فنی مگ
0

بانک خازنی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

بانک خازنی چیست
بازدید 90

آیا می‌دانید برای کاهش میزان جریان برق مصرفی و در نتیجه صرفه‌جویی مالی چه کارهایی باید انجام دهید؟ آیا می‌دانید بانک خازنی می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند؟ به کمک بانک خازن می‌توانید توان راکتیو مورد نیاز را بدون دریافت از شبکه برق سراسری تامین کنید. به این ترتیب هزینه اضافه‌ای برای جریان برق دریافتی پرداخت نکرده و صرفه‌جویی مالی انجام می‌دهید. برای ایجاد یک بانک خازنی مناسب باید از چند خازن استفاده کرده و آن‌ها را به صورت اصولی نصب کنید. برای انجام این کار هم بهتر است از تکنسین‌های حرفه‌ای کمک بگیرید. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از بانک خازنی، کاربرد، ساختار و ویژگی‌های آن می‌پردازیم.

بانک خازنی چیست؟

اولین نکاتی که در مورد بانک خازنی باید بدانید؛ تعریف کلی، ساختار و اهمیت استفاده از این تجهیز کاربردی است. امروزه استفاده از بانک خازنی در صنایع کوچک و بزرگ رایج بوده و یکی از اصلی‌ترین عوامل مدیریت مصرف انرژی است. برای آشنایی با تعریف بانک خازنی و اجزاء تشکیل دهنده آن با ما در ادامه مطلب همراه باشید:

تعریف بانک خازنی

برای آشنایی با مفهوم بانک خازنی و اهمیت عملکرد آن باید بدانید توان جریان برق به دو نوع اکتیو (مفید) و راکتیو (غیر مفید) تقسیم می‌شود. توان اکتیو توسط شبکه برق سراسری در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌گیرد. از طرفی برخی از دستگاه‌ها و تجهیزات الکتریکی برای کار کردن به توان راکتیو نیاز دارند. حال سوال مهمی که مطرح می‌شود؛ این است که توان راکتیو را چگونه تامین کنیم؟ اگر بخواهید توان راکتیو را نیز از شبکه برق دریافت کنید باید هزینه بیشتری به اداره برق بپردازید. برای رفع این مشکل و دریافت آسان‌تر توان راکتیو باید از بانک خازنی استفاده کنید. بانک خازنی به ذخیره، هموارسازی و تنظیم انرژی الکتریسیته کمک می‌کند. هر بانک خازنی شامل چند خازن است که به صورت سری یا موازی به یکدیگر متصل می‌شوند. هر یک از خازن‌های این بانک، انرژی را ذخیره کرده و با افزایش تعداد خازن‌ها، میزان انرژی ذخیره شده نیز بیشتر می‌شود. به این ترتیب بدون وارد شدن فشار به شبکه برق سراسری و پرداخت هزینه‌های مالی بیشتر، توان راکتیو را دریافت خواهید کرد.

اهمیت استفاده از بانک خازنی در صنعت

بدون شک استفاده از بانک خازنی در صنایع کوچک و بزرگ از اهمیت بیشتری نسبت به شبکه خانگی برخوردار است. امروزه در صنایع مختلف بنا به چند دلیل مهم و اساسی از بانک خازنی استفاده می‌شود. از جمله مهم‌ترین دلایل استفاده از بانک خازنی در صنعت می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تامین توان راکتیو مورد نیاز تجهیزات و دستگاه‌ها
  • کاهش میزان فشار وارد شده به شبکه برق سراسری
  • جبران افت ولتاژ، تنظیم و ثابت نگه داشتن آن
  • جلوگیری از وارد شدن آسیب به دستگاه‌ها و تجهیزات
  • اصلاح ضریب توان
  • کاهش هزینه برق مصرفی

بنابراین استفاده از بانک خازنی برای صنایع مختلف، ضروری است. بانک خازنی با ذخیره انرژی، تنظیم و هموارسازی آن به تامین توان راکتیو کمک می‌کند. این موضوع باعث جلوگیری از ایجاد زیان مالی، صرفه‌جویی اقتصادی و کاهش فشار وارد شده به شبکه برق سراسری می‌شود.

اجزای تشکیل دهنده بانک خازنی

راه‌اندازی یک بانک خازنی به دانش، تخصص و تجربه کافی نیاز دارد. اولین اقدام برای تشکیل یک بانک خازنی کارآمد هم انتخاب تجهیزات مناسب است. هر یک از انواع بانک خازنی با توجه خصوصیات و کاربردهایی که دارند از اجزاء مختلفی تشکیل می‌شوند. به طور کلی برای راه‌اندازی یک بانک خازنی باید تجهیزات زیر را در اختیار داشته باشید:

البته همه تجهیزاتی که برای راه‌اندازی یک بانک خازنی نیاز دارید؛ در موارد نامبرده خلاصه نمی‌شوند. همانطور که گفتیم برخی از اجزاء بانک خازنی با در نظر گرفتن نوع و کاربرد بانک تعیین خواهند شد. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از چند مورد از اجزاء بانک خازنی می‌پردازیم:

1_ خازن ‌ها

ذخیره انرژی در یک بانک خازنی برعهده خازن‌هاست. به طور کلی از هر خازن برای ذخیره انرژی به یک میزان مشخص استفاده می‌شود. در واقع هر خازن ظرفیت مشخصی برای ذخیره انرژی دارد. در هر خازن یک میدان الکترواستاتیکی وجود دارد که در حالت عادی غیر فعال است. همزمان با ذخیره انرژی، شارژ شدن این میدان هم آغاز می‌شود.

2_ رله کنترل توان راکتیو

تجهیز کنترل کننده یا همان کنترلر توان راکتیو نوعی رله است که به عنوان رگلاتور خازنی هم شناخته می‌شود. کنترلر توان راکتیو به وارد شدن و خارج کردن خازن‌های بانک کمک می‌کند. کنترل کردن توان راکتیو با محاسبه یک نمونه ولتاژ خط و جریان مصرفی انجام می‌شود.

3_ مقاومت تخلیه

از جمله دیگر اجزاء تشکیل دهنده بانک خازنی می‌توانیم به مقاومت تخلیه اشاره کنیم. استفاده از مقاومت تخلیه در این بانک به وجود خازن وابسته است. در واقع چون خازن در بانک خازنی وجود دارد؛ از مقاومت تخلیه استفاده می‌شود. این تجهیز به تخلیه خازن کمک کرده و به این ترتیب زمینه خارج شدن خازن از مدار را فراهم می‌کند. اگر تخلیه خازن به موقع و به صورت اصولی انجام نشود؛ بار ساکن بیش از حد ذخیره شده و به سایر اجزاء و تجهیزات آسیب جدی وارد می‌کند.

انواع بانک ‌های خازنی

برای استفاده از بانک خازنی و راه‌اندازی آن باید با انواع این بانک آشنا باشید. امروزه انواع مختلفی از بانک خازن با مشخصات و خصوصیات مختلف راه‌اندازی می‌شوند. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از انواع بانک خازن می‌پردازیم:

1_ بانک خازنی ثابت

بانک خازنی ثابت مجموعه‌‌ای از خازن‌‌هاست که به صورت دائمی به یک مدار الکتریکی متصل شده‌اند. به همین علت به این نوع بانک خازنی، ثابت گفته می‌شود. این خازن‌‌ها برای بهبود کیفیت توان، افزایش ضریب توان و کاهش تلفات انرژی در سیستم‌‌های الکتریکی در قالب یک بانک در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. برای تغییر ظرفیت این نوع بانک خازنی هم باید به صورت دستی، خازن‌ها را حذف یا اضافه کنید.

2_ بانک خازنی اتوماتیک

برخلاف بانک‌‌های خازنی ثابت که به صورت دستی تنظیم می‌شوند، بانک‌ خازنی اتوماتیک به صورت خودکار و بر اساس تغییرات بار و ولتاژ شبکه، ظرفیت خازن‌‌ها را تنظیم می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود که سیستم به طور مداوم بهینه شده و بهترین عملکرد را داشته باشد. از این نوع بانک خازنی در صنایع مختلف، ساختمان‌ها و حتی شبکه‌های توزیع برق استفاده می‌شود.

3_ بانک خازنی با ترانس

در کنار انواع بانک خازنی که نام بردیم، یک مورد ویژه هم وجود دارد. زمانی که برای بانک خازن، ترانس نصب می‌شود؛ بانک خازنی با ترانس شکل می‌گیرد. از جمله مهم‌ترین دلایل استفاده از این نوع بانک خازنی می‌توانیم به محافظت بهتر از تجهیزات، ایجاد چندین سطح ولتاژ، تنظیم و جبران افت ولتاژ اشاره کنیم. اتصال ترانس با بانک خازنی به صورت مستقیم، به کمک یک راکتور یا استفاده از کنتاکتور انجام می‌شود.

مزایای استفاده از بانک خازنی

همانطور که اشاره کردیم بانک خازنی، انرژی الکتریکی را ذخیره کرده و از این طریق به تامین توان راکتیو کمک می‌کند. بنابراین تامین توان راکتیو یکی از مزایای اصلی استفاده از بانک خازنی محسوب می‌شود. البته استفاده از بانک خازن مزایای گسترده‌تری به همراه دارد. مزایایی که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و باعث افزایش میزان استفاده از بانک خازن شده‌اند. از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از بانک خازنی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1_ بهبود ضریب توان

یکی از مهم‌‌ترین مزایای استفاده از بانک خازنی، افزایش ضریب توان است. ضریب توان بالا به معنای آن است که انرژی بیشتری از شبکه برای انجام کار مفید استفاده شده و انرژی کمتری به صورت راکتیو هدر می‌رود.

2_ کاهش تلفات شبکه

همزمان با افزایش ضریب توان ناشی از وجود بانک خازن، جریان عبور کرده از‌ هادی کاهش می‌یابد. در نتیجه سطح تلفات انرژی ناشی از مقاومت‌ هادی نیز افت می‌کند. به این ترتیب میزان تلفات شبکه کاهش یافته و این موضوع از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

3_ کاهش هزینه ‌های انرژی

در قسمت قبلی همین مطلب اشاره کردیم که استفاده از بانک خازنی به کاهش تلفات شبکه کمک می‌کند. این موضوع منجر به صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی می‌شود. صرفه‌جویی در هزینه‌های مربوط به تامین انرژی یکی از مهم‌ترین دلایل استفاده از بانک خازن در صنایع مختلف است.

نکات مهم در خرید بانک خازنی

الان که می‌دانید استفاده از بانک خازنی چه مزایایی به همراه دارد؛ بهتر می‌توانید برای راه‌اندازی یک بانک خازن مناسب اقدام کنید. راه‌اندازی بانک خازنی باید توسط تکنسین‌های صنعت برق و الکترونیک انجام شود. راه‌اندازی غیر اصولی این مدار می‌تواند نتایج منفی به همراه داشته باشد. برای راه‌اندازی بانک خازنی کارآمد هم باید تجهیزات مناسب را انتخاب و خریداری کنید. از جمله مهم‌ترین نکات در خرید بانک خازنی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1_ ظرفیت و توان مورد نیاز

اولین نکته‌ای که برای خرید بانک خازن باید در نظر بگیرید؛ ظرفیت و توان مورد نیاز است. برای تعیین ظرفیت باید ضریب توان فعلی سیستم، میزان بار مصرفی و هدف از نصب بانک خازنی را مشخص کنید.

2_ دمای محیط نصب

فراهم کردن شرایط دمایی مناسب برای عملکرد درست بانک خازنی یکی از عوامل موثر بسیار مهم بر طول عمر و کارایی آن است. افزایش دما می‌تواند بر طول عمر خازن‌‌ها تاثیر گذاشته و منجر به کاهش ظرفیت، افزایش تلفات و در نهایت خرابی آن‌‌ها شود. به طور کلی حداکثر دمای مجاز برای بانک خازنی 55 درجه سانتی‌گراد و حداقل دما منفی 25 درجه سانتی‌گراد در نظر گرفته می‌شود. البته این محدوده می‌تواند متناسب با نوع بانک خازن متفاوت باشد.

3_ خدمات پس از فروش

قطعات تشکیل دهنده بانک خازنی هم مانند هر تجهیز دیگری ممکن است دچار مشکلات فنی شوند. چنانچه بانک خازنی دارای گارانتی و خدمات پس از فروش را انتخاب و خریداری کنید؛ خیال شما از بابت ایجاد مشکلات احتمالی آسوده خواهد بود. به این ترتیب در هزینه‌های مربوط به تعمیر بانک خازن هم صرفه‌جویی می‌کنید. برای خرید بانک خازنی با گارانتی، باید به فروشگاه‌های معتبر مراجعه کنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *