انتقال جریان برق در ابعاد گسترده باید به صورت کاملا ایمن و با در نظر گرفتن عایقهای مناسب انجام شود. برای بررسی میزان مقاومت عایقها در برابر جریان برق نیز از دستگاهی به نام میگر استفاده میشود. البته دستگاههای مختلفی برای بررسی میزان مقاومت در دسترس هستند، ولی میگر توانایی اعمال ولتاژ بالا را دارد. به این ترتیب از میگر برای بررسی عایق کابلها و سایر تجهیزات یک پست برق، ترانسفورماتور، سوئیچها و غیره استفاده میشود. بنابراین آشنایی با روشهای استفاده از میگر و اجزاء تشکیل دهنده آن برای تکنسینها ضروری است. بر همین اساس در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از میگر میپردازیم.
میگر چیست؟
بهتر است بدانید چنانچه برای انتقال برق از تجهیزات مجهز به عایقهای مناسب استفاده نشود؛ احتمال رخ دادن اتفاقات خطرناک افزایش مییابد. برق گرفتگی، آتشسوزی، تخریب تجهیزات و صدمات جانی از جمله مهمترین خطرات ناشی از نشت جریان برق هستند. به همین علت در پستهای برق تمام تجهیزات مربوطه مانند کابل، سوئیچ، ترانسفورماتور و… باید به صورت منظم و دورهای بررسی شوند. بررسی این تجهیزات هم با تعیین میزان مقاومت آنها در برابر اعمال ولتاژهایی مشخص، انجام خواهد شد. برای انجام این کار نیز دستگاهی به نام میگر (Megger) در دسترس است. میگر عملکردی مشابه مولتی متر دارد، با این تفاوت که ولتاژهای بسیار زیاد را اعمال میکند. در نتیجه برای بررسی وجود نشتی در تجهیزات انتقال جریان برق در ابعاد گسترده و با قدرت بالا از میگر استفاده میشود.
اجزا میگر
تکنسینها برای کار کردن با میگر باید با اجزاء تشکیل دهنده آن آشنا باشند. به این ترتیب کار کردن با میگر و تعیین میزان مقاومت تجهیزات الکتریکی آسانتر خواهد بود. از جمله مهمترین قطعات تشکیل دهنده میگر نیز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ژنراتور DC: با توجه به اینکه میگر باید یک جریان با ولتاژ بالا را به تجهیزات مورد بررسی اعمال کند، بنابراین به یک ژنراتور DC نیاز دارد.
- باتری: در مدلهای جدید میگر به جای ژنراتور DC دستی از باتری به عنوان منبع تغذیه استفاده میشود.
- میل لنگ: چنانچه ژنراتور DC میگر، دستی باشد؛ به یک میل لنگ برای تولید جریان الکتریکی نیاز دارد.
- سیم پیچ: برای تثبیت جریان تولید شده؛ به وجود سیم پیچهای اولیه و ثانویه نیاز است.
- کلاج: برای به حرکت در آمدن میل لنگ، یک دسته در نظر گرفته میشود و برای تغییر سرعت حرکت آن نیز به یک کلاج نیاز است.
- ترمینال ورودی: برای سنجش میزان مقاومت به ترمینالهای ورودی هم نیاز است. این ترمینالها به صورت X و Y نشان داده میشوند.
- نشانگر: برای نشان دادن میزان مقاومت کابل، تجهیز و هر دستگاه دیگری از یک نشانگر عقربه دار یا دیجیتالی استفاده میشود.
به این ترتیب میزان مقاومت عایق تجهیزات مورد نظر در برابر عبور جریان برق با استفاده از میگر سنجیده خواهد شد.
کاربرد میگر
به طور کلی از این دستگاه برای بررسی وجود نشتی جریان برق استفاده میشود. حال این نشتی میتواند مربوط به یک یا دو کابل، دستگاههای مختلف و هر نوع تجهیز قرار گرفته در مسیر انتقال جریان برق باشد. بنابراین میگر میزان مقاومت عایق هر تجهیز را بررسی میکند. بر همین اساس از جمله مهمترین کاربردهای میگر یا تستر عایق میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- بررسی دورهای عایق تجهیزات مختلف
- ارزیابی و سنجش میزان مقاومت عایق کابلها، ترانسفورماتورها و سایر تجهیزات الکتریکی
- بررسی مفصلبندی تجهیزاتی مانند دو کابل متصل شده به یکدیگر
- ارزیابی عایق تجهیزات برای بررسی شرایط نگهداری آنها
به طور کلی میتوان گفت با استفاده از دستگاه میگر؛ نه تنها میتوان نشتی را پیدا کرد، بلکه امکان ارزیابی شرایط نگهداری عایق و تجهیزات نیز فراهم میشود. به این ترتیب چنانچه شرایط برای نگهداری عایقها مناسب نباشد؛ باید تغییرات لازم ایجاد شوند.
نحوه کار میگر
بعد از اینکه با کاربرد میگر و اجزاء تشکیل دهنده آن آشنا شدید، باید نحوه کار کردن میگر را نیز یاد بگیرید. در واقع بهتر است بدانید میگر چطور وجود نشتی جریان برق را تشخیص میدهد. برای آشنایی با این موضوع به نکات زیر توجه کنید:
- ابتدا باید جریان برق مورد نیاز برای میگر تامین شود. این کار میتواند به کمک ژنراتورهای DC دستی و قدیمی یا منبع تغذیه جدید (باتری) انجام شود.
- همانطور که گفتیم در میگر دو عدد سیم پیچ وجود دارد. با ورود جریان برق به سیم پیچ اول؛ یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد میشود.
- میدان الکترومغناطیسی شکل گرفته؛ گشتاوری را ایجاد میکند که عقربههای نشانگر را جابهجا کرده یا اعداد نشان داده شده بر روی نمایشگر دیجیتالی را تغییر میدهد.
- به این ترتیب میزان مقاومت عایق مورد بررسی مشخص خواهد شد.
بهتر است بدانید یک میگر میتواند جریانی با توان 10 ولت تا 10 کیلو ولت را ایجاد کند. بنابراین برای بررسی تجهیزات با مقاومت الکتریکی بالا، بسیار کاربردی است.
انواع میگر
مانند سایر ابزارها و دستگاههای ارزیابی؛ میگر هم انواع مختلفی دارد. فارغ از اینکه انواع میگر؛ نشتی جریان برق را نشان میدهند، از یک سری تفاوت هم برخوردار هستند. تفاوت اصلی انواع میگر نیز به نوع منبع تامین کننده جریان برق مربوط است. بر همین اساس انواع میگر شامل موارد نامبرده در ادامه مطلب هستند:
1_ میگر الکترونیکی یا دیجیتالی
تستر عایق جدید یا همان میگر الکترونیکی؛ جدیدترین نمونه این دستگاه است. در میگر الکترونیکی یک باتری به عنوان منبع تغذیه قرار داده میشود. بنابراین به وجود ژنراتور DC نیازی ندارد. همچنین برای نشان دادن میزان مقاومت عایق هم یک LCD قرار داده شده است. به این ترتیب به جای خواندن عقربه باید اعداد نمایش داده شده بر روی ال سی دی را بخوانید.
2_ میگر دستی
در نمونههای دستی میگر؛ برای تولید جریان برق مورد نیاز به وجود یک دسته نیاز است. این دسته به میل لنگ وصل میشود و با چرخاندن آن جریان برق در ژنراتور DC ایجاد خواهد شد. همچنین صفحه نمایشگر میگر دستی؛ عقربهای است و عددی را نشان نمیدهد.
روش تست میگر و انواع آن
بهتر است بدانید با استفاده از دستگاه میگر میتوانید مقاومت عایقها و تجهیزات مختلف را به سه روش مختلف بررسی کنید. در ادامه مطلب به بررسی انواع روشهای تست میگر اشاره میکنیم:
1_ تست کوتاه مدت
سادهترین روشی که با استفاده از میگر میتوانید میزان مقاومت عایق را بررسی کنید؛ تست کوتاه مدت است. این روش به عنوان تست خواندن لحظهای هم شناخته میشود. برای انجام تست کوتاه مدت میگر؛ باید دستگاه را به مدت 60 ثانیه به عایق مورد نظر متصل نگه دارید. البته توجه داشته باشید عایق و تجهیز مورد نظر نباید به جریان برق متصل باشند. بلکه فقط میگر باید جریان برق را به عایق منتقل کند.
2_ تست مقاومت با نمونه گیری زمانی
برای انجام این نوع تست میگر باید با در نظر گرفتن یک بازه زمانی مشخص؛ چند بار مقاومت عایق را اندازهگیری کنید. چنانچه عایق نشتی نداشته باشد؛ در هر بار اندازهگیری، میزان مقاومت افزایش مییابد.
3_ تست عایق با نسبت جذب دی الکتریک
برای اینکه به بهترین روش، تست نشتی جریان برق را انجام دهید؛ بهتر است از روش تست عایق با نسبت جذب دی الکتریک استفاده کنید. برای انجام این تست باید در یک فاصله زمانی 30 ثانیهای، دو بار تست 60 ثانیه یا همان خواندن لحظهای را انجام دهید. به این ترتیب شرایط عایق با در نظر گرفتن نرخ جذب دی الکتریک بررسی میشود.
تفاوت تست میگر و هایپاد hipad
استفاده از دستگاه میگر فقط یکی از روشهای بررسی مقاومت عایقها و تجهیزات الکتریکی با اعمال ولتاژ بالاست. از جمله دیگر دستگاههای تست عایق فشار قوی میتوانیم به هایپاد اشاره کنیم. معمولا از این دستگاه برای بررسی میزان مقاومت برد وسایل برقی در آزمایشگاههای کنترل کیفی استفاده میشود. تفاوت تست هایپاد و میگر هم به نوع جریان خروجی آنها مربوط است. در واقع جریان خروجی میگر از نوع DC و جریان خروجی هایپاد میتواند از نوع DC یا AC باشد.
مزایا و معایب میگر چیست؟
بدون شک هر یک از تجهیزات و دستگاههای ارزیابی از یک سری مزایا و معایب در کنار یکدیگر برخوردار هستند. برای استفاده از میگر به عنوان دستگاه سنجش میزان مقاومت عایقها نیز باید از مزایا و معایب آن مطلع باشید. به همین علت در ادامه مطلب ابتدا به مزایای استفاده از میگر اشاره میکنیم:
- با بررسیهای دورهای میتوان در کمترین زمان ممکن از وجود نشتی در عایقها و تجهیزات مطلع شد.
- برای انجام تست میگر به جزء این دستگاه به وجود تجهیزات دیگری نیاز نیست.
- نتیجه نشان داده شده توسط میگر دقیق است.
- به کمک میگر میتوان از مناسب بودن شرایط عایقها و همچنین نوع عایق استفاده شده برای عبور جریان برق با ولتاژی مشخص مطلع شد.
- با استفاده از میگر میتوان از ایجاد خطرات ناشی از نشت جریان برق جلوگیری کرد.
- کار کردن با دستگاه میگر بسیار آسان است.
به این ترتیب میتوانید با صرف وقت بسیار کم از وجود نشتی یا سلامت عایقها مطلع شوید. دستگاه میگر در کنار مزایایی که دارد از یک سری معایب هم برخوردار است. از جمله معایب میگر هم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- با توجه به اینکه برای تولید جریان برق در میگر دستی باید اهرم آن را به سرعت بچرخانید؛ کار با آن سخت بوده و احتمال رخ دادن خطا هم وجود دارد.
- از طرفی دستگاه میگر الکترونیکی قیمت بالاتری نسبت به نوع دستی آن دارد.
- برای استفاده از میگر دیجیتالی هم به وجود یک باتری به عنوان منبع تغذیه نیاز دارید.
با وجود معایبی که میگر دارد؛ استفاده از نوع الکترونیکی آن همچنان به صرفه است، زیرا از ایجاد خطرات جدی جلوگیری میکند. خطراتی که ناشی از نشت جریان برق از عایقها هستند.
برترین برندهای میگر
یکی از مهمترین نکاتی که اغلب مردم برای خرید دستگاههای مختلف به آن توجه میکنند؛ برند تولید کننده است. در واقع با اطمینان به برندهایی که محصولات با کیفیت تولید میکنند؛ میتوان انتخاب و خریدی مناسب داشت. به همین علت در ادامه مطلب به برترین برندهای میگر اشاره میکنیم:
- هیوکی
- کیورشو
- برند SEW
- فلوک
- روزمونت
- کیوریتسو
- زیمنس
- کیس
به این ترتیب میتوانید از هدر رفتن هزینههای مالی برای خرید میگر از برندهای ناشناخته و نامرغوب جلوگیری کنید.
نکات مهم هنگام انتخاب و خرید میگر
برای اینکه بتوانید یک میگر مناسب خریداری کنید که دقت و طول عمر بالایی دارد؛ بهتر است از یک سری نکات مهم مطلع باشید. از جمله مهمترین نکات در خرید میگر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- دستی یا الکترونیکی بودن میگر
- سیستم هشدار دهنده وجود ولتاژ
- دقت بالا
- سیستم انتخاب مدت زمان تست میگر
- گستره اندازهگیری وسیع
- میزان پایداری دقت در طولانی مدت
- قابلیت اتصال به کامپیوتر برای ذخیره کردن اطلاعات
- مجهز بودن به ولت متر
- برند تولید کننده میگر
بنابراین بهتر است ویژگیها و مشخصات میگرهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کرده و یک دستگاه مناسب خریداری کنید.
نظرات کاربران