فنی مگ
1

فنس الکتریکی چیست و چگونه به امنیت شما کمک می‌کند؟

فنس الکتریکی چیست و چگونه به امنیت شما کمک می‌کند؟
بازدید 194

یکی از نیازهای اساسی بشر در طول تاریخ، حفاظت و امنیت بوده است. به همین دلیل انسان‌ها در طول قرن‌ها تلاش کرده‌اند از وسایل و تجهیزات مختلف به منظور ایجاد فضایی امن پیرامون محل زندگی یا کار خود استفاده کنند. حصارکشی همواره یکی از مواردی بود که انسان‌ها برای حفظ قلمرو خود در محیط زندگی یا محل کار مورد توجه قرار می‌دادند. در دنیای امروز حصار‌ها نیز پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند و به صورت حصارهای برقی یا فنس‌های الکتریکی طراحی می‌شوند. از فنس الکتریکی امروزه می‌توان به منظور تأمین و حفظ امنیت مکان‌های مختلف مانند باغ، ویلا، ساختمان و پروژه‌های در حال ساخت استفاده کرد که یکی از جدیدترین روش‌های حفاظت پیرامونی به حساب می‌آید. در ادامه این مقاله از فنی مگ به بررسی تمامی نکاتی که باید درباره این ابزار امنیتی بدانید، می‌پردازیم.

فنس الکتریکی چیست؟

این نوع حصار که به نام الکتروفنس (electric fence) نیز شناخته می‌شود، از انواع توری فلزی ساخته می‌شود. استفاده از این نوع فنس‌ها یکی از جدیدترین و مؤثرترین روش‌ها به منظور جلوگیری از ورود افراد و عوامل غیر مجاز به محیط‌های مختلف مانند محل زندگی، محل کار، باغ و غیره است. این نوع فنس‌ها یا حصارها می‌توانند به صورت تکی یا مکمل به منظور حفاظت از کنار دیوارها مورد استفاده قرار گرفته و امنیت یک محیط را به میزان قابل توجهی افزایش دهند. 

امروزه استفاده از این نوع فنس‌ها بهترین و کارآمدترین روش به منظور جلوگیری از سرقت است که به همین دلیل بیشتر در اطراف باغ‌ها، ویلاها و مزارع که دارای دیوار کوتاه هستند مورد استفاده قرار می‌گیرند. کشاورزان و باغدارانی که دغدغه تأمین امنیت محصولات خود را دارند می‌توانند از این نوع فنس به منظور حفاظت از مزارع و باغ‌های خود استفاده کنند. 

این نوع فنس‌ها به شکلی طراحی شده‌اند که درون آن‌ها شوک الکتریکی وجود داشته و می‌تواند از ورود افراد به محیط داخلی یا از ورود حیوانات به داخل مزارع و باغ‌ها جلوگیری کند. میزان شوک الکتریکی در این فنس‌ها قابل تنظیم بوده و کاربران می‌توانند متناسب با محیط، آن را به نحوی تنظیم کنند که شدت آسیب زیادی نداشته باشند. در صورتی که افراد قصد ورود غیر مجاز به یک محیط را داشته باشند توسط این حصارها تحت شوک الکتریکی قرار گرفته و به این ترتیب از ورود آن‌ها جلوگیری می‌شود. در صورتی که افراد قصد داشته باشند نسبت به تخریب این حصارها اقدام کنند علاوه بر وارد شدن شوک به آن‌ها، امکان مشاهده چهره آن‌ها از طریق دوربین‌های مداربسته وجود دارد و در برخی مدل‌ها صاحب ملک از طریق پیامک از قصد و نیت این افراد مطلع می‌شود. 

کاربرد و وظیفه فنس الکتریکی چیست؟

حصار یا فنس الکتریکی امروزه یکی از روش‌های کارآمد به منظور جلوگیری از ورود غیر مجاز افراد به ساختمان‌ها، منازل، باغ‌ها و ویلاها است که می‌تواند از ورود حیوانات به مزارع نیز جلوگیری کند. این نوع فنس‌ها به عنوان یکی از روش‌های حفاظتی جدید و کارآمد کاربردهای متعددی دارند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • محصور کردن محل نگهداری از حیوانات مانند باغ وحش‌ها، دامداری‌ها و این قبیل اماکن
  • محصور کردن محل احداث دکل‌ها و سایت‌های مخابراتی
  • محصور کردن محل احداث دکل‌های نفتی، دهانه چاه‌ها و سایت‌های نفتی
  • وسیله کاربردی به منظور کنترل و نظارت بر محیط‌های خارجی
  • محصور کردن محوطه اطراف نیروگاه‌های مختلف
  • گزینه ایده‌آل به منظور حصارکشی اطراف اماکن ورزشی

مزایا و معایب فنس الکتریکی

فنس‌های الکتریکی یکی از روش‌های مدرن و در عین حال کارآمد به حساب می‌آید که به منظور جلوگیری از ورود غیر مجاز افراد به محیط‌های مختلف مورد استفاده قرار گرفته و می‌تواند در افزایش سطح امنیت یک محیط نقش مؤثری ایفا کند. این فنس‌ها دارای یک سری مزایا و معایب هستند که در زمان خرید باید مورد توجه قرار بگیرند. از مهم‌ترین مزایای فنس الکتریکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به اتاق کنترل بزرگ و نیروی انسانی زیاد به منظور پالایش و کنترل مدام تصاویر نیاز ندارد. زیرا سیستم الکتروفنس کاملا هوشمند بوده و امکان اطلاع آنلاین از حوادث و ضبط اتوماتیک تصاویر را در مواقع تعارض فراهم می‌کند. 
  • امکان ورود و نفوذ هرگونه متعارض به محدوده حصارکشی شده را در هر شرایطی غیر ممکن کرده و همچنین در مکان‌ها عمومی باعث بالا رفتن آمادگی و مقابله نیروهای حراستی و ممانعت از غافلگیری می‌شود. 
  • سطح بالایی از حفاظت را برای افراد و اموال در داخل محدوده حصارکشی شده فراهم می‌کند. 
  • زیبایی بصری خوبی داشته و می‌توان رنگ پایه‌ها را متناسب با رنگ محیط انتخاب کرد. 
  • امکان اتصال به سیستم‌های امنیتی و آلارم داشته و باعث فعال شدن آژیر و پروژکتور می‌شود. 
  • به مجموعه حراست جهت حفاظت بهتر و هوشمند محوطه‌ها، ساختمان‌ها و تأسیسات کمک می‌کند. 
  • امنیت نیروهای حفاظتی و گشتی را تأمین کرده و می‌تواند کارایی آن‌ها را افزایش داده و بهینه کند. 
  • امکان بازداشتن، تأخیر انداختن، شناسایی، ارزیابی و ردیابی متعارضان را فراهم می‌کند. 
  • می‌تواند با وارد کردن شوک استاندارد از سرقت و نفود سارقین جلوگیری کند. 
  • نیاز به دوربین‌های متعدد را به دلیل هوشمندی و اطلاع‌رسانی از نفوذ کاهش می‌دهد

الکتروفنس یا فنس الکتریکی مزایای زیادی دارد و می‌تواند محافظت سطح بالایی را از محیط‌های محصور شده ارائه دهد. به عنوان تنها عیب این نوع حصارها می‌توان به هزینه اجرای آن‌ها اشاره کرد. بدون شک این فنس‌ها به دلیل فناوری بکار رفته در ساخت از هزینه بالاتری نسبت به فنس‌های معمولی برخوردار بوده و به یک منبع تغذیه دائمی به منظور تأمین جریان الکتریکی نیاز دارند.

انواع فنس الکتریکی چیست؟

فنس الکتریکی به عنوان یکی از کارآمدترین روش‌های حفاظتی در دو نوع وجود دارد:

  • فنس الکتریکی ثابت: این نوع فنس‌ها به صورت دائمی در یک محل نصب شده و از ورود حیوانات و افراد غیر مجاز به آن محل جلوگیری می‌کنند. از این نوع فنس‌ها معمولا در مزارع، باغ‌ها و محیط‌های صنعتی استفاده می‌شود. 
  • فنس الکتریکی قابل حمل: این نوع فنس به شکلی طراحی شده که می‌توان آن را به آسانی جابجا کرد. از این نوع فنس الکتریکی در شرایطی استفاده می‌شود که به حفاظت موقتی در یک محل نیاز باشد. در گرده‌گیری‌ها، ترتیبات موقتی و محیط‌هایی که به صورت دوره‌ای نیاز به محافظت دارند، از فنس‌های قابل حمل استفاده می‌شود.

نحوه عملکرد فنس الکتریکی چگونه است؟

در خصوص نحوه عملکرد فنس الکتریکی باید گفت که این فنس‌ها به صورت زیر برای محافظت از یک محیط عمل می‌کنند. در سیستم فنس الکتریکی هادی‌های فولادی وجود دارد که این هادی‌های به صورت موازی در طول حفاظ بسته به طول آن و ابعاد محوطه مورد نظر در فواصل 95 الی 250 میلیمتری از هم قرار می‌گیرند. این هادی‌های فولادی می‌توانند در فواصل زمانی معین، هر 1 ثانیه یک بار، سیگنال ولتاژ فشار قوی کنترل شده از خود عبور دهند که در صورت اقدام یک فرد یا حیوان به تعارض، یک شوک استاندارد لحظه‌ای بدون آسیب جانی ایجاد می‌کند. این شوک الکتریکی لحظه‌ای می‌تواند از تعارض و ورود غیر مجاز به محل مورد نظر جلوگیری کند. 

تحت شرایط خاص این امکان وجود دارد که سیستم در حالت بدون شوک کار کند. در این حالت، سیگنال‌های دیجیتالی امکان بررسی دائمی حصار را فراهم کرده و در صورتی که هرگونه تعارض رخ دهد، باعث فعال شدن آلارم‌ شده و از این طریق صاحب ملک را از بروز تعارض مطلع می‌کند. در خصوص فنس الکتریکی باید به این موضوع اشاره کرد که این فنس‌ها در کنار تأثیرات فیزیکی دارای تأثیرات روانی هستند که به تنهایی می‌توانند از بسیاری از تعارض‌ها جلوگیری کنند. در واقع سارقین و متعارضین با مشاهده محلی که به این نوع فنس‌ها مجهز شده است، به صورت ناخودآگاه از تعارض به آن منصرف می‌شوند.

آیا فنس الکتریکی به حیوانات و پرندگان آسیب می‌زند؟

بسیاری از افراد بر این باور هستند که استفاده از فنس‌ الکتریکی در محل‌های مختلف می‌تواند باعث وارد شدن آسیب به حیات وحش و حیوانات مختلف شود. فنس‌هایی که در برای محیط‌های خانگی و حفاظت از مزارع و باغ‌ها استفاده می‌شوند برای حیوانات اهلی و وحشی طراحی شده است و بسته به نوع حیوان، جثه و گونه آن دارای میزان ولتاژ و خروجی متفاوت بوده و همچنین می‌توان تعداد ردیف سیم‌ها و فواصل آن‌ها را نیز تغییر داد. در این نوع فنس‌ها میزان شوک الکتریکی از 0.5 ژول تا 12 ژول برای حیوانات مختلف متغیر خواهد بود. 

از این نوع فنس‌های الکتریکی به منظور جلوگیری از ورود حیوانات به محوطه شهری، روستایی و جاده‌ها و همچنین دور کردن آن‌ها از مزارع و باغ‌ها استفاده می‌شود. این نوع فنس‌ها دارای ساختار بسیار سبک بوده و معمولا از چوب با پلاستیک ساخته می‌شوند. این الکتروفنس‌ها امکانات یا برنامه نرم‌افزاری مخصوص نداشته و صرفا به این منظور طراحی شده‌اند که از ورود حیوانات به یک محل جلوگیری کنند؛ به همین دلیل از آن‌ها نمی‌توان در اماکن و مراکز صنعتی استفاده کرد. 

در خصوص پرندگان و خطرناک بودن فنس الکتریکی برای آن‌ها باید به این نکته اشاره کرد که الکتروفنس برای آن‌ها کاملا بدون خطر و ضرر است. سیستم فنس الکتریکی به این صورت است که سیم‌ها در آن به صورت یک در میان دارای ولتاژ بالا و ولتاژ پایین بوده و به همین دلیل در صورتی که پرندگان بر روی هر یک از سیم‌ها بنشینند، مانند کابل‌های انتقال برق فشار قوی، هیچگونه آسیب و خطری آن‌ها را تهدید نکرده و حتی سیستم آلارم و هشدار فنس الکتریکی نیز در این حالت فعال نمی‌شود. 

بر این اساس، این تصور که فنس الکتریکی می‌تواند باعث وارد شدن آسیب به پرندگان شده و جان آن‌ها را تهدید کند، یک تصور غیر منطقی و غیر علمی بوده و بیشتر بر اساس پیش‌فرض‌های ذهنی است که در افراد وجود دارد. این فنس‌ها برای سال‌های متمادی است که در محل‌هایی مانند باغ وحش‌ها به منظور حفاظت از حیوانات و ممانعت از ورود آن‌ها به فضای شهرها مورد استفاده قرار گرفته و تا کنون باعث وارد شدن آسیب به حیوانات و پرندگان نشده است. 

در مورد حیواناتی مانند سگ و گربه که در داخل شهرها زندگی کرده و به عنوان حیوان خانگی شناخته می‌شوند، این نگرانی وجود دارد که توسط فنس الکتریکی آسیب دیده و سلامت آن‌ها مورد تهدید واقع شود. در خصوص این حیوانات باید گفت که در صورت تماس این حیوانات با فنس موجود در باغ، منازل یا ویلاها شوک الکتریکی ایجاد می‌شود. اما این شوک در حدی است که از پوست آن‌ها عبور نکرده و باعث وارد شدن آسیب جانی به آن‌ها نمی‌شود. در واقع این شوک بیشتر یک نقش بازدارنده دارد که سگ یا گربه مجدد به آن نزدیک نشود. در واقع حیوان در تماس با الکتروفنس شرطی شده و در موارد بعدی به آن نزدیک نمی‌شود. 

راهنمای نصب و اجرا فنس الکتریکی

در دنیای امروز استفاده از فنس الکتریکی بهترین روش برای جلوگیری از سرقت و تعارض افراد مختلف به یک محل مانند خانه‌ها، ویلاها، باغ‌ها، مزارع، مراکز صنعتی و غیره است. اگر قصد خرید و استفاده از فنس الکتریکی به منظور تأمین امنیت و حفاظت از یک محل را دارید باید روش نصب و اجرای آن آشنایی داشته باشید. نصب و اجرای فنس الکتریکی نیاز به افراد متخصص دارد و مراحل آن به صورت زیر است: 

  • تقسیم شدن محیط پیرامونی به بخش‌ها (زون‌) با متراژ معین بسته به شرایط محل
  • عبور شوک الکتریکی کنترل شده از هادی‌های فولادی در هر ثانیه یک بار
  • اتصال هر دستگاه آنالایزر به دو زون که علاوه بر وارد کردن شوک استاندارد و دردناک به متعارض، محل مورد تعارض را نمایش دهد
  • فنس‌های فولادی گالوانیزه حامل شوک الکتریکی و سیگنال کنترل از میان عایق‌های سیستم در هر زون به صورت مستقل کشیده می‌شود. 
  • پایه‌های مخصوص (پایه‌های میانی و انتهایی) حصار در فواصل معین نصب می‌شود

در خصوص نصب و راه‌اندازی فنس الکتریکی در یک محل باید به این نکته اشاره کرد که این کار باید حتما توسط شرکت‌های ارائه دهنده این خدمات و افراد متخصص در این زمینه اجرا شود زیرا احتمال بروز آسیب جدی در اثر نصب ناقص و اشتباه وجود دارد که می‌تواند جان افراد را با خطر جدی مواجه کند.

جمع‌بندی

محافظت و تأمین امنیت محل‌های مختلف مانند خانه، ویلا، باغ، مزارع و مراکز صنعتی و عمومی حساس در برابر سرقت و افراد متعارض و در مواقعی جلوگیری از ورود حیوانات، یکی از دغدغه‌های اصلی افراد محسوب می‌شود. روش‌های مختلفی برای این کار وجود دارد که در بین این روش‌ها، فنس الکتریکی بهترین گزینه محسوب می‌شود. این فنس‌ها به شکلی طراحی شده‌اند که در صورت تماس انسان یا حیوان یک شوک الکتریکی بدون آسیب جانی وارد می‌کنند تا به این شکل از تعارض جلوگیری کنند. در مدل‌های پیشرفته‌تر امکان ارسال پیام به مالک و فعال کردن سیستم‌های آلارم و هشدار نیز وجود دارد. به این ترتیب می‌توان فنس الکتریکی را یکی مدرن‌ترین و بهترین روش‌های تأمین امنیت و حفاظت از محل‌های مختلف دانست که از کارایی بالایی برخوردار است و می‌توان دغدغه ذهنی افراد در تأمین امنیت محل‌های مختلف را از بین ببرد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. مهرداد گفت:

    مقاله جامعی بود
    ممنون