فنی مگ
0

7 علت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق + راه ‌های پیشگیری

7 علت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق + راه ‌های پیشگیری
بازدید 85

قطعی جریان برق و شکل‌گیری نوسانات ناشی از آن می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات جدی برای وسایل برقی مانند یخچال شود. یخچال یکی از اصلی‌ترین وسایل خانه و محیط‌های کاری است. به همین علت در ابتدا باید به فکر پیشگیری از ایجاد مشکلات جدی برای یخچال و فریزر باشید. سپس در صورت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق، علت‌های احتمالی را پیدا کرده و بررسی کنید. گاهی اوقات مشکلات ساده‌ای بعد از قطع جریان برق برای یخچال شکل می‌گیرند که به آسانی برطرف می‌شوند. در برخی موارد هم برد و موتور یخچال آسیب دیده و نیاز به تعمیر یا تعویض دارند. به طور کلی بهتر است با علت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق آشنا باشید. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از این موضوع و راه‌های پیشگیری از ایجاد مشکلات جدی برای یخچال بعد از قطع جریان برق می‌پردازیم.

7 علت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق

نوسانات، قطع و وصل جریان برق یکی از چالش برانگیزترین موضوعات برای وسایل برقی است. چنانچه بعد از قطع و وصل مجدد جریان برق، یخچال روشن نشد؛ بهتر است ابتدا یک کار ساده ولی مهم انجام دهید. در این شرایط دوشاخه یخچال را از ترانس، محافظ یا پریز برق جدا کرده و 10 دقیقه صبر کنید. در صورتی که بعد از گذشت 10 دقیقه دوشاخه یخچال را به برق وصل کردید ولی یخچال روشن نشد؛ احتمالا یک یا چند مورد از قطعات این دستگاه آسیب دیده‌اند. از جمله مهم‌ترین دلایل روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1_ خرابی رله استارت

از جمله مهم‌ترین دلایل روشن نشدن یخچال، خرابی رله استارت است. اگر رله استارت یخچال خراب شود؛ موتور هنگام روشن شدن استارت نمی‌خورد. البته ممکن است برق به موتور یا کمپرسور نرسیده و یخچال روشن نشود. در این صورت مشکل از خازن‌های کمپرسور است. برای بررسی دقیق‌تر خرابی رله استارت و خازن‌ها می‌توانید به نشانه‌های زیر توجه کنید:

  • اگر هنگام روشن شدن یخچال صدای کلیک شنیده شده، ولی یخچال روشن نمی‌شود؛ رله استارت یا خازن مشکل دارد.
  • چنانچه موتور یخچال به طور کلی استارت نمی‌زند؛ رله استارت و خازن آسیب دیده‌اند.
  • در صورتی که بعد از استارت خوردن، کمپرسور سریع خاموش می‌شود؛ موتور یخچال دچار مشکل شده است.

هنگام بررسی خرابی رله استارت و خازن باید به سرد نشدن یخچال، داغ شدن کمپرسور، صدای کلیک بلند و روشن و خاموش شدن مداوم یخچال توجه کنید. همه این علائم می‌توانند نشان دهنده ایجاد مشکل برای رله استارت و خازن یخچال باشند.

2_ خرابی ترموفیوز یا ترمودیسک

حتما هنگام خرید یخچال با عنوانی به نام “بدون برفک” مواجه شده‌اید. برخی از یخچال‌های امروزی “نوفراست” یا همان بدون برفک هستند. برای این یخچال‌ها قطعات اختصاصی و ویژه‌ای نصب می‌شوند تا از ایجاد و تجمع برفک جلوگیری شود. یکی از این قطعات ترموفیوز (فیوز حرارتی) است. ترموفیوز وظیفه کنترل هیتر المنت‌ها را برعهده دارد. این قطعه از ایجاد آتش‌سوزی هم جلوگیری می‌کند. در صورتی که ترموفیوز نیم سوز شده یا به طور کامل بسوزد؛ سرمای یخچال کاهش یافته و برفک ایجاد می‌شود. در این شرایط باید از تکنسین‌های حرفه‌ای بخواهید وضعیت ترموفیوز را بررسی کنند. چنانچه تکنسین مربوطه اصرار بر خارج کردن ترموفیوز از مدار دارد؛ بهتر است از تکنسین دیگری بخواهید وضعیت یخچال را بررسی کند، زیرا نبودن ترموفیوز در یخچال‌های نوفراست باعث عدم کنترل حرارت ایجاد شده توسط هیتر المنت‌ها و ایجاد آتش‌سوزی می‌شود.

قطعه دیگری که در یخچال‌های نوفراست وجود دارد که باعث جلوگیری از ایجاد برفک می‌شود؛ ترمودیسک است. البته ترمودیسک جایگزین ترموفیوز نیست، بلکه این دو قطعه همزمان در یخچال‌های بدون برفک قرار می‌گیرند. در شرایطی که ترمودیسک دچار مشکل شود؛ برفک شکل گرفته و میزان سرمای یخچال کاهش می‌یابد.

3_ خرابی تایمر دیفراست

دیگر علت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق مربوط به خرابی تایمر دیفراست است. اگر تا به حال به اتومات کردن یخچال توجه کرده باشید. اتومات کردن یخچال به منظور ایجاد فرصتی برای ذوب شدن برفک‌های قرار گرفته بر روی کویل اواپراتور انجام می‌شود. در مدت زمان خاموش شدن موتور یا به اصطلاح اتومات کردن یخچال، قطعه‌ای به نام هیتر دیفراست وارد مدار می‌شود. زمان دقیق خاموش شدن موتور و فعال شدن هیتر دیفراست نیز توسط تایمر دیفراست تعیین می‌شود. خراب شدن تایمر دیفراست باعث به پایان نرسیدن فعالیت هیتر دیفراست، روشن نشدن مجدد موتور و در نتیجه کاهش میزان سرمای یخچال می‌شود.

4_ مشکل در ترموستات

یکی دیگر از قطعات مهمی که خرابی آن بر عملکرد یخچال تاثیر جدی می‌گذارد؛ ترموستات است. ترموستات به منظور تنظیم دمای یخچال نصب می‌شود. چنانچه دمای داخل یخچال نسبت به میزان تعیین شده توسط ترموستات تغییر کند؛ ترموستات فرمان روشن شدن کمپرسور را صادر خواهد کرد. بنابراین اگر ترموستات خراب باشد؛ دمای داخلی یخچال سنجیده نشده و فرمان روشن شدن به موقع کمپرسور صادر نمی‌شود. تکنسین‌های فنی برای تعیین وضعیت ترموستات، برق یخچال را بررسی می‌کنند. در صورت وصل بودن جریان برق و روشن نشدن یخچال، احتمالا ترموستات سوخته و باید تعویض شود.

5_ خرابی برد الکترونیکی

کنترل کننده نهایی همه قطعات و بخش‌های یخچال، برد الکترونیکی است. برد یخچال ممکن است در اثر عواملی مانند نوسانی بودن جریان، قطع و وصل برق، وارد شدن فشار، تماس با آب، افزایش دما و هر عامل دیگری آسیب ببیند. گاهی اوقات آسیب برد الکترونیکی جزئی بوده و به قطعاتی مانند فیوز یا خازن مربوط است. در برخی موارد هم برد باید به طور کامل تعویض شود. خرابی برد الکترونیکی یخچال بعد از قطع جریان برق باید توسط تکنسین‌های حرفه‌ای تشخیص داده شود.

تعمیر یخچال

6_ خرابی یا نیم سوز شدن کمپرسور یخچال

کمپرسور یخچال یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین قطعات این دستگاه برقی است. چنانچه به نیم سوز شدن یا خرابی کامل کمپرسور شک دارید؛ باید به وضعیت روشن شدن یخچال توجه کنید. در صورتی که کمپرسور دچار مشکل شده باشد؛ یخچال بدون هیچ برنامه و وضعیت مشخصی، روشن و پس از مدت زمانی بسیار کوتاه خاموش می‌شود. البته این وضعیت می‌تواند ناشی از خرابی موتور هم باشد. به همین علت وضعیت کمپرسور و موتور باید توسط تکنسین‌های حرفه‌ای بررسی شود.

7_ عدم ورود برق به داخل دستگاه

علت روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق همواره به سوختن قطعات مهم مربوط نیست. گاهی اوقات بنا به یک دلیل ساده، برق به یخچال وارد نمی‌شود. برای مثال ممکن است کنتور یا فیوز ساختمان مشکل داشته باشند. فرسوده شدن کابل برق، دوشاخه و حتی پریز برق هم می‌توانند علت روشن نشدن یخچال باشند. چنانچه بعد از قطع جریان برق و وصل شدن آن، یخچال روشن نشود؛ ابتدا باید به سراغ کنتور و فیوز بروید. اگر برق کنتور و فیوز وصل باشد؛ باید کابل، دوشاخه و پریز برق را بررسی کنید. توصیه می‌کنیم برای انجام این کار و بررسی سیم‌کشی داخلی یخچال از تکنسین‌های فنی کمک بگیرید.

راه‌ های پیشگیری از روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق

باتوجه به اهمیتی که سالم بودن یخچال دارد و بالا بودن هزینه تعمیر این دستگاه، بهتر است از ایجاد مشکلات فنی برای آن جلوگیری کنید. در حال حاضر راه‌های مختلفی برای پیشگیری از روشن نشدن یخچال بعد از قطعی برق وجود دارند. در ادامه مطلب این راهکارها را بررسی می‌کنیم:

1_ استفاده از استابلایزر

اگر قصد استفاده از یک راهکار اساسی برای جلوگیری از وارد شدن جریان برق نوسانی به یخچال و سایر وسایل الکتریکی دارید؛ خرید استابلایزر یک انتخاب مناسب است. استابلایزر یک دستگاه ویژه با عملکرد منحصر به فرد است. دستگاه‌های استابلایزر ولتاژ جریان برق را در یک محدوده مشخص نگه داشته و جریان صاف را به وسایل برقی وارد می‌کنند. به این ترتیب چنانچه برق قطع شده، مجددا وصل شود ولی نوسانی باشد؛ استابلایزر جریان نوسان دار را به یخچال وارد نمی‌کند.

2_ خرید محافظ برق یخچال

برای جلوگیری از ایجاد مشکل برای یخچال بعد از قطع و وصل جریان برق می‌توانید از یک تجهیز ساده و ارزان قیمت هم استفاده کنید. محافظ برق یخچال یک دستگاه ساده است که نوسان جریان برق را برطرف نمی‌کند، بلکه به طور کلی جریان نوسانی را قطع خواهد کرد. به این ترتیب جریان برق نوسان دار تا زمان صاف شدن آن به یخچال وارد نمی‌شود.

3_ نصب یو پی اس

در کنار تجهیزاتی که برای جلوگیری از ایجاد مشکل برای یخچال نام بردیم، یو پی اس هم کاربرد ویژه‌ای دارد. یو پی اس یک دستگاه برطرف کننده نوسان جریان برق و ذخیره کننده انرژی است. دستگاه ups جریان برق را در زمان وصل بودن آن ذخیره می‌کند. در صورتی که برق قطع شود؛ جریان ذخیره شده به مدار وارد خواهد شد. به این ترتیب یخچال و سایر وسایلی که به یو پی اس آنلاین متصل هستند در زمان قطعی برق خاموش نمی‌شوند. از طرفی جریان پاک و صاف نیز به مدار آن‌ها وارد می‌شود.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *