هنگام شروع پروژههای برقی، داشتن تجهیزات کامل و مناسب، میتواند علاوه بر کیفیت بهتر انجام، فرایند پروژه را نیز تسریع ببخشد. به همین دلیل استفاده از ابزارها و تجهیزات مختلف الکتریکی برای انواع تعمیرات و پروژههای خانگی یا صنعتی، ضروری هستند. شما احتمالا برای انجام کارهای الکتریکی منزل خود، تجهیزات دستی مانند چکش، انبردست، چسب برق، متر و انواع پیچگوشتی را دارید. اما برخی تجهیزات مانند تستر ولتاژ و سیم لختکن، تخصصیتر عمل کرده و در برخی مواقع به کمک ما میآیند.
با این وجود ممکن است این سوال برای ما پیش بیاید که برای انجام هر پروژه الکتریکی، باید از چه تجهیزاتی استفاده کنیم؟ تجهیزات ضروری برقکار کدام است؟ تجهیزات پروژه های برقی کدام هستند؟ یک جعبه ابزار کامل شامل چه چیزهایی میشود؟ ما در این مقاله قصد داریم 20 وسیله ضروری برای انجام پروژههای برقی را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
تجهیزات ضروری برای انجام پروژههای الکتریکی
اگر برای خرید ابزارآلات دستی و برقی، به فروشگاه مراجعه میکنید، توجه داشته باشید که لزوما تهیه انبردست یا پیچگوشتی در سایزهای مختلف، تجهیزات مورد نیاز شما برای انجام کارهای برقی را فراهم نمیکنند. اما شما میتوانید با تهیه تجهیزات زیر، یک جعبه ابزار کامل داشته باشید.
1. فاز متر
به جرات میتوان گفت مهمترین ابزار تخصصی که میتوانید برای پروژههای برقی خود تهیه کنید، تستر ولتاژ یا فاز متر است. این دستگاه برای بررسی سریع امنیت وسیله الکتریکی به کار میرود. به این صورت که با بررسی نبود جریان در سیم یا دستگاه مورد نظر، شما میتوانید کار خود را در ایمنی کامل انجام دهید. این وسیله که با چراغ کار میکند، یکی از ایمنترین و سادهترین دستگاهها برای تشخیص برق در پریز، اسلات یا سیم بوده و تقریبا برای انجام همه پروژههای برقی خانگی، استفادهپذیر است. یک تستر ولتاژ، تجهیزیست که هر فرد حرفهای یا مبتدی در جعبه ابزار خود به آن نیاز دارد.
2. سیم لخت کن
یکی دیگر از تجهیزات تخصصی مهم برای انجام پروژههای برقی، سیملختکن نام دارد. همانطور که از نام این نوع انبر پیداست، برای لخت کردن سیم و برداشتن روکش عایق پلاستیکی آن استفاده میشود. در ساختار یک سیم لخت کن، معمولا یک ردیف از سوراخهایی با اندازههای مختلف دارد که برای لخت کردن انواع سایز سیم، میتوان آنها را به کار برد. همچنین در انتهای این وسیله، دندانههای تیزی وجود دارد که برای بریدن انتهای اضافی سیم و کوتاه کردن آن به کار میرود. داشتن یک سیملختکن مناسب و باکیفیت در جعبه ابزار، میتواند فرایند پروژههای برقی شما را آسانتر کند.
3. متر
یک متر استاندارد، میتواند برای هر مکان و موقعیتی مانند سنجش ارتفاع، مساحت، محب قرارگیری وسایل نورپردازی روی دیوار یا سقف و ابعاد یک کلید یا پریز که به اندازهگیری نیاز داریم، به کار بیاید.
4. چکش
یک چکش، معمولا برای محکم کردن جعبههای برقی که به وسیله میخ و براکت به دیوار متصل هستند، استفاده میشود. همچنین این وسیله میتواند برای بیرون آوردن میخهای جعبه برق نیز به کار بیاید. علاوه بر به کار رفتن این وسیله در پروژههای برقی، یک چکش در جعبه ابزار، در موقعیتهای بسیاری مورد استفاده قرار میگیرد.
5. ولت متر یا مولتی متر
یک ولت متر میتواند سطح ولتاژ یک مدار الکتریکی را تشخیص دهد. برخلاف تستر مدار، این وسیله میزان ولتاژ موجود در مدار را میخواند. نمونه پیچیدهتر ولتمتر، مولتیمترها هستند که برای خواندن کمیتهای مختلف الکتریکی مانند جریان، ولتاژ، مقاومت و ظرفیت خازنی به کار میروند. با این حال، استفاده از این دو وسیله ممکن است کمی دشوار بوده و نیازمند یادگیری و تمرین باشد.
مولتیمتر، از تجهیزات ضروری برقکار است و به همین دلیل ممکن است افرادی که قصد انجام کارهای برقی خانگی به صورت گاه به گاه را دارند، نیازی به این وسیله نداشته باشند. با این حال، داشتن یک مولتیمتر برای افرادی که کارهای برقی زیادی روی مدارها یا تجهیزاتی الکتریکی انجام میدهند، بسیار مفید است.
6. تراز لیزری
یک تراز لیزری کوچک، به راحتی در جعبه ابزار جا گرفته و شما را از درست و تراز بودن پروژهتان، مطمئن میسازد. اگر میخواهید فرایند نصب تجهیزات مختلف خود به درستی انجام دهید، بهترین کار استفاده از تراز است.
7. چراغ قوه
بسیاری از تعمیرات الکتریکی و پروژههای برقی، در فضایی تاریک مانند زیر زمین، انبار یا هنگام قطعی برقی انجام میشوند. داشتن یک چراغ قوه با نور مناسب، همان اندازه که میتواند کار شما را سادهتر سازد، ایمنی فرایند را نیز افزایش میدهد. به همین دلیل بهتر است با قرار دادن یک چراغ قوه یا چراغ پیشانی در جعبه ابزار، کار خود را سادهتر کنید!
8. کاتر
یک کاتر میتواند به شما برای بریدن روکش سیمهای غیر فلزی، کابلها، چیب برق و همچنین باز کردن کارتنها، کمک کند.
9. پیچ گوشتی چهارسو
یکی دیگر از تجهیزاتی که احتمالا در منزل همه ما وجود دارد، پیچگوشتیست. برقکارها، همیشه پیچگوشتیهای مختلف را برای نصب یا برداشتن صفحات، پریزها و کلیدها و باز کردن تجهیزات دیگر، به همراه دارند. البته باید توجه داشته باشید که پیچهای مختلف، نیازمند پیچگوشتی سایز مناسب هستند. به همین دلیل تهیه چند سایز اصلی پیچگوشتی چارسو میتواند در موقعیتهای مختلف به کار بیاید. همچنین شما میتواند یک ست کامل از پیچ گوشتی چهارسو را تهیه کنید که سری آنها قابلتعویض است و به این صورت شما همیشه سایزهای مختلف پیچگوشتی چهارسوی خود را به همراه دارید. نکته دیگر اینکه پیچگوشتیهایی با دسته لاستیکی، گزینه مناسبتری هستند؛ چرا که ضد تعریق بوده و دستان شما لیز نمیخورند.
10. پیچ گوشتی دو سو
درست مانند پیچگوشتی چهارسو، شما به تعدادی پیچگوشتی دوسو نیز نیاز دارید که میتوانید ست کامل آن را تهیه کنید. اگر قصد تهیه پیچگوشتی تک را دارید، بهتر است سایز میانی آن به همراه میله بلند را انتخاب کنید. میله بلند تسلط شما را افزایش داده و راحتتر پیچ را باز میکند.
11. آچار آلن
یکی از انواع پیچ و مهرههایی که ممکن است در وسایل الکتریکی استفاده شود، پیچهای ششضلعی هستند. برای باز کردن این پیچها، نمیتوان از پیچگوشتی دوسو یا چهار سو استفاده کرد. به عنوان مثال، پیچهای به کار رفته در پنکههای سقفی، لوسترها و چراغهای آویز، چراغهای دیواری و سایز تجهیزات روشنایی، از نوع ششگوش است. به همین دلیل داشتن آچار آلن در سایزهای مختلف در جعبه ابزار، میتواند امری ضروری باشد.
12. انبر کلاغی
انبر کلاغی، یکی از تجهیزات اصلیست که در خدمات لولهکشی به کار میرود اما این وسیله میتواند در فرایند پروژههای برقی نیز استفاده شود. به عنوان مثال، سفت کردن گیره کابلها، چرخاندن یا نگه داشتن پیچ و مهرهها، نگه داشتن بخش خاصی از وسیله برقی، خم کردن تجهیزات و… با انبر کلاغی انجام میشود.
13. دم باریک
یکی دیگر از انواع انبرهای پراستفاده در پروژههای برقی، دم باریک است. این وسیله با داشتن سریهای باریک و بلند، برای خم کردن و پیچاندن سیمها جهت اتصال دو یا چند سیم و همچنین کارهای جزئي به کار میرود. بسیاری از دمباریکها، در قسمت سری برای کوتاه کردن سیمها نیز دارای دندانه هستند.
14. انبردست
انبردست، درست مانند پیچگوشتی، یکی دیگر از وسایلیست که احتمالا در هر خانه، مغازه و اداره، پیدا میشود. این تجهیز، دارای انتهایی مربعشکل برای پیچاندن سیمها و کابلها به یکدیگر، تیغه دو طرفه روی دو لبه برای برش سیم و یک قسمت فلزی بین دستهها برای کشیدن سیم است.
15. سیم چین
همانطور که از نام این محصول پیداست، برای بریدن سیمها به کار میرود. سیمچینها به صورت اختصاصی با لبههای تیزی طراحی شدهاند که این لبهها تا نوک هر فک سیمچین کشیده شده و به شما این امکان را میدهد تا به راحتی حتی سیمهایی که در قسمتهای تنگ قرار دارند را کوتاه کرده یا ببرید. این وسیله از نظر ضرورت در درجه بالایی قرار ندارد و به طور کلی افراد تازهکار ممکن است کمتر به آن نیاز داشته باشند. اما اگر فردی هستید که به صورت مداوم پروژههای برقی خانه را انجام میدهید، داشتن یک سیمچین میتواند کار شما را راحتتر کند.
16. چسب برق
یکی دیگر از تجهیزاتی که احتمالا با آن آشنا هستید چسب برق است. چسب برق، برای عایقکاری و محافظت از سیمها و کابلهایی که در آنها جریان برق دارد، استفاده میشود. همچنین شما میتوانید به کمک این وسیله، سر باز سیمها را بعد از برداشتن روکش آنها به وسیله سیملختکن، بسته و عایق کنید.
17. لوازم روانکاری
زمانی که میخواهیم پیچها یا مهرههای موجود در یک جعبه برق را باز کنیم، ممکن است به دلیل گذر زمان، رطوبت یا فرسودگی، کار دشواری باشد. استفاده از لوازم روانکاری مانند روغن و گریس، میتواند این کار را تا حد زیادی راحتتر کند.
18. پیچ گوشتی برقی
یکی دیگر از لوازمی که وجود آن در جعبه ابزار شما میتواند علاوه بر تسریع پروژه الکتریکی، روند آن را نیز بسیار سادهتر کند، پیچگوشتی برقیست. این وسیله مانند یک دریل بوده که در قسمت سر آن میلههای خاصی برای باز کردن، بستن و محکم کردن پیچهای چهارسو، دوسو و… تعبیه شده است. پیچگوشتیهای برقی سبک بوده و به راحتی جابهجا میشوند.
سخن پایانی
انجام دادن پروژههای مختلف، نیازمند تجهیزات خاصیست که بتوانند در امنیت کامل، کار مورد نظر را انجام دهند. پروژههای برقی نیز مانند هر فرایند دیگری، به برخی ابزارآلات ویژه نیاز دارد که ما در این مقاله به 18 مورد آنها اشاره کردیم. از اینکه در این مقاله با ما همراه بودید، سپاسگزاریم.
نظرات کاربران