مدلهای مختلف دستگاه یو پی اس برای ذخیره برق و برطرف کردن نوسانات جریان کاربرد دارند. از انواع یو پی اس در حالت نرمال و عملکرد عادی، صداهایی به عنوان آلارم به گوش میرسد. با این حال برخی از صداهای شنیده شده از یو پی اس، عادی نبوده و نشان دهنده وجود یک یا چند مشکل جدی است. باتوجه به اینکه یو پی اس (UPS) معمولا در معرض دید قرار نمیگیرد؛ برای اطلاع از وضعیت آن باید با مفهوم صداهای شنیده شده از دستگاه آشنا باشید. هر یک از انواع بوق یا همان صدای شنیده شده از یو پی اس، علل ایجاد و راههای برطرف کردن مختص به خود را دارند. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از انواع صدا و علت بوق زدن یو پی اس و راههای برطرف کردن آنها میپردازیم.
انواع بوق دستگاه یو پی اس
برای اینکه بدانید صدای بوق شنیده شده از دستگاه ups نشان دهنده مشکلات جدی است یا مطرح کننده عملکرد عادی دستگاه، باید انواع بوق یو پی اس را بشناسید. انواع بوق دستگاه UPS و معنی آنها شامل موارد زیر است:
1_ دو بوق سریع پشت سر هم، سپس مکث
زمانی که برق شهری قطع شده یا ولتاژ به شدت کاهش پیدا میکند؛ دستگاه یو پی اس وارد عمل خواهد شد. در این شرایط برق ذخیره شده در باتری یو پی اس به دستگاههای متصل به آن وارد میشود. شروع فعالیت یو پی اس هم با انتشار صدای دو بوق سریع پشت سر هم و سپس مکث نشان داده خواهد شد. همزمان با شروع فعالیت یو پی اس و تامین جریان برق اضطراری، بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- دستگاههای متصل به UPS را بعد از ذخیره اطلاعات خاموش کنید، زیرا باتری یو پی اس برای مدت زمانی مشخص ذخیره برق دارد.
- در این شرایط وضعیت باتری یو پی اس را به صورت مداوم بررسی کنید.
2_ یک مرتبه بوق طولانی
چنانچه مجموع توان مصرفی دستگاههای متصل به یو پی اس بیشتر از توان خروجی آن باشد؛ یک مرتبه بوق طولانی را میشنوید. به معنای دیگر دستگاه یو پی اس در این شرایط overload شده است.
3_ بوق سریع، هر نیم ثانیه یکبار
همانطور که گفتیم باتری انواع یو پی اس یک ظرفیت مشخص دارند و برای مدت زمان طولانی نمیتوان از آنها استفاده کرد. در صورتی که برق شهری قطع شده یا ولتاژ آن کاهش پیدا کند؛ دستگاه یو پی اس وارد عمل میشود. در این شرایط اگر باتری یو پی اس به اندازه کافی ذخیره برق نداشته باشد؛ هر نیم ثانیه یکبار، بوق سریع شنیده خواهد شد. به طور کلی کافی نبودن ذخیره باتری یو پی اس بعد از فعال شدن آن، علت ایجاد صدای بوق سریع، هر نیم ثانیه یکبار است.
4_ بوق ممتد، هر 15 تا 45 ثانیه یکبار
از جمله دیگر صداهای شنیده شده از دستگاه یو پی اس، بوق ممتد هر 15 تا 45 ثانیه یکبار است. این بوق ممکن است فقط در دستگاههای یو پی اس آنلاین شنیده شود. مهمترین دلایل ایجاد و انتشار این صدا هم عدم تناسب توان مصرفی دستگاههای متصل به یو پی اس با توان خروجی آن و داغ شدن بیش از حد دستگاه است.
لیست کامل علتهای بوق زدن یو پی اس و راه های برطرف کردن آن ها
هر یک از صداهایی که از دستگاه یو پی اس شنیده میشوند، علتهای مختص به خود را دارند. هنگام شنیدن صداهایی که نشان دهنده شکلگیری مشکلات جدی هستند، باید به فکر برطرف کردن علت آنها باشید. علتهای بوق زدن یو پی اس شامل موارد زیر هستند:
- قطعی برق و اتصال یو پی اس
- کاهش توان یو پی اس
- کم بودن شارژ باطری یو پی اس
- داغ شدن UPS به دلیل استفاده بیش از حد
- مشکل یا خرابی باتری یو پی اس
- خطای داخلی یا خرابی مدارها
- فعال بودن حالت تست یا خودآزمایی
- اتمام طول عمر یو پی اس
- حالت بای پس
توجه به انواع بوق یو پی اس و برطرف کردن به موقع مشکلات ایجاد شده به افزایش طول عمر و بهبود کارایی دستگاه کمک میکند.
قطعی برق و اتصال یو پی اس
یکی از رایجترین بوقهای یو پی اس مربوط به قطعی برق و فعال شدن دستگاه است. زمانی که برق شهری قطع شده و یو پی اس وارد عمل میشود؛ بوق زدن دستگاه آغاز خواهد شد. البته قطع شدن برق شهری تنها علت شنیده شدن این نوع بوق نیست، بلکه کاهش میزان ولتاژ نیز یکی دیگر از علل انتشار صداست. در این شرایط برق وسایل الکتریکی از طریق یو پی اس تامین میشود.
نحوه تشخیص
زمانی که برق شهری قطع شده یا ولتاژ جریان کاهش مییابد؛ دستگاه یو پی اس با انتشار یک نوع بوق خاص، فعال خواهد شد. دو بوق سریع پشت سر هم و سپس مکث نشان دهنده این موضوع است.
راه حل
در شرایطی که دو بوق سریع پشت سرهم از دستگاه یو پی اس شنیده میشود، نشان دهنده ایجاد مشکل نیست. در این موقعیت میتوانید صدای دستگاه را به کمک دکمه Mute قطع کنید. از طرفی بهتر است یک سری کارهای مهم که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم، انجام دهید:
- چنانچه از کامپیوتر متصل شده به یو پی اس استفاده میکنید؛ اطلاعات جدید را ذخیره کرده و آن را خاموش کنید.
- به وضعیت شارژ باتری یو پی اس توجه کنید تا از مدت زمان کارکرد آن مطلع شوید.
کاهش توان یو پی اس
مدلهای مختلف یو پی اس دارای مشخصات اختصاصی خود هستند. یکی از این مشخصات، توان خروجی دستگاه است. هر دستگاه یو پی اس دارای یک توان یا به عبارتی، قدرت مشخص است. بنابراین نباید توان مصرفی یک یا چند دستگاه متصل به یو پی اس بیشتر از توان خروجی آن باشد. در صورتی که خلاف این موضوع رخ دهد؛ دستگاه یو پی اس بوق میزند.
نحوه تشخیص
بوق مربوط به وارد شدن فشار اضافی به یو پی اس، نسبت به صدای قبلی کاملا متفاوت است. چنانچه دستگاه یک مرتبه و طولانی بوق بزند؛ یعنی توان دستگاههای متصل به UPS بیشتر از قدرت آن است. البته علاوه بر توان اضافی ممکن است شنیدن شدن صدای بوق طولانی به دلیل شکل گیری مشکلات زیر باشد:
- ایجاد خطاهای غیر عادی مانند شکسته شدن قطعات دستگاه
- بالا بودن امپدانس ارت و عدم اتصال به دستگاه
راه حل
- ابتدا برای موقعیتهای اضطراری از صفحه نمایش یو پی اس عکس بگیرید.
- سپس دستگاه را خاموش کنید تا عملکرد آن به شرایط عادی برگردد.
- بدنه یو پی اس را لمس کنید تا از میزان داغ بودن دستگاه مطلع شوید.
- چنانچه بدنه دستگاه بیش از حد داغ نباشد؛ یعنی فن یو پی اس سالم است.
- در صورتی که با روشن کردن مجدد یو پی اس، عملکرد آن به حالت عادی برنگشت؛ از تکنسینهای حرفهای مشاوره دریافت کنید.
کم بودن شارژ باطری یو پی اس
توجه به میزان شارژ باتری یو پی اس یک موضوع بسیار مهم است. اگر برق شهری قطع شود یا میزان ولتاژ آن کاهش پیدا کند و در عین حال باتری یو پی اس شارژ کافی نداشته باشد؛ دستگاه بوق میزند. در این شرایط نمیتوانید برای مدت زمان طولانی از یو پی اس استفاده کنید.
نحوه تشخیص
آن دسته از دستگاههای یو پی اس که شارژ کافی ندارند و در عین حال فعال میشوند تا برق سایر تجهیزات را تامین کنند؛ هر نیم تا یک ثانیه، پشت سر هم بوق میزنند.
راه حل
- ابتدا اطلاعات دستگاههایی مانند کامپیوتر را ذخیره کنید و وسایل برقی را خاموش نمایید.
- سپس در مرحله دوم، دستگاه یو پی اس را خاموش کنید.
توجه داشته باشید؛ باتری یو پی اس سالم در ابتدای شروع به کار به اندازه کافی شارژ دارد. بنابراین در صورت شنیده شدن این نوع بوق باید به فکر بررسی وضعیت سلامت باتری یو پی اس باشید.
داغ شدن UPS به دلیل استفاده بیش از حد
از جمله دیگر علتهای رایج بوق زدن یو پی اس میتوانیم به داغ شدن دستگاه اشاره کنیم. چنانچه دستگاه یو پی اس بیش از حد داغ شود، یا اینکه تعداد وسایل متصل به آن خیلی زیاد باشد؛ دستگاه بوق میزند.
نحوه تشخیص
در صورتی که هر 15 تا 45 ثانیه یکبار از یو پی اس صدای بوق شنیده میشود؛ یعنی دستگاه بیش از حد داغ شده یا تعداد وسایل متصل به آن زیاد است. البته گاهی اوقات مشکلات دیگری هم با انتشار این صدا نشان داده میشوند. در این شرایط باید به نمایشگر دستگاه توجه کنید تا از نوع خطای شکل گرفته مطلع شوید.
راه حل
- وسایل اضافی متصل به یو پی اس را از دستگاه جدا کنید.
- یو پی اس را در معرض هوای آزاد قرار دهید تا خنک شود.
- دستگاه یو پی اس را خاموش کرده و بعد از گذشت مدت زمانی آن را روشن کنید.
- چنانچه پس از روشن کردن مجدد یو پی اس صدای بوق شنیده میشود، باید از تکنسینهای حرفهای کمک بگیرید.
خرابی باتری یو پی اس
جریان برق توسط باتری یو پی اس ذخیره میشود. سپس در شرایط اضطراری جریان برق ذخیره شده به دستگاههای متصل به یو پی اس وارد خواهد شد. چنانچه باتری یو پی اس خراب باشد؛ عملکرد کلی دستگاه مختل میشود. دستگاه یو پی اس خراب بودن باتری را هم با انتشار یک بوق مشخص نشان میدهد.
نحوه تشخیص
برای تشخیص خرابی باتری یو پی اس باید به صدای بوق منتشر شده توجه کنید. اگر یک بوق کوتاه همزمان با روشن شدن چراغ قرمز شنیده میشود؛ باتری دستگاه خراب است.
راه حل
- وسایل برقی متصل به یو پی اس را از دستگاه جدا کنید.
- یو پی اس را خاموش کرده و کابل برق آن را از پریز جدا کنید.
- پنل پشتی دستگاه UPS را باز کرده و باتری قدیمی را خارج کنید.
- باتری جدید را در جای مخصوص آن قرار داده و کابلهای مثبت و منفی را به دو سر باطری متصل کنید.
- پنل پشتی یو پی اس را ببندید و کابل دستگاه را به پریز برق متصل نمایید.
خطای داخلی یا خرابی مدارها
در کنار سایر دلایلی که برای ایجاد و انتشار صدای بوق از دستگاه یو پی اس نام بردیم، باید به خرابی مدارها، قطعات و خطاهای داخلی (فنی) هم اشاره کنیم. چنانچه صدای بوق شنیده شده از یو پی اس نشان دهنده خرابی قطعات آن باشد؛ باید از تکنسینهای فنی کمک بگیرید.
نحوه تشخیص
از دما و ولتاژ نامناسب تا خرابی قطعات و خطاهای داخلی، همگی با بوق ممتد اعلام میشوند.
راه حل
اگر بوق ممتد شنیده شده از یو پی اس ناشی از خطاهای الکتریکی، فنی و داخلی بوده، یا اینکه قطعات دستگاه خراب شده باشند؛ باید تکنسینهای حرفهای قطعات دستگاه را بررسی کنند. انجام این کار به تخصص، تجربه، مهارت و ابزارهای مناسب نیاز دارد.
فعال بودن حالت تست یا خودآزمایی
مدلهای مختلف یو پی اس به صورت دورهای (معمولا هر 14 روز یکبار) وضعیت سلامت باتری، سایر قطعات و عملکرد کلی دستگاه را بررسی میکنند. فعال بودن حالت تست یا همان خودآزمایی با شنیدن صدای بوق همراه است.
نحوه تشخیص
همزمان با آغاز فعالیت حالت خودآزمایی یو پی اس، بوقهایی کوتاه منتشر میشوند که پس از گذشت مدت زمانی کوتاه نیز قطع خواهند شد.
راه حل
هنگام شنیدن صدای بوق کوتاه که برای مدت زمان طولانی هم ادامه پیدا نمیکند، به انجام کار خاصی نیاز نیست. این صدا نشان دهنده فعال بودن حالت خودآزمایی است. در صورتی که بعد از شنیدن این نوع بوق، صدای دیگری منتشر شود؛ نشان دهنده پیدا کردن یک یا چند مشکل جدی است. در این شرایط باید به صدای بوق دوم توجه کرده و علت آن را پیدا کنید.
اتمام طول عمر یو پی اس
انواع دستگاه یو پی اس هم مانند سایر وسایل و تجهیزات، یک طول عمر تقریبا مشخص دارند. طول عمری که میتواند با نگهداری و استفاده اصولی افزایش پیدا کند. زمانی که طول عمر دستگاه به پایان میرسد، یو پی اس این موضوع را نشان میدهد. بنابراین یکی از علل انتشار صدای بوق در یو پی اس، به پایان رسیدن طول عمر دستگاه است.
نحوه تشخیص
همزمان با اتمام طول عمر یو پی اس، دستگاه به صورت مداوم بوق میزند و خطاهایی را بر روی نمایشگر نشان میدهد. این نوع صدای بوق و خطاهای نمایش داده شده با انجام هیچ کاری برطرف نمیشوند.
راه حل
تنها راه قطع صدای بوق ناشی از اتمام طول عمر یو پی اس، خاموش کردن دستگاه و تعویض آن است.
حالت بای پس
تعدادی از دستگاههای یو پی اس مجهز به حالت بای پس هستند. چنانچه برق ورودی یو پی اس مستقیما به دستگاههای متصل به آن منتقل شود؛ Bypass Mode فعال است. فعال شدن حالت بای پس با انتشار صدای بوق نشان داده میشود.
نحوه تشخیص
همانطور که گفتیم شنیده شدن صدای بوق ممتد میتواند علتهای مختلفی داشته باشد. فعال شدن حالت بای پس نیز با انتشار صدای بوق ممتد و نشان دادن فعالیت این حالت بر روی نمایشگر به اطلاع افراد حاضر در محیط میرسد.
راه حل
چنانچه شرایط دستگاههای متصل به یو پی اس به نحوی است که نباید برق را مستقیما دریافت کنند؛ میتوانید حالت بای پی را غیر فعال کنید.
خاموش کردن صدای بیب در یو پی اس
دستگاه یو پی اس برای نشان دادن مشکلات و وضعیتهای مختلف، بوق میزند. این صدای بوق میتواند برای افراد حاضر در اطراف یو پی اس آزار دهنده باشد. برای قطع کردن صدای بوق میتوانید مشکلات شکل گرفته را برطرف کنید. چنانچه یو پی اس برای انجام خودآزمایی بوق میزند؛ میتوانید دکمه Mute را به مدت 0.5 ثانیه بگیرید تا صدا قطع شود. برای وصل شدن مجدد بوق تست خودآزمایی هم باید دکمه Mute را 0.5 ثانیه فشار دهید.
نظرات کاربران