار به شکل سِری – موازی بسته شده باشد، معمولا المنت با بخش سِری موازی است و عملکرد مستقلی دارد. به همین دلیل زمانی که یکی از قطعات بخش سِری مدار آسیب دیده باشد، المنت داغ میشود اما از سشوار باد خارج نمیشود زیرا عملکرد المنت به عملکرد بخش سِری مدار بستگی ندارد و مستقل است. برای برطرف کردن این مشکل باید سلامت تمام قطعات قسمت سِری مدار را بررسی کنید و اگر قطعهای خراب است آن را تعویض کنید.
2- موتور معیوب شده است (مدار موازی شده است)
معیوب شدن یا آسیب دیدن موتور در سشوارهایی که مدار آنها موازی بسته شده است، از جمله دلایلی به شمار میرود که منجر به داغ شدن المنت و باد تولید نکردن سشوار میشود. چون در آرایش این مدل مدار، قطعات به طور موازی قرار دارند و از هم مستقل هستند یعنی وقتی موتور مشکل دارد بر روی عملکرد المنتها تاثیر ندارند و آنها روشن میشوند.
برای تشخیص ایراد موتور، باید بدنه سشوار را باز کنید و در سر آن را به برق شهری متصل کنید. سپس دستگاه مولتیمتر را روی حالت AC بگذارید تا بتوانید مقدار ولتاژ دو سر موتور را به دست آورید. اگر عددی که مولتیمتر نشان داد برابر با ۲۲۰ ولت بود یعنی موتور سشوار شما کاملا سالم است اما در غیر اینصورت موتور دستگاه خراب شده است و باید آن را تعمیر یا تعویض کنید.
عیب هفتم – پس از روشن کردن سشوار صدای بدی میدهد
اگر بعد از روشن کردن سشوار، صدای بدی از آن خارج میشود یعنی یک مشکلی در داخل سشوار شما پیش آمده است. مثلا ممکن است که یکی از سیمها از داخل مدار بیرون آمده باشد که برای رفع آن تنها کافی است که بدنه دستگاه را باز کنید و سیم را به جای اصلی خود باز گردانید. همچنین احتمال دارد که یکی از اتفاقات زیر پیش آمده باشد.
1- فن سشوار با بدنه درگیر شده است
در صورتی که اتصالات و پیچهای داخلی سشوار شل شده باشند و موتور دستگاه از جای اصلی خود خارج شود، فن با بدنه درگیر میشود و سشوار صدا میدهد. برای رفع این مشکل لازم است که بدنه سشوار را باز کنید و اگر پیچها شل شدهاند آنها را کمی سفت کنید و موتور را به جای اصلی خود بازگردانید.
2- زغال های موتور بیش از حد کوتاه شدهاند
زمانی که زغالهای موتور کوتاه میشوند، میزان جرقه زدن موتور افزایش پیدا میکند و حرکت رفتی و برگشتی زغالها و برخورد کردن آنها با کلکتور معمولا صدای بدی را ایجاد میکند. برای رفع این ایراد نیز باید زغالها را با زغالهای جدید عوض کنید. البته پیش از قرار دادن زغالهای جدید برای جلوگیری از کثیف شدن سطح کلکتور لازم است که سطح زغال جدید را کمی هلالی کنید.
3- یاتاقانهای موتور سشوار خراب شدهاند
خراب شدن یاتاقانها برابر است با درگیر شدن هسته فلزی آرمیچر با کفشکهای قطب که نتیجه آن صدا دادن سشوار است. برای رفع چنین ایرادی باید یاتاقانها تعویض شوند تا این درگیری دیگر ایجاد نشود و سشوار صدا ندهد.
عیب هشتم – چرا بهطور خودکار خاموش و روشن میشود؟
خاموش و روشن شدن مکرر سشوار به صورت خودکار یکی دیگر از عیبهایی است که عملکرد این دستگاه را دچار مشکل میکند و معمولا به علت زیر رخ میدهد.
1- ترموستات خراب است
اگر سشوار شما دارای ترموستات است و پس از فشردن دکمه روشن- خاموش سشوار، چندین بار به طور خودکار روشن و خاموش میشود یعنی عملکرد ترموستات دچار مشکل شده است و باید آن را تعویض کنید. البته احتمال این که موتور هم مشکل داشته باشد وجود دارد. برای آن که بتوانید مشکل متوجه شوید که مشکل از ترموستات است یا موتور باید مراحل زیر را طی کنید.
- ابتدا ترموستات را از داخل مدار بیرون بیاورید زیرا باید عملکرد دستگاه بدون ترموستات بررسی شود.
- جهت خارج کردن ترموستات تنها کافی است که با یک سیم ابتدا و انتهای ترموستات را به هم وصل کنید.
- بعد از آن که ترموستات را از مدار خارج کردید، سشوار را روشن کنید.
- چنانچه وضعیت سشوار عادی بود یعنی ترموستات مشکل دارد و باید آن را عوض کنید اما اگر دمای المنتهای سشوار پس از مدتی افزایش پیدا کرد و المنتها داغ شدند یعنی موتور دستگاه نیم سوز شده است و نیاز به تعویض دارد.
در رابطه با تعویض ترموستات یک نکته وجود دارد و باید گفت که ترموستات روی بخشی از المنت قرار دارد و قابل تعویض نیست. در واقع زمانی که ترموستات مشکل دارد باید یک المنت که دارای ترموستات است و مختصات آن با المنت فعلی تناسب دارد را روی دستگاه نصب کنید.
عیب نهم – چرا سشوار باد سرد میدهد؟
خروج باد سرد به جای باد گرم یکی از مشکلاتی است که سشوار با آن مواجه خواهد شد که معمولا به دلیل زیر رخ میدهد. البته باید گفت که خروج باد سرد به جای باد گرم فقط در سشوارهایی که مدار موازی دارند دیده میشود زیرا در مدارهای سری، بخشی از المنت با موتور سری خواهد شد و باد با گرمای آن قسمت برخورد میکند در نتیجه باد گرم از سشوار خارج میشود.
1- المنتهای سشوار خراب است
خراب بودن المنتهای به کار رفته در سشوار یا جدا شدن اتصالات آنها علت اصلی خروج باد سرد به جای باد گرم است که برای برطرف کردن آن باید المنت را عوض کنید یا اتصالات آن را با دقت به هم وصل کنید.
عیب دهم – پس از روشن شدن سشوار، المنتها بیش از حد داغ میشود
گرمای المنتها باید متناسب با حجم بادی باشد که موتور تولید میکند پس اگر بعد از روشن کردن سشوار، المنتها داغ شدند یعنی یک ایراد یا مشکلی در قطعات داخلی سشوار وجود دارد. معمولا علت اصلی داغ شدن موتور مورد زیر است.
1- موتور سشوار نیم سوز شده است
نیم سوز شدن موتور سشوار موجب میشود که المنتها بعد از روشن شدن سشوار بیش از حد داغ شوند زیرا زمانی که موتور نیم سوز میشود، المنتها قادر نیستند که گرمای خود را به سمت بیرون هدایت کنند و جریان الکتریکی هم در مدار زیاد میشود، در نتیجه دمای آنها افزایش پیدا میکند. برای رفع این مشکل باید موتور سشوار تعویض شود زیرا نیم سوز شدن قابل تعمیر نیست.
عیب یازدهم – پس از بستن کلید تغییر ولتاژ، در عملکرد سشوار تغییری ایجاد نمیشود
یکی دیگر از ایرادات و مشکلاتی که باید در این مقاله باید به آن اشاره کنیم این است که بعد از بسته شدن کلید تغییر ولتاژ، عملکرد سشوار تغییر نمیکند. این مشکل هم مانند سایر مشکلاتی که تا کنون به آن اشاره کردیم به دلایل مختلف اتفاق میافتد.
1- کلید سشوار خراب است
خراب بودن کلید یکی از علل اصلی این اتفاق است که برای فهمیدن آن باید یکی از سیمهای متصل به کلید را از آن جدا کنید سپس به کمک یک دستگاه مولتیمتر سلامت کلید مورد بررسی قرار دهید. مشخصههای کلید سالم این است که در حالت بستن کلید عقربه منحرف میشود و تقریباً صفر را نمایش خواهد داد و در حالت باز بودن کلید، عقربه بر روی بی نهایت میایستد. اگر کلید این مشخصات را نداشت یعنی خراب است و باید تعویض شود.
2- دیود، اتصال کوتاه شده است
رخ دادن اتصال کوتاه در مدار یکی از دلایلی است که باعث میشود بعد از بسته شدن کلید تغییر ولتاژ هیچ تغییری در سشوار رخ ندهد. برای فهمیدن این مشکل نیز باید از مولتیمتر استفاده کنید یعنی لازم است که پایههای دیود را به مولتیمتر وصل کنید، اگر عقربهها منحرف شدند و عدد صفر را نشان دادند و بعد از عوض کردن رابطهای مولتیمتر، عقربهها روی بینهایت ایستادند یعنی دیود سالم است. اما در صورتی که عقربهها ثابت ماندند یعنی دیود خراب است و باید آن را با یک دیود سالم عوض کنید.
3- المنت مختص تغییر ولتاژ قطع شده است
المنت تغییر ولتاژ وظیفه تغییر عملکرد موتور را بر عهده دارد پس اگر موتور سشوار با یک سرعت ثابت کار میکند یعنی المنت آن پاره شده است و امکان تعمیر آن وجود ندارد و باید حتما آن را تعویض کنید.
نکاتی که طول عمر سشوار را بالا میبرد
- اگر بدنه سشوار اتصالی دارد به هیچ عنوان از آن استفاده نکنید و در اسرع وقت مشکل اتصالی آن را از بین ببرید.
- از قرار دادن سشوار در مکانهای مرطوب یا جاهایی که احتمال ریختن آب بر روی آن وجود دارد، خودداری کنید.
- در صورتی که روی سیم سشوار پارگی وجود دارد حتما آن را عوض کنید.
- از سشوار به طور طولانی مدت و پیوسته استفاده نکنید و پس از چند دقیقه استفاده آن را خاموش کنید تا کمی استراحت کند.
- معمولا بعد از روشن شدن موتور، هوا از پشت دستگاه مکیده میشود و لوله سشوار باد گرم را خارج میکند. پس قبل از روشن کردن سشوار حتما چک کنید که مسیر ورودی هوا مسدود نباشد زیرا چنانچه مسیر هوا مسدود باشد، به موتور فشار زیادی وارد خواهد شد.
- هنگام روشن بودن سشوار، مو یا هر چیز دیگری که احتمال ورود آن به داخل سشوار وجود دارد را نزدیک قسمت مکش آن قرار ندهید زیرا اگر مو وارد دستگاه شود به موتور آن آسیب وارد میکند.
نظرات کاربران